x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Festivalul Dramaturgiei Româneşti, la final

Festivalul Dramaturgiei Româneşti, la final

de Maria Sârbu    |    14 Oct 2008   •   00:00

La Timişoara s-a încheiat duminică cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti (FDR), manifestare competitivă ce a reunit trupe din ţară şi străinătate, care au realizat spectacole pe texte ale autorilor români.



La Timişoara s-a încheiat duminică cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Dramaturgiei Româneşti (FDR), manifestare competitivă ce a reunit trupe din ţară şi străinătate, care au realizat spectacole pe texte ale autorilor români.
Timp de nouă zile au fost prezentate în concurs 19 producţii. Un juriu format din trei reprezentanţi ai lumii teatrale a decis să acorde diverse premii care să ilustreze produsul artistic bazat pe textul scris în româneşte. Astfel, Premiul pentru cea mai originală construcţie regizorală l-a obţinut Radu Afrim pentru "Mansardă la Paris cu vedere spre moarte" de Matei Vişniec, o producţie Kulturfabrik din Luxemburg. Aceeaşi creaţie scenică i-a adus actorului Valéry Plancke Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină. Două actriţe – Ramona Dumitrean şi Tokai Andrea, care realizează rolul Irina Cornici în spectacolul "Spovedanie la Tanacu" de Tatiana Niculescu-Bran, regia Andrei Şerban (o coproducţie Teatrul Odeon şi Institutul Cultural Român) – au împărţit Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.
S-au acordat distincţii şi pentru spectacole de studio. Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină într-o astfel de producţie l-a primit actorul Andi Vasluianu pentru rolul Bebe din "Jocul de-a adevărul" de Lia Bugnar (Teatrul Metropolis), iar Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină – Dorina Chiriac, pentru rolul Sana din aceeaşi creaţie scenică. Totodată s-a anunţat şi câştigătorul Concursului Naţional de Dramaturgie Românească, organizat anterior de Ministerul Culturii şi preluat de Teatrul Naţional din Timişoara (organizatorul FDR). Din cele 68 de piese înscrise a fost desemnată ca fiind cea mai bună "Bye, Bye, America" de Carmen Dominte, piesă care va fi montată pe scena Naţionalului timişorean în stagiunea viitoare.

×
Subiecte în articol: arte