x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale În direct la Mezzo, de la Sala Palatului

În direct la Mezzo, de la Sala Palatului

de Maria Sârbu    |    17 Sep 2009   •   00:00
În direct la Mezzo, de la Sala Palatului
Sursa foto: /Festivalul Enescu

Concertul de sâmbătă seară de la Sala Palatului, susţinut de Orchestra Regală "Concertgebouw", din Amsterdam, în cadrul Festivalului "George Enescu", va fi transmis în direct pe canalul de televiziune Mezzo, începând cu ora 19:30.



La pupitrul dirijoral - nimeni altul decât artistul care uimeşte continuu, "dirijorul de vârf" Mariss Jansons.

Festivalul "George Enescu" este la apogeu. Pe scenele destinate amplei manifestări au loc evenimente excepţionale, la care participă mari ansambluri şi mari artişti ai lumii. Publicul din România a avut parte de la începutul festivalului de întâlniri dintre cele mai deosebite: cu muzica lui Enescu şi a contemporanilor săi, cu muzica unor mari compozitori clasici. Acest periplu în lumea sunetelor continuă. Urmează să evolueze unele dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice, ansambluri camerale, reputaţi solişti din lume. Publicul de la noi are parte de aşa ceva doar cu ocazia Festivalului "George Enescu".

Dacă astăzi, la Sala Palatului, Yuri Temirkanov dirijează Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, iar mâine acest mare ansamblu îl va avea în faţă, pe podium, pe Nicolai Alexeev, sâmbătă şi duminică vom avea o altă bucurie - cea a întâlnirii cu Mariss Jansons şi Orchestra Regală "Concertgebouw" din Amsterdam.

ERA MARISS JANSONS
Richard Strauss spunea în 1897 despre Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam (înfiinţată în 1888) că este "cu adevărat magnifică, plină de vigoare tinerească şi entuziasm". Această descriere o fac mulţi şi în timpurile noastre. Orchestra îşi menţine cu brio statutul "regal" încă din 1988. A realizat mai mult de 1.100 LP-uri, CD-uri şi DVD-uri. Mulţi specialişti în domeniu o văd ca pe una dintre cele mai prestigioase orchestre simfonice din lume. Caracterul ansamblului a fost format de câteva generaţii de muzicieni, colaborând pe termen lung cu fiecare dintre cei şase prim-dirijori pe care i-a avut şi la formarea căreia au contribuit şi calităţile acustice unice ale principalei Săli de concert a orchestrei. Sunt 120 de virtuozi care cantă împreună la cel mai înalt nivel. Sala Concertgebouw este apreciată în lume pentru acustica sa magnifică. Este cea mai solicitată sală de concerte din lume, judecând după numărul de vizitatori. Mariss Jansons este prim-dirijor al Orchestrei din 2004, conducând şi dirijând, totodată, Corul şi Orchestra Simfonică de Radio din Bavaria. La pupitrul ansamblului din Amsterdam, el şi-a manifestat interesul continuu pentru compozitori ca Mahler, Bruckner sau Richard Strauss, dar şi pentru marii compozitori ai secolului al XX-lea, precum Şostakovici şi Messiaen. În primele două stagiuni (de la venirea sa), Jansons a inclus în repertoriu o gamă variată de lucrări de Haydn, Mozart, de compozitori contemporani olandezi, dar şi lucrări de Henze.

Născut în 1943, la Riga, Mariss Jansons (fiul dirijorului Arvid Jansons) a studiat vioara, viola şi pianul. Şi-a completat educaţia muzicală în arta dirijorală la Conservatorul din Leningrad (azi Sankt Petersburg), apoi a urmat cursuri cu Hans Swarovski la Viena şi Herbert von Karajan la Salzburg. A avut multe angajamente cu mari orchestre din lume, fiind totodată, timp de peste 30 de ani, profesor de dirijat la Conservatorul din Sankt Petersburg. Discografia sa cuprinde înregistrări la EMI, Deutsche Grammophon, SONY BMG, Chandos şi Simax. A obţinut prestigioase premii. Primul succes extraordinar a fost seria înregistrată cu lucrări de Ceaikovski alături de Oslo Philharmonic, iar înregistrarea cu Simfonia a VII-a de Şostakovich cu Filarmonica din Leningrad a câştigat Premiul Edison în 1989.

×
Subiecte în articol: arte