x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziția „Voice of the People / Jurnal de război” la Galeria ICR Tel Aviv

Expoziția „Voice of the People / Jurnal de război” la Galeria ICR Tel Aviv

de Magdalena Popa Buluc    |    05 Oct 2024   •   23:00
Expoziția „Voice of the People / Jurnal de război” la Galeria ICR Tel Aviv

Marcând împlinirea unui an de la atacurile teroriste asupra așezărilor israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, care au avut loc la data de 7 octombrie 2023, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv – împreună cu Muzeul Janco-Dada și cu Institutul Francez din Tel Aviv – organizează proiectul expozițional „Voice of the People / Jurnal de război”. Expoziția colectivă a membrilor coloniei de artiști înființată în localitatea Ein Hod din Israel de către Marcel Iancu, marele pictor, arhitect și eseist născut în România, conține lucrări inspirate din ororile acelei zile de 7 octombrie, precum și din ceea ce s-a întâmplat ulterior, pe parcursul unui întreg an de război.

Expozția se va desfășura în perioada 1 octombrie – 20 noiembrie 2024, la galeriile din Tel Aviv ale celor două institute culturale – român și francez. Vernisajul va avea loc la data de 8 octombrie, orele 18:00, la Institutul Cultural Român, precum și la orele 19:30, la Institutul Francez. Proiectul – extins treptat, cu trecerea timpului – a mai fost prezentat în luna noiembrie a anului trecut la galeria Muzeului Janco-Dada, precum și la Galerial Bastion din Timișoara, la începutul anului 2024, ICR având inițiativa aducerii expoziției colective la Tel Aviv, cu ocazia împlinirii a unui an de la evenimentele tragice din 7 octombrie 2023.

 

„A trecut un an de la atacul din data de 7 octombrie care a lăsat Israelul uluit, însângerat și fără cuvinte în fața ororilor petrecute. Primele zile după atac au fost caracterizate de paralizie, tăcere și dificultăți în a găsi cuvinte capabile să exprime magnitudinea durerii și a șocului. Astfel, aproape imediat, a luat naștere o mișcare vizuală puternică și extinsă. În doar câteva zile, rețelele de socializare au fost inundate de lucrări care făceau referire și-n același timp constituiau o reacție la evenimente în timp real. Multitudinea de reacții din partea artiștilor, ilustratorilor, graficienilor și a altor creatori a început ca o burniță care s-a transformat rapid într-o ploaie torențială” – evocă în textul curatorial Nitsan Shuval Abiri, curatorul expoziției, modul în care s-a născut proiectul.

 

La începutul lunii noiembrie 2023, la Muzeul Janco-Dada din Ein Hod s-a decis inițierea unui apel către artiști. În fiecare zi, au fost publicate pe paginile de social media ale muzeului lucrări care reflectau reacția artiștilor la ceea ce s-a întâmplat în 7 octombrie, starea generală de spirit și emoțiile complexe care au copleșit societatea israeliană în ansamblul ei. La comemorarea unui an de la acel moment, organizatorii au ales să prezinte o varietate de lucrări, dintre care unele au fost prezentate anterior, iar altele au fost create pe parcursul anului care a trecut de atunci. „Expoziția își propune nu numai să exprime șocul și durerea, dar și să documenteze procesele care reflectă diferite fațete ale societății; toate acestea au devenit, ulterior, instrumente pentru adaptare, procesare și vindecare – se poate citi în textul curatorial. – Arta este adesea folosită, de artiști și spectatori deopotrivă, ca o modalitate de transformare a unei situații imposibile și de neînțeles, servind ca un instrument de introspecție ce permite o imagine vie și o documentare emoționantă a unei perioade date.”

 

Fiind un muzeu care are ca scop păstrarea moștenirii artistice a mișcării dadaiste – mișcare care a apărut ca răspuns la ororile Primului Război Mondial – Muzeul Janco-Dada din Ein Hod, în cooperare cu Institutul Cultural Român și Institutul Francez, prezintă o parte din aceste lucrări în galeriile celor trei instituții. Printre lucrări se numără cea a artistei Adi Dreamer, care a supraviețuit atacului din kibuțul Re'im în acea dimineață nefastă de 7 octombrie; lucrarea murală „Re’im Casa Mea”, realizată în primele 24 de ore de la tragedie, face referire la corespondența din grupul de WhatsApp al kibuțului Re'im din dimineața fatidicei zile de 7 octombrie 2023.

 

 

×
Subiecte în articol: Galeria ICR Tel Aviv Jurnal de război