
Dacă există un artist cu care Renașterea italiană este adesea și de bună voie identificată, acesta este Michelangelo Buonarroti, deși a fost cel mai independent și mai puțin ortodox dintre figurile care au caracterizat epoca. Tocmai din acest motiv Michelangelo, pictor, arhitect, poet, sculptor, maestru al geniului italian, și-a perpetuat mitul până în zilele noastre. Născut în 1475 la Caprese și decedat la Roma în 1564, el este sărbătorit de Gallerie dell'Accademia și Florența la 550 de ani de la naștere.
Cine este Michelangelo Buonarroti?
Născut în provincia Arezzo într-o familie florentină, o familie patriciană în declin economic, Artistul Divin și-a pierdut mama la o vârstă foarte fragedă. Potrivit lui Vasari, și-a început ucenicia la vârsta de doisprezece ani în atelierul lui Ghirlandaio, unde a rămas mai puțin de trei ani. A început să frecventeze Academia Medici din grădina San Marco. Conform anecdotelor lui Michelangelo, din 1490 a început să frecventeze mai asiduu familia Medici, ajungând aproape să fie adoptat. Restul este istorie și este o istorie care își are rădăcinile cele mai pure în Florența și gloria ei. Nu întâmplător Gallerie dell'Accademia găzduiește mai multe lucrări ale lui Michelangelo: David, ales și ca fundal pentru conferința de presă de anunțare a proiectului dedicat, în sala secolului al XIX-lea, Tânărul Sclav, Sfântul Matei, Atlas, Trezirea prizonierului, Palestrina Pietà, printre altele, documentând magistrala lecție în plastica artistului și experimentel infinitului.
Programul care îl celebrează pe Michelangelo
Galleria dell'Accademia din Florența sărbătorește 550 de ani de la Michelangelo Buonarroti cu expoziția culturală L'eterno contemporaneo. Michelangelo 1475 – 2025 – care a început pe pe 6 martie, data nașterii artistului cu fațete multiple. Evenimentul include un program bogat de evenimente și inițiative, care evidențiază relevanța extraordinară a unuia dintre cei mai semnificativi protagoniști ai Renașterii. Programul L’eterno contemporaneo. Michelangelo 1475 – 2025, a fost prezentat de Massimo Osanna, directorul general al muzeelor și director al muzeului florentin, care a povestit despre acest amplu program de inițiative care nu numai că-i spun povestea în contextul propriei sale ere, ci și urmăresc o cale un drum al moștenirii artistului și influența sa asupra istoriei artei, trecute și prezente, de-a lungul generațiilor. „Prin acest proiect”, a explicat Osanna, „Galleria dell’Accademia celebrează un artist care, cu viziunea și spiritul său inovator, a lăsat o amprentă de neșters în istoria artei și continuă să inspire generații întregi. Muzeele noastre nu mai sunt doar locuri de conservare, ci spații de dialog, ateliere în care operele de artă coexistă cu muzica, teatrul și literatura, oferind publicului noi narațiuni și chei de interpretare. Acest an omagial a celei de-a 550-a aniversări a nașterii lui Michelangelo este o oportunitate de a redescoperi moștenirea sa printr-o experiență culturală incluzivă care îmbunătățește dialogul și extinde accesibilitatea, astfel încât moștenirea artistică să poată fi împărtășită și experimentată de către toate publicurile.”
Istoria Galleria dell'Accademia din Florența este indisolubil legată de figura lui Michelangelo. Era anul 1882 când foarte faimosul David a fost primit în sălile muzeului, găsindu-și actuala locație în „sa” Tribună. Ulterior, colecțiile Galeriei s-au îmbogățit cu prezența altor capodopere ale lui Michelangelo: cei patru grandiosi Prizonieri creați pentru mormântul lui Iulius al II-lea, Sfântul Matei sculptat pentru catedrala Santa Maria del Fiore și Pietà din Palestrina .

Bottom of Form
Evenimente pentru Aniversarea Michelangelo 550
Șirul evenimentelor a început pe 6 martie printr-un eveniment special, cu vizite tematice extraordinare în colecție (de la 19.00 la 21.00) conduse sub îndrumarea expertă a oficialilor istorici de artă ai muzeului. Deschiderea a fost organizată de Asociația Prietenilor Galeriei Academiei din Firenze înființată în 2017 împreună cu istorici de artă, de la 19.00 la 21.00.
Programul „Eternul Contemporan. Michelangelo 1475 – 2025”
Calendarul evenimentelor pentru expoziția „L'eterno contemporaneo” prinde viață cu o serie de conferințe care vor aprofunda personalitatea genială și tulburătoare a lui Michelangelo Buonarroti și influența sa asupra istoriei artei.
Luni, 10 martie (17:30), Cristina Acidini va deschide ciclul cu întâlnirea Michelangelo și Vittoria Colonna, o prietenie în numele artei – care explorează una dintre cele mai singulare relații ale Renașterii italiene, investigată în implicațiile sale spirituale, religioase și politice. Pe parcursul a aproximativ zece ani, din 1536 sau 1538 până la moartea ei în 1547, Michelangelo, acum un bărbat matur, deja celebru, și marchiza Pescara, poetă, s-au întâlnit și și-au scris unul altuia. Michelangelo îi oferea Vittoriei desene în primul rând despre jertfa lui Hristos pe cruce, dar și pe tema, foarte dragă ei, a femeilor din viața lui Isus: Fecioara Maria, Magdalena, samariteana.
