x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fanfara Ciocârlia şi Marko Markovic Orchestra se bat în alămuri

Fanfara Ciocârlia şi Marko Markovic Orchestra se bat în alămuri

de Dana Cobuz    |    26 Ian 2011   •   17:23

Bătălia muzicală a celor mai aprige fanfare din Balcani, Ciocârlia (România) şi Markovic Orkestar (Serbia) a fost înregistrată în această iarnă în Transilvania şi va fi oferită publicului pe CD şi vinil în luna mai a acestui an.

Cele două trupe au fost supuse unui experiment dur: să urce simultan pe scenă şi să-şi "facă" numărul. Cine rezistă cel mai mult? Cine suflă mai tare şi mai repede în alămuri? Răspunsul îl va da fiecare ascultător în parte.

În ultimii 10 ani, Fanfara Ciorcârlia – ivită din obscurul sat Zece Prăjini din România, şi-a creat reputaţia de fanfara balcanică cea mai rapidă din lume. Românilor le-a ajuns însă la ureche vestea că o altă trupă de alămuri din Balcani, o fanfară care a supravieţuit Războiului din Iugoslavia şi a înregistrat pentru coloanele sonore ale filmelor lui Kusturica se consideră numarul 1: Boban şi Marko Markovic Orchestra.

Aşa s-a născut provocarea. Timp de două ore, ţiganii români şi ţiganii sârbi se bat în alămuri, iar publicul decide cine sunt regii din Balcani. Lupta, înregistrată pe CD, va fi din nou purtată live, pe scenele din Germania, Belgia, Austria, Danemarca, Ungaria, Cehia, Marea Britanie şi Olanda, în mai 2011.

×