x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Goeleta "Speranţa" ridică pânzele spre Mangalia

Goeleta "Speranţa" ridică pânzele spre Mangalia

de Monica Andronescu    |    09 Aug 2009   •   00:00
Goeleta "Speranţa" ridică pânzele spre Mangalia

Luna august este la Mangalia o lună dedicată cărţilor. Cea de-a 13-a ediţie a Târgului Estival de Carte - Carte la nisip - le propune celor aflaţi acum la malul mării o întâlnire cu... Gastroliteratura, tema din acest an a târgului care se va desfăşura în Parcul Cercului Militar Mangalia.

Cele două volume ale unuia dintre cele mai iubite romane care s-au scris şi s-au citit vreodată în literatura română, "Toate pânzele sus!" al lui Radu Tudoran, publicat în colecţia "Biblioteca pentru toţi" a Jurnalului Naţional, vor fi lansate la târgul de la malul mării, alături de celelalte titluri apărute până acum în cadrul colecţiei.

Şi cu cine s-ar putea însoţi mai bine un roman ca "Toate pânzele sus!" dacă nu cu valurile mării? Nu e multă vreme de când deschideam coperţile cărţii, copii fiind, şi intram alături de Anton Lupan într-una dintre cele mai frumoase aventuri în lumea mărilor, care s-au scris vreodată la noi.

Radu Tudoran s-a născut în Prahova, departe de strălucirile Soarelui peste apele întunecate ale Mării Negre, dar a moştenit, se pare, pasiunea pentru vapoare şi călătorii de la tatăl lui, Alexandru Bogza, care a lucrat în marina comercială.

Frate al lui Geo Bogza, cel al cărui nume adevărat a fost Nicolae Bogza, a preferat, atunci când a intrat în lumea literară, să-şi schimbe numele în Radu Tudoran ca să evite orice legătură cu al celuilalt mare scriitor român. Când, în 1954, a publicat "Toate pânzele sus!", romanul s-a dovedit instantaneu un mare succes de public, iar Tudoran a devenit brusc autorul iubit de cei mari şi de cei mici deopotrivă.

Trăind retras întreaga lui viaţă, autorul care le-a dat viaţă lui Lupan, lui Pierre Vaillant, lui Gherasim, lui Ismail şi întregii lumi a echipajului de pe goeleta "Speranţa" şi-a trăit aventurile în scris. "Speranţa" a călătorit mereu dinspre inima unui mare scriitor, prin cuvinte, către gândurile tuturor celor care au avut curajul să se avânte împreună cu el pe mările lumilor.

"Toate pânzele sus!" a fermecat copilării şi i-a purtat cu gândul peste mări şi ţări, prin poezia şi aventura apelor pe toţi cei care au iubit vreodată marea, iar pe cei care n-au iubit-o i-a făcut să o iubească... şi cărora le dă întâlnire, iată, tot la malul mării.

×