x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Filmul "Katalin Varga" în marea competiţie a Berlinalei

Filmul "Katalin Varga" în marea competiţie a Berlinalei

de Maria Sârbu    |    16 Ian 2009   •   00:00

"Katalin Varga", o coproducţie România-Marea Britanie-Ungaria, intră în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ediţia 2009, care se va desfăşura între 5 şi 15 februarie.



Contribuţia cea mai mare în realizarea peliculei o are producătorul român Libra Film Productions, care precizează că ultima dată un film românesc a fost în competiţia oficială a Berlinalei cu 16 ani în urmă, când fusese selectat "Patul conjugal" al lui Mircea Daneliuc.

"Katalin Varga" va concura atât pentru trofeul "Ursul de Aur", cât şi pentru alte premii, printre care cel de debut sau de interpretare feminină. Lungmetrajul este scris şi regizat de britanicul Peter Strickland, care este şi producător executiv, alături de Tudor şi Oana Giurgiu, din partea Libra Film.

Cei doi producători români au devenit interesaţi de proiect în 2007, când a avut loc la Festivalul de la Salonic (Grecia) piaţa de proiecte de film "Agora" şi unde a fost prezentat "Katalin Varga".  După ce a fost vizionat materialul filmat până la acea data, reprezentanţii Libra Film "au decis să salveze proiectul" care intrase în impas şi să se implice în producţia filmului.  Întreg procesul de pregătire şi producţie a filmului a durat mai bine de patru ani.

Filmările au avut loc în apropiere de Sfântu Gheorghe şi Miercurea Ciuc. Echipa de realizatori a fost una restrânsă iar bugetul unul minimal. Personajele principale sunt interpretate de actorii Hilda Peter de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj şi Tibor Palffy de la Teatrul "Tamasi Aron" din Sf. Gheorghe. Sunt doi actori importanţi, cu premii pentru realizările lor scenice.

Filmul "Katalin Varga" a fost proiectat o singură dată, la Festivalul Transilvania – TIFF, ediţia 2008, însă premiera mondială va avea loc la Berlinală. Pe plan internaţional este distribuit de compania franceză Memento Films, aceeaşi care distribuie câştigătorul Palme D’Or 2008, "Entre Les Murs / În clasă" de Laurent Cantet.
În competiţia oficială a Festivalului de la Berlin au intrat alte 20 de filme, printre care "Rage" de Sally Potter, cu Judi Dench şi Jude Law, "The Messenger" (SUA) de Oren Moverman cu Woody Harrelson şi Samantha Morton, "Mammoth" (Suedia) de Lukas Moodysson, cu Gael Garcia Bernal, "Cheri" de Stephen Frears cu Michelle Pfeiffer, "In The Electric Mist" de Bernard Tavernier cu Tommy Lee Jones sau "Storm" de Hans-Christian Schmid cu Anamaria Marinca.

×
Subiecte în articol: arte katalin varga