Expozția se va desfășura în perioada 1 octombrie – 20 noiembrie 2024, la galeriile din Tel Aviv ale celor două institute culturale – român și francez. Vernisajul va avea loc la data de 8 octombrie, orele 18:00, la Institutul Cultural Român, precum și la orele 19:30, la Institutul Francez. Proiectul – extins treptat, cu trecerea timpului – a mai fost prezentat în luna noiembrie a anului trecut la galeria Muzeului Janco-Dada, precum și la Galerial Bastion din Timișoara, la începutul anului 2024, ICR având inițiativa aducerii expoziției colective la Tel Aviv, cu ocazia împlinirii a unui an de la evenimentele tragice din 7 octombrie 2023.
„A trecut un an de la atacul din data de 7 octombrie care a lăsat Israelul uluit, însângerat și fără cuvinte în fața ororilor petrecute. Primele zile după atac au fost caracterizate de paralizie, tăcere și dificultăți în a găsi cuvinte capabile să exprime magnitudinea durerii și a șocului. Astfel, aproape imediat, a luat naștere o mișcare vizuală puternică și extinsă. În doar câteva zile, rețelele de socializare au fost inundate de lucrări care făceau referire și-n același timp constituiau o reacție la evenimente în timp real. Multitudinea de reacții din partea artiștilor, ilustratorilor, graficienilor și a altor creatori a început ca o burniță care s-a transformat rapid într-o ploaie torențială” – evocă în textul curatorial Nitsan Shuval Abiri, curatorul expoziției, modul în care s-a născut proiectul.
La începutul lunii noiembrie 2023, la Muzeul Janco-Dada din Ein Hod s-a decis inițierea unui apel către artiști. În fiecare zi, au fost publicate pe paginile de social media ale muzeului lucrări care reflectau reacția artiștilor la ceea ce s-a întâmplat în 7 octombrie, starea generală de spirit și emoțiile complexe care au copleșit societatea israeliană în ansamblul ei. La comemorarea unui an de la acel moment, organizatorii au ales să prezinte o varietate de lucrări, dintre care unele au fost prezentate anterior, iar altele au fost create pe parcursul anului care a trecut de atunci. „Expoziția își propune nu numai să exprime șocul și durerea, dar și să documenteze procesele care reflectă diferite fațete ale societății; toate acestea au devenit, ulterior, instrumente pentru adaptare, procesare și vindecare – se poate citi în textul curatorial. – Arta este adesea folosită, de artiști și spectatori deopotrivă, ca o modalitate de transformare a unei situații imposibile și de neînțeles, servind ca un instrument de introspecție ce permite o imagine vie și o documentare emoționantă a unei perioade date.”
Fiind un muzeu care are ca scop păstrarea moștenirii artistice a mișcării dadaiste – mișcare care a apărut ca răspuns la ororile Primului Război Mondial – Muzeul Janco-Dada din Ein Hod, în cooperare cu Institutul Cultural Român și Institutul Francez, prezintă o parte din aceste lucrări în galeriile celor trei instituții. Printre lucrări se numără cea a artistei Adi Dreamer, care a supraviețuit atacului din kibuțul Re'im în acea dimineață nefastă de 7 octombrie; lucrarea murală „Re’im Casa Mea”, realizată în primele 24 de ore de la tragedie, face referire la corespondența din grupul de WhatsApp al kibuțului Re'im din dimineața fatidicei zile de 7 octombrie 2023.