Secţiunea competitivă de lungmetraje a primei ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), desfăşurat între 25 septembrie şi 3 octombrie, va include numai filme de debut. Cele 12 pelicule, ce urmează a fi anunţate în scurt timp, sunt selecţionate de criticul Anca Grădinariu.
Dând o importanţă deosebită lungmetrajelor din concurs, conducerea festivalului nu a aşteptat doar ca producătorii să-şi înscrie filmele. Au fost alese mai întâi debuturi prezentate la alte festivaluri, văzute de cei de la IIFF, şi care corespund criteriilor impuse, apoi sunt vizionate cele înscrise. Vom vedea ce include această selecţie, în care, se pare, va fi unul sau chiar două filme româneşti.
"DUPĂ 20 DE ANI"
Competitive sunt şi secţiunile Scurtmetraj, Documentar şi Animaţie, iar numărul filmelor propuse este mare. Apoi, publicul va fi "răsfăţat" cu producţii cinematografice selectate în secţiunile în afara competiţiei: Avanpremiere - cu filme noi, ALT-FEL - secţiune de filme experimentale, realizate de cineaşti amatori, Made In... - filme din două ţări (în fiecare an va fi România şi încă o ţară invitată), Retro-Spective - prezentarea unei personalităţi din domeniu şi a filmelor sale, MediaDesk şi CineCORT - filme în aer liber.
Pe ultima sută de metri s-a anunţat secţiunea "După 20 de ani", cu producţii româneşti şi germane, în special documentare, despre evenimentele din decembrie 1989 petrecute în România şi despre căderea zidului Berlinului.
Şi ca să fie de bun augur, începutul festivalului va avea amprenta filmului "Amintiri din Epoca de Aur", scris de Cristian Mungiu şi regizat de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu, Constantin Popescu şi Cristian Mungiu. E o proiecţie de gală, programată pentru 25 septembrie, începând cu ora 20:00, la Cinema Victoria.
CU ZIMBRUL ÎNAINTE!
Echipa festivalului se gândea acum cinci luni la un trofeu care să-i dea personalitate manifestării chiar de la prima ediţie: Zimbrul de aur, acordat pentru cel mai bun film din competiţie. Valoarea acestuia era iniţial de 20.000 de euro, dar criza a mai "tăiat" din sumă.
IIFF se doreşte a fi un eveniment anual major cu o viziune proaspătă, neconvenţională şi o atmosferă efervescentă. O dată cu lansarea proiectului, s-a ţinut cont că la Iaşi există un numeros public de cinema. Sunt circa 60.000 de studenţi înregistraţi anual şi circa 50.000 de flotanţi. S-au luat în calcul şi cei peste 320.000 de locuitori ai oraşului.
De remarcat faptul că unul dintre programele iniţiate de IIFF şi anume "CineLabs" şi-a desemnat cei patru finalişti. În prima etapă a programului, din cele 12 persoane înscrise, au fost selectate şase, iar după o serie de interviuri, în finala programului au rămas patru concurenţi: Ioan Antoci, Carmen Dirvariu, Raluca Buksz şi Violeta Gorgos.
Ei vor fi prezenţi la Iaşi, pentru a participa la sesiuni de "pitch training". Acest program are în vedere ateliere de regie, imagine şi scenaristică care încep cu 3-4 luni înainte de festival şi care au ca finalitate realizarea unor scurtmetraje incluse apoi în festival.
Citește pe Antena3.ro