Luni 7 aprilie (17.30) va fi rândul lui Francesco Caglioti. Cu intervenția sa David lui Michelangelo: preistorie și protoistorie, el se va concentra asupra genezei operei, într-o perspectivă istorică pe termen lung. Succesul statuii a fost imediat și triumfător, ajutat și de așteptarea răbdătoare pe care arta toscană a experimentat-o, din generație în generație, pentru o figură ca aceasta, capabilă să provoace la nivel înalt spațiul din jurul unei catedrale.
Luni, 12 mai (17.30) va vorbi Marco Pierini în conferința Prezența lui Michelangelo în arta și cultura contemporană. Istoricul de artă se va concentra asupra influenței enorme a figurii și operei lui Buonarroti în cultura vizuală a secolului XX, subliniind modul în care moștenirea sa a găsit noi declinații între omagii, citări și reinterpretări. Pe de altă parte, așa cum subliniază Pierini însuși, „nici un alt element unifiant, în afară de Michelangelo, nu a putut fi identificat ca să-i aducă laolaltă pe Giulio Aristide Sartorio și Robert Mapplethorpe, Leoncillo și Jan Fabre, Renato Guttuso și Kendell Geers”. Influența lui Michelangelo, după cum se știe, nu s-a limitat la artele vizuale, ci s-a extins la arhitectură, cinema, cultura populară și muzica pop.
Luni, 9 iunie (18.00), Galleria dell'Accademia va găzdui lectura Non ha la par cosa tutto il mondo, curatoriată de Tomaso Montanari și Francesco Gori. Istoricul de artă și actorul vor oferi un accent pe Prizonieri și munca zbuciumată la mormânt lui Iulius al II-lea, însoțind publicul în înțelegerea contextului istoric, artistic, cultural și politic al Romei în prima jumătate a secolului al XVI-lea. Prin lectura unor pasaje – preluate din scrisorile lui Michelangelo și din viețile artistului scrise de Giorgio Vasari (1550 și 1568) și Ascanio Condivi, (1553), se va putea retrăi povestea complexă a construcției mormântului Papei Iulius al II-lea della Rovere, care a durat patruzeci de ani. O comandă lungă și ambițioasă, regândită și modificată de mai multe ori de Michelangelo, care concepuse inițial un proiect mult mai grandios decât cel de la San Pietro in Vincoli din Roma, care includea Prizonierii conservați în Galleria dell'Accademia din Florența (Tânărul Sclav; Închisoarea Barbui; Atlas; Închisoarea Trezirii), precum și în Muzeul Luvru, acum D. Victor și Rebellius în Palazzo Vecchio din Florența. Spectacolul se va repeta în toamnă.
Tot în toamnă, la o dată ce urmează a fi stabilită, Vinicio Capossela – deja invitat al muzeului în 2007 – va reveni la dialog în muzică cu Michelangelo, sub umbra lui David și a Prizonierilor. Vom vedea muzicianul în concertul Fuggite, Amanti, Amor – Rime e Lamentazioni per Michelangelo, acompaniat de un grup de muzicieni, printre care și violoncelistul Mario Brunello.
Luni, 15 decembrie (18.00), Galleria dell'Accademia din Florența va găzdui un alt moment muzical, în colaborare cu Conservatorul Luigi Cherubini. Thesan Trio – alcătuit din Antonella Ciccozzi, harpă, Giuseppina Ledda, flaut, Francesca Piccioni, violă – va interpreta muzica lui Claude Debussy, Sofia Gubaidulina și piesa lui Antonio Vivaldi, Follia, presărată cu părți recitate.
Ca parte a „L’eterno contemporaneo”, vor fi organizate itinerarii incluzive pentru a face arta lui Michelangelo accesibilă unui public din ce în ce mai larg – începând cu 12 și 13 martie și din nou în toamnă (octombrie-decembrie). Programul include 6 vizite tactile – în colaborare cu Uniunea Italiană a Nevăzătorilor și Deficienților de Vedere din Florența – și 8 vizite în limbajul semnelor italian – în colaborare cu Institutul Național pentru Surzi din Florența.
Experiența San Matteo ei Prigioni, explorarea formei scufundate în marmură va aprofunda cercetarea artistică a lui Michelangelo prin explorarea tactilă a sculpturilor sale expuse. Veți putea atinge San Matteo și câțiva Prizonieri cu ajutorul mănușilor și veți putea afla despre tehnicile folosite de sculptor, datorită și reproducerilor instrumentelor folosite de artist, realizate special în acest scop.
Vizitele tematice în LIS, Sculpturi în Academie, se vor concentra pe evoluția artei sculpturale renascentiste, analizând potențialul expresiv al materialului și tehnicii prin comparația dintre sculpturile lui Michelangelo și modelul în pământ brut al lui Giambologna Răpirea femeilor sabine.
Michelangelo nu este doar o figură din trecut, este un artist care continuă să ne vorbească, un punct de referință esențial pentru cultura tuturor timpurilor. Cu L’eterno contemporaneo, Galleria dell'Accademia din Florența ne invită să o redescoperim cu o nouă privire, printr-un dialog care împletește istoria, arta și contemporaneitatea.
Sarbatorirea lui Michelangelo
În perioada octombrie 2024 – ianuarie 2025, orașul Florența găzduise deja o expoziție importantă dedicată artistului în sălile Palazzo Vecchio. Michelangelo and Power, curatoriată de Cristina Alcidini și Sergio Risaliti în colaborare cu Fondazione Casa Buonarroti, a prezentat peste 50 de lucrări și documente care au relatat viziunea politică a artistului și relația cu puterea, așa cum e evocată și de titlu. Printre cele mai importante lucrări se numără bustul lui Brutus din colecțiile Bargello, reproducerea în ipsos a Pietà din Vatican și desenul planului Bazilicii Sf. Petru, păstrat în Uffizi.