Juan Manuel de Prada si-a lansat, recent, in Romania, la Editura Rao, romanul "Furtuna". Prilej pentru a ne acorda in exclusivitate un interviu.
Jurnalul National: Fiecare scriitor are propriile lui obiceiuri atunci cand lucreaza. Cum scrieti?
Juan Manuel de Prada : In general, obisnuiesc sa ma trezesc devreme, cum ar fi la sapte si jumatate - la ora opt deja prea tarziu - si, dupa ce beau cafeaua care-mi tine loc de mic dejun, ma apuc de scris. Bineinteles ca trebuie sa scriu la masa mea, inconjurat de cartile mele. Scriu de mana si pe foi uzate deja pe o parte. Obisnuiesc, in special atunci cand scriu un roman, sa fac toate aceste lucruri intr-un mod extrem de disciplinat, asezandu-ma in fiecare dimineata la biroul meu pentru a scrie, desi nu am intotdeauna la fel de multa inspiratie. Ma opresc numai cand celelalte obligatii mi-o impun, dar altfel prefer sa scriu in fiecare zi, pentru a mentine tensiunea si a nu ma indeparta prea mult de lumea pe care incerc s-o construiesc in roman.
Ati facut investigatii inainte de a scrie "Furtuna"? Cum v-a venit ideea romanului?
M-am documentat de-a lungul timpului in ceea ce priveste dificultatile de interpretare ale tabloului Furtuna de Giorgione. Aceasta enigma din Istoria Artei care m-a fascinat cu multi ani inainte de a scrie romanul. Atunci cand m-am hotarat sa scriu despre ea bineinteles ca m-am documentat si am calatorit la Venetia, ca sa cunosc la fata locului scenariul romanului, scenariu pe care am incercat sa-l refac ca si cum ar fi fost vorba de un alt personaj.
Pe de alta parte, ma interesau foarte mult temele legate de dragostea neimpartasita, precum si de iubirea purtata persoanei nepotrivite. Distanta dintre doi oameni si totusi apropierea in spatiu, asa cum sugereaza tabloul. Atmosfera apasatoare a furtunii care pare a se dezlantui in orice clipa, metafora a nenumaratelor cataclisme care se pot abate asupra propriilor vieti si care ne pandesc fara incetare; pe de alta parte, este o metafora a orasului Venetia, care, in mod fatal, pare sortit scufundarii.
Premii
"Furtuna" a castigat Premiul Planeta, premiu pe care l-au primit si Vargas Llosa sau Antonio Gala. Cum va simtiti in aceasta selecta companie?
Si Gonzalo Torrente Ballester, si Camilo Jos... Cela, asta ca sa enumar doar cateva dintre ilustrele exemple ale literaturii spaniole. Acest premiu a fost pentru mine un adevarat impuls, caci mi-a oferit confirmarea de a ma putea dedica literaturii si de a trai din scris. Pe langa acest lucru, consider chiar mai important faptul ca, datorita unei intense promovari in Spania si in America Latina, am reusit sa-mi intalnesc cititorii. Pe langa aceste consideratii, trebuie subliniata relativitatea importantei acestor premii, caci, desi sunt un lucru pozitiv, nu aduc nimic in plus operei in sine, la categoria literara careia ii apartine, drept pentru care opera ca atare si autorul trebuie sa dobandeasca o valoare, independent de toate acestea.
Care este autorul preferat din literatura anglosaxona? Dar sudamericana? Ati fost influentat de cineva, din punct de vedere stlistic?
Exceptand numarul mare de autori importanti care se regasesc in inimile tuturor si a caror lectura este ceva imprescindibil, pentru mine, Biblia literaturii anglo-saxone este Edgar Allan Poe. De asemenea, printre autorii mei preferati se numara Henry James. Chesterton este un scriitor care ma intereseaza in mod special, pentru calitatea literara a scrierilor sale, pentru lumea personala careia ii da nastere si pentru tot ceea ce reprezinta el.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna Dintre autorii latinoamericani, cei care imi plac cel mai mult si cu care ma identific cel mai usor sunt Julio Cortázar si, mai ales, Jorge Luis Borges. Nu pot sa nu-l mentionez pe Feslisberto Hernández, un scriitor uruguayan nu foarte cunoscut, care ma intereseaza in mod deosebit si care, la un moment dat, m-au influentat foarte mult.
Ma simt influentat, intr-o masura mai mare sau mai mica, de toti acei autori pe care i-am citit si care m-au marcat. Bineinteles, toti marii autori din literatura spaniola, cu Cervantes si Quevedo in capul listei. Cred ca autorul cel mai apropiat in timp care m-a influentat extrem de mult este Marcel Proust.
In prezent, ma intereseaza in mod deosebit genul narativ care se scrie in Statele Unite. Cei mai importanti autori, pentru mine, sunt Paul Auster si Don DeLillo.
Citește pe Antena3.ro
PUBLICAT IN 20 DE LIMBI DIFERITE
| ||
|