x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Expoziție de fotografii inedite din 1930 cu membrii Casei Regale la Cluj

Expoziție de fotografii inedite din 1930 cu membrii Casei Regale la Cluj

02 Iun 2022   •   10:07
Expoziție de fotografii inedite din 1930 cu membrii Casei Regale la Cluj
Sursa foto: ziarulfaclia.ro

O expoziție de fotografii din 1930 va avea loc în redacția ziarului Făclia din Cluj-Napoca și.organizată cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființarea Universității „Regele Ferdinand”.

Vernisajul expoziției fotodocumentare „Casa Regală, la pas prin orașul comoară” se va desfășura vineri, 3 iunie 2022, de la ora 14:00.  Evenimentul este organizat de Asociația Vechiul Cluj, Ziarul Făclia și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, scrie ziarulfaclia.ro.

Expoziția prezintă 30 de fotografii realizate în octombrie 1930, în timpul vizitei la Cluj a Regelui Carol al II-lea și care nu au mai fost până acum accesibile publicului,. El a fost însoțit de fiul său, Marele Voievod de Alba Iulia, Mihai, fratele său, Principele Nicolae, și de mama lor, Regina Maria. Vizita a fost ocazionată de aniversarea unui deceniu de la înființarea Universității Regele Ferdinand I. Clișeele sunt digitalizate, realizate cu ajutorul Școlii de Fotografie Ciorchin. Fotografiile expuse au fost realizate cu sprijinul Daisler Print House.

„Filmul foto cu evenimentele dedicate aniversării a zece ani de la înființarea Universității Regele Ferdinand, la care au luat parte membrii Casei Regale a României, au fost confiscate în 1948 de regimul comunist și au ajuns în depozitul cu corpuri delicte de la procuratura clujeană. După 1989, filmul foto a fost pe punctul de a fi aruncat la gunoi, însă unul dintre angajații de la Palatul de justiție, cunoscând importanța istorică a acestor fotografii, le-a salvat de la distrugere. În 2005 au fost oferite ziarului Făclia de Cluj pentru a fi prezentate publicului larg, însă nu s-a găsit tehnica adecvată pentru realizarea fotografiilor. Abia recent, cu sprijinul Școlii de Fotografie Ciorchin s-a reușit obținerea fotografiilor după filmul foto realizat în toamna anului 1930”, iar conducerea ziarului Făclia a ales ca imaginile să fie prezentate publicului larg în cadrul unei expoziții”, spune Cosmin Puriș, redactorul șef al ziarului Făclia de Cluj.

La eveniment vorr lua cuvântul prof. univ. dr. Tudor Sălăgean - Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cercetător științific Ana-Maria Stan - Muzeul de istorie al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca și fotograful Petru Dimoff - procesarea imaginilor. Curator al expoziției este Cosmin Puriș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: casa regală cluj