x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Foamete la Tele 7 abc

Foamete la Tele 7 abc

09 Feb 2005   •   00:00

CULTURA/MASS-MEDIA
MEDIA - Nu si-au mai primit salariile de cinci luni De cateva zile, angajatii Tele 7 abc afiseaza periodic pe ecran un carton cu mesajul "Salariatii Tele 7 abc protesteaza pentru neplata salariilor pe cinci luni si conditiile inumane de munca (lipsa apa si caldura)".
CRISTINA OLOGEANU, SEBASTIAN S. EDUARD

ATITUDINE. In semn de protest, cei cativa angajati ai Tele 7abc au postat pe ecran un anunt prin care au facut public faptul ca nu au fost platiti
Nu este pentru prima data cand la Tele 7 se intrerupe emisia obisnuita pentru astfel de mesaje.

SCANDAL. Situatia legala a televiziunii este incerta. In 2000, Paul Opris, cel care a infiintat postul, si-a vandut actiunile omului de afaceri Fredy Robinson. Ulterior, Opris l-a dat in judecata pe Robinson pentru neplata unor datorii contractuale. Iata de ce, in acest moment, existand un proces pe rol, in Israel, in actele de la CNA drept proprietar inca mai figureaza Paul Opris.

Cu aceasta batalie "la varf", este de la sine inteles de ce nimeni nu aduce bani la Tele 7 si de ce salariatii au ajuns la astfel de masuri radicale.

Cei aproape 100 de salariati Tele 7 nu si-au mai primit banii din septembrie 2004. Facturile curente la apa si caldura nu au fost nici ele achitate, iar oamenii sunt siliti sa lucreze in conditii insalubre. De fapt, acestea sunt si conditiile de acasa: "Din moment ce angajatii nu si-au mai primit salariile de atatea luni, e logic ca nu au avut din ce sa-si achite facturile de acasa", spune Petran Ioan, reprezentantul postului Tele 7 abc.

Deocamdata nu se pune problema unei greve si nu se stie daca si in ce mod vor fi sanctionati cei care au luat decizia sa intrerupa programul obisnuit pentru a posta pe ecran acel carton. Petran Ioan, reprezentantul postului Tele 7 abc, sustine ca patronatul si-a manifestat interesul sa puna punct acestui conflict prin achitarea la un moment dat a salariilor.

RELANSARI. Lansat in 1994, sub directoratul lui Mihai Tatulici, postul de televiziune a cazut in audiente dupa doi-trei ani. Vedete precum Teo Trandafir sau Radu Cosarca s-au mutat la alte televiziuni, si postul a ramas in anonimat. Au urmat mai multe incercari de redresare - fara succes. In decembrie 2002, prin cooptarea lui Florin Calinescu, s-a incercat o relansare, insa nici aceasta n-a avut rezultatul dorit. Dupa circa un an si doua luni, s-a incercat o asociere cu o firma italiana specializata in divertisment tv, insa si aceasta pista a esuat. La un moment dat, in ecuatie a intrat si Silviu Prigoana. Patronul de la Rosal, care a infiintat Realitatea TV pentru ca ulterior s-o vanda, a fost tentat de achizitionarea managementului postului. S-a spus atunci ca Prigoana ar fi vrut sa transforme canalul intr-o televiziune de manele si filme indiene. Pana la urma, insa, Prigoana a ezitat sa se implice in postul care avea, dupa declaratiile sale, "zeci de miliarde de lei datorie".

MIZA
Incredibil sau nu, cu dotari tehnice precare, personal insuficient si cu un sediu de toata jena, la Tele 7 exista inca o miza. Postul este la ora actuala unul cu cea mai mare acoperire din Romania - 75% - , un procent invidiat si ravnit de multi. Practic, numai posturile mari - TVR 1, Antena 1 si Pro TV - beneficiaza de o asemenea acoperire. De asemenea, postul se lupta in acest moment sa nu fie scos din grilele de promovare de televiziunile prin ca blu, lucru admis si de Ralu Filip, presedintele CNA. Este bine cunoscut cat de greu este sa intri in grilele de programe ale unor televiziuni prin cablu - dovada cea mai elocventa este cea a canalului TL Sport. Iesirea si revenirea in grila par de-a dreptul imposibile.
×
Subiecte în articol: arte tele