x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ghidul Xenofobului

Ghidul Xenofobului

08 Mai 2009   •   00:00
Ghidul Xenofobului

Continuăm prezentarea seriei "Ghidul Xenofobului" (Editura Nemira). Este rândul spaniolilor. Să vedem ce are de spus despre ei Drew Launay...



Spaniolilor nu le pasă în mod deosebit de ceea ce cred alte popoare despre ei; de altfel, nu sunt interesaţi nici de propria lor ţară. Vechile proverbe patriotice de "Dacă Dumnezeu n-ar fi fost Dumnezeu, atunci ar fi fost regele Spaniei" au fost de mult abandonate. Ei îşi cunosc culorile drapelului lor naţional, deoarece roşul simbolizează sângele şi galbenul - nisipul, iar pe spanioli îi emoţionează tradiţia coridei. Ei îşi respectă monumentele, arhitectura şi operele de artă care există pentru a fi privite şi savurate de cei pe care îi interesează aşa ceva, dar nu s-ar simţi jigniţi dacă n-aţi şti că Dali şi Picasso au fost spanioli.

În general, spaniolii nu prea fac deosebiri între naţii: austrieci, belgieni, chinezi, danezi, francezi, germani, italieni, japonezi... toţi sunt  extranjeros ("străini"), ceea ce nu reprezintă neapărat un stigmat. Caracter. Oricine ar încerca să îi înţeleagă pe spanioli ar trebui să ştie în primul rând că ei nu consideră nimic important... cu excepţia distracţiei totale. Cuvântul esenţial pe care trebuie să îl reţineţi din vocabularul lor este mañana (însoţit de obicei de o ridicare din umeri), care înseamnă "mâine" sau "cândva în cursul zilei de mâine", sau "poimâine",sau "răspoimâine" sau "săptămâna viitoare", "săptămâna de după săptămâna viitoare", "luna viitoare", "poate luna viitoare", "anul viitor", "posibil anul viitor", "mai bine să gândim în termenii anului 2013", "mai târziu", "cândva", "niciodată", "absolut niciodată".  Obsesii. Pe cât posibil, spaniolii nu se culcă niciodată seara fiindcă astfel ar putea pierde ceva mai interesant decât somnul. Pe de altă parte, ei nu ratează niciodată posibilitatea unei sieste. Fără doar şi poate, siesta este principala obsesie spaniolă. Somnul de două ore de după prânz este atât de sacru, încât orice persoană care este văzută în picioare între orele trei şi cinci este considerată nebună de legat.

×
Subiecte în articol: arte