x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filme de dragoste reunite în festival

Filme de dragoste reunite în festival

de Maria Sârbu    |    14 Feb 2011   •   20:08
Filme de dragoste reunite în festival

151877-nunta-in-basarabia-302133l.jpgOraşul Mons din Belgia (considerat un oraş al minerilor) este ornamentat în această lună cu simboluri şi culori ale dragostei, pentru că în perioada 18-25 februarie aici se va desfăşura cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Filmului de Dragoste (FIFA).

Locuitorii oraşului ţin foarte mult la acest eveniment cinematografic, venind în sprijinul organizatorilor: ei pun însemnele festivalului pretutindeni: în vitrinele magazinelor, în cafenele, baruri, restaurante, pe faţadele şi în geamurile caselor... Totul este frumos, aranjat în mod estetic şi cu dragoste pentru cea de-a şaptea artă. Pentru a-i da unici­tate festivalului, fiecare ediţie are o naşă, în persoana unei apreciate actriţe. Au fost naşe, pe rând, Alexandra Stewart, Micheline Presle, Bulle Ogier, Bernadette Lafont, Evelyne Bouix şi Macha Méril. În acest an a acceptat să năşească FIFA Anna Karina, vedetă a şapte filme realizate de Jean-Luc Godard. Având ca temă „dragostea”, sub toate formele ei, Festivalul adună astfel de filme din întreaga lume, în fiecare an timp de o săptămână, în februarie. Până acum, FIFA a prezentat peste o mie de lungmetraje, precum şi un număr foarte mare de scurtmetraje.

La actuala ediţie, belgienilor din Mons şi oaspeţilor Festivalului le-au fost pregătite peste o sută de lungmetraje şi zeci de scurtmetraje, în diverse secţiuni. În Competiţia Internaţională de Lungmetraje sunt unspre­zece filme. Deşi au fost selecţionate la FIFA patru producţii româneşti, în competiţia mare ro­mâ­nii nu au intrat (anul trecut am avut două filme). Dar la secţiunea amintită face parte din juriu regizorul din Ro­mâ­nia Andrei Gruzsniczki, al cărui film, „Cealaltă Irina”, a câştigat la ediţia precedentă Premiul pentru interpretare masculină, trofeul „Ini­ma de cristal” revenind actorului Andi Vasluianu.

Cele patru filme româneşti invitate sunt: lungmetrajele „Nuntă în Basarabia” de Nap Toader, „Eva” de Adrian Popovici (ambele în secţiunea „Regards Croisés”), „Europolis” de Cornel Gheorghiţă – în secţiunea celor mai bune filme europene în premieră şi scurtmetrajul „Derby” de Paul Negoescu – secţiunea Compe­ti­ţia Internaţională de Scurtmetraje). Sprijină prezenţa filmului românesc la Mons şi ICR, care face posibil ca cineaşti români să participe la această întâlnire cu cineaşti ai lumii.

Filmul „Nuntă în Basarabia” va putea fi văzut la Mons la data de 22 şi 24 februarie, în complexul cinematografic Imagix şi la Plaza Art, în prezenţa interpreţilor principali Victoria Bobu, Vlad Logigan şi Constantin Florescu, care vor avea astfel două întâlniri cu publicul. Potrivit repre­zen­tanţilor ICR Bruxelles, indepen­dent de festival, va avea loc o pro­iec­ţie specială a filmului la Strasbourg (23 februarie). „Europolis” este programat la FIFA (Plaza Art) pe 21 şi 23 fe­bruarie. Vor participa la întâlnirea cu cinefilii atât regizorul Cornel Gheor­ghiţă, cât şi protagoniştii Adriana Trandafir şi Aron Dimeny. „Eva” lui Popovici este programat la 24 februa­rie, printre invitaţii la dezbatere pe mar­ginea filmului numărându-se, ală­turi de regizor, şi Maia Morgenstern, actriţa noastră fiind preferată de conducerea acestui festival: anul trecut ea a înmânat un premiu special la Gala de închidere, în calitate de invitat special al FIFA. Scurtmetrajul „Derby” va fi proiectat, pentru juriu şi public, la 23 februarie (Plaza Art), filmul concurând cu alte şapte pelicule – producţii Tunisia, Franţa, Italia, Franţa/Elveţia, Suedia/Danemarca, Bulgaria şi Belgia.

FIFA este structurat pe diverse secţiuni şi programe. O atenţie deose­bită se acordă educaţiei cinema­to­gra­fice. Au loc proiecţii speciale chiar pen­tru preşcolari, copiilor fiindu-le create în complexul cinematografic şi condiţii pentru a se juca „de-a filmul”. Gala de deschidere va avea loc la 18 februarie la Teatrul Regal din Mons, cu filmul francez, produs în 2010, „Les yeux de sa mère” de Thierry Klifa, cu Nicolas Duvauchelle şi Catherine Deneuve în rolurile principale. Tot acolo va avea loc şi festivatatea de închidere, pe 25 februa­rie, când se vor acorda premiile. Pentru momentul final s-a ales pelicula americană „Morning Glory” de Robert Michell (2010).

×
Subiecte în articol: arte festival film românesc