x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Fragii din Bucovina - Cu Norman Manea, despre exil si intamplare

Fragii din Bucovina - Cu Norman Manea, despre exil si intamplare

de Claudia Daboveanu    |    19 Iul 2006   •   00:00
Fragii din Bucovina - Cu Norman Manea, despre exil si intamplare

Joi, 20 iulie, la ora 22:35, TVR 1 difuzeaza un interviu inedit cu cel mai tradus scriitor roman din strainatate: Norman Manea. Interviul "Fragii din Bucovina" a fost realizat de Mihaela Craciun la New York, in luna mai a acestui an.

Pentru ca astazi Norman Manea implineste 70 de ani, acest articol se doreste un cadou pentru scriitorul roman traitor peste Ocean. Unul modest, ca toate darurile de suflet. Am intrebat-o pe Mihaela Craciun cum l-ar descrie, in cuvinte putine, dar miezoase, pe Norman Manea. "Senzatia pe care am incercat-o alaturi de Norman Manea si de sotia sa, Cella, a fost aceea ca parca ne-am fi cunoscut dintotdeauna. Un cuplu minunat: normali, modesti, profunzi… Dar daca ar fi sa-l descriu, iata: Norman Manea e melancolic si luminos, ca sonata lui preferata, Arpeggione, de Schubert."

Interviul pe care-l vom vedea maine la TVR este o premiera pentru aceia care nu prind TVRI, post pe care materialul cu Norman Manea a fost deja difuzat. Mihaela a avut deja un feed back imbucurator. O eleva din Iasi i-a scris un mail la TVR in care spunea ca, dupa ce a vazut interviul "Fragii din Bucovina", a luat "Intoarcerea huliganului" de la biblioteca. N-a mai iesit din casa tot week-endul: o carte mult prea adevarata, scria ea, care a marcat-o profund. Primul interviu televizat pentru Romania cu Norman Manea debuta cu o vorba buna pusa de doamna Margit Sava, sotia regretatului om de cultura Iosif Sava. Mihaela l-a gasit pe scriitor in convalescenta, dupa o interventie pe cord. N-a vrut cu nici un chip un interviu rece, de biblioteca, ci unul care sa-l reprezinte pe acela care a scris una dintre cele mai frumoase carti despre exil. Voia ca lumea sa-l incadreze intr-un topos pe personajul enigmatic, cu prea putine contacte in tara de origine. I-a asezat in brate, asadar, o particica din pamantul pe care s-au nascut amandoi: "I-am oferit un vas de ceramica de Colibaba, de la Radauti, pe care mi-l cumparasem cand eram copil. Voiam ceva care sa-i aminteasca de Bucovina. Am urcat pe terasa blocului cu 42 de etaje unde locuieste, apoi ne-am plimbat pe faleza Hudsonului. Vremea capricioasa a tinut insa cu noi si n-a plouat, chiar daca vantul nu ne-a dat pace. Ca tot romanul, am inceput discutia vorbind despre vreme: "Avem o zi foarte frumoasa. Ati adus-o de la Suceava, a inceput el". "Am adus-o de la Suceava. Ma intrebati de fragi, daca mai sunt fragi? Da, mai sunt." "Aici nu gasim fragi. Gasim toate draciile pamantului, dar fragii aceia nu exista…"

IMPREVIZIBILUL. Lui Norman Manea nu-i place palavrageala. A vorbit despre cartea sa, "Intoarcerea huliganului", despre tara si exil. A comparat relatia lui cu Romania cu relatia cu mama, "o relatie tensionata, cu crize si conflicte, dar pana la urma de adanca articulare". A povestit despre cursurile de la Colegiul Bard, unde este profesor de literatura europeana. A dus-o si pe Mihaela acolo, in Bucovina lui de pe Hudson, cum ii place sa spuna. Casa Minima, confortabila lui cabana, este situata intr-o padurice cu pasari, caprioare si veverite. Numai fragii lipseau de-acolo!

O intrebare de final: "Care ar fi trucul prin care Norman Manea sa fie si-n Romania tot atat de cunoscut cum e-n strainatate?". Un raspuns venit "de cealalta parte a apei", marca Norman Manea: "Calendarul imprevizibilului nu este deloc sub comanda mea, este sub comanda unei instante foarte obscure, o numim destin, intamplare, coincidenta".

DESCRIERE
"Senzatia pe care am incercat-o alaturi de Norman Manea si de sotia sa, Cella, a fost aceea ca parca ne-am fi cunoscut dintotdeauna... Dar daca ar fi sa-l descriu, iata: Norman Manea e melancolic si luminos, ca sonata lui preferata, Arpeggione, de Schubert"
Mihaela Craciun
realizator TV
×
Subiecte în articol: arte manea norman manea norman