x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gheorghe Iancu, noul director al companiei de balet a Operei Naţionale

Gheorghe Iancu, noul director al companiei de balet a Operei Naţionale

de Gabriela Boeriu    |    23 Apr 2008   •   00:00

Cunoscutul balerin şi coregraf Gheorghe Iancu a fost numit director interimar al Operei Naţionale Bucureşti începînd cu data de 17 aprilie a.c. pînă la organizarea concursului.



Cunoscutul balerin şi coregraf Gheorghe Iancu a fost numit director interimar al Operei Naţionale Bucureşti începînd cu data de 17 aprilie a.c. pînă la organizarea concursului. Artist de notorietate, maestrul a interpretat în întreaga lume roluri de balet clasic şi contemporan care l-au consacrat. În ceea ce priveşte creaţia coregrafică, Iancu a fost recompensat cu multe distincţii notabile pentru proiectele pe care le-a realizat.
De remarcat sînt coregrafiile pentru “Richard III”, în care a interpretat rolul principal şi care i-a adus Premiul Danza&Danza, fiind considerată cea mai bună creaţie a anului 1995, “Synthesis” (inspirată şi dedicată lui Oscar Schlemmer şi lui Bauhaus), “Trei surori”, “Micul prinţ”.
A cîştigat Premiul Danza&Danza, cu baletul “Donne”, considerat cea mai bună reprezentaţie a stagiunii 2002, şi a fost onorat în România cu titlul de Cavaler, atribuit pentru merite artistice. Mai nou, Gheorghe Iancu este “vinovat” şi de marele succes  al spectacolului “Lacul Lebedelor” de la Opera Naţională Bucureşti.

×
Subiecte în articol: arte