x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Gheorghe Zamfir la 67 de ani - Ucenicul lui Pan

Gheorghe Zamfir la 67 de ani - Ucenicul lui Pan

de Roxana Ioana Ancuta    |    09 Apr 2008   •   00:00
Gheorghe Zamfir la 67 de ani - Ucenicul lui Pan

Gheorghe Zamfir a împlinit 67 de ani. A organizat o mare petrecere, care i-a adunat pe unii dintre cei mai buni prieteni ai săi. Din păcate, printre invitaţi abia dacă s-au zărit cîţiva colegi de breaslă.

Gheorghe Zamfir a împlinit 67 de ani. A organizat o mare petrecere, care i-a adunat pe unii dintre cei mai buni prieteni ai săi. Din păcate, printre invitaţi abia dacă s-au zărit cîţiva colegi de breaslă.

 

 

Cînd ia naiul în mînă şi-l duce la gură, Gheorge Zamfir scoate din acele tuburi fermecate sunete capabile să fascineze pe oricine, în orice moment. “Vino la noi, vindecătorule”, îi spuneau unii. Măicuţe din America îi scriau îndemnîndu-l să-şi continue misiunea. A cîntat pentru zeci de mii de oameni, sute de mii, a colindat cu instrumentul Domnului prin toată lumea, iar muzica lui s-a aşezat definitiv în sufletele oamenilor. Anul trecut, Institutul de Ştiinţe din Malmö (Suedia), după 20 de ani de analize şi statistici, a realizat un clasament al celor mai mari oameni ai planetei din toate domeniile culturale. Gheorghe Zamfir a ieşit pe primul loc, cu un miliard cinci sute de milioane de voturi, cei mai mulţi votanţi ai săi fiind din Filipine, India, Australia, Japonia, Noua Zeelandă, America de Nord şi America de Sud. “Iar aici, în România, nu-mi dă nimeni nici o atenţie.”

 

 

Cu gÎndul, tot la romåni. De ziua lui, Zamfir nu-şi doreşte decît să reuşească să ducă la bun sfîrşit proiectele muzicale, printre care şi Opera Dracula în două acte, la care munceşte de 10 ani şi, de asemenea, “îmi doresc ca România să mă iubească aşa cum o iubesc şi eu. Şi să-şi recapete forţele”. “Îmi pare rău că summit-ul românesc n-a sesizat că mai sunt în viaţă. Joi seară, săptămîna trecută, am primit un telefon în care eram anunţat că jurnaliştii americani m-au invitat la ei, să le cînt în holul hotelului. Am luat cîţiva băieţi din orchestra mea şi ne-am instalat în faţa a vreo 50 de jurnalişti americani. Adică vin americanii şi mă arată cine sunt eu în ţara asta?” De ce la petrecerea sa aniversară, maestrul nu s-a bucurat de prezenţa unui număr mai mare de invitaţi din partea colegilor săi de breaslă? În afară de Irina Loghin, Elisabeta Turcu, Gheorghe Turda şi încă vreo două nume ale folclorului autohton, nici un alt artist al poporului nu l-a onorat pe Zamfir cu prezenţa sa. Gheorghe Turda a încercat să răspundă diplomat la această întrebare: “Poate că este o anumită logică a maestrului, să-şi invite cei mai apropiaţi din marea familie a interpreţilor de muzică populară”. Poate... “Şi poate pentru că marile valori niciodată nu vor avea prea mulţi prieteni adevăraţi printre colegii de breaslă”. Poate şi asta...

 

 

Totuşi, la 67 de ani, Zamfir poate privi cu mîndrie în urmă, şi nu cu mînie, pentru că muzica pe care a creat-o el a atins cote divine.

×
Subiecte în articol: arte zamfir