Evenimentul a vrut sa demonstreze ca Marcel Chirnoaga a ramas, pana in ultimele zile de existenta, artistul care spunea basme, pentru cei mari si mici, sub forma unor picturi. Operele au denumiri precum 'Dante', 'Sinucigasii', 'Violentii', 'Minotaur', 'Furiile', 'Caron', 'Fiarele', 'Tradatorii' (reprezinta trei statuete pline de sange pe langa care stau noua capete), 'Beitram del Born' (in care un barbat gol, de la bust in sus, isi tine in mana capul, iar un altul, din spatele lui, injunghiat in abdomen cu o sabie, se imbratiseaza singur), 'Hotii' (pe care ii mananca niste serpi), dar si 'Omul-Pasare'. De asemenea, expozitia a cuprins si gravuri concepute inainte de anii ’90 (printre care 'Masca tragica' ori 'Schita'), precum si alte desene care 'contureaza in termeni explicativi opera halucinanta a regretatului artist', potrivit unui participant la vernisaj.
Marcel Chirnoaga, care a incetat din viata in aprilie 2008, la 77 de ani, a fost considerat unul dintre cei mai importanti graficieni ai ultimelor decenii. La inceputul lunii august au fost expuse lucrarile din seria 'Infernul', realizate in anii ’80, care ilustreaza prima parte a celei mai cunoscute opere a lui Dante Alighieri, 'Divina Comedie'. In aceasta opera se povesteste calatoria lui Dante in cele trei lumi ale vietii de apoi, fiind condus la inceput de simbolul ratiunii, poetul Virgiliu, apoi de Beatrice, simbol al credintei, si este compusa din trei parti, Inferno, Purgatorio si Paradiso. Fiecare cuprinde 100 de canturi, 33 pentru fiecare parte, plus un cant introductiv la inceputul 'Infernului'.
'Aceasta expozitie este o incercare de omagiere a artistului Marcel Chirnoaga. Debusolata, aiurita, asa vedea el lumea. Lumea contemporana a incercat sa se surprinda pe sine. Aceasta e lectia pe care secolul al XX-lea a tinut sa ne-o dea. Lumea a putut sa se regaseasca in «Divina Comedie». Este un fel de apel de alarma; trebuie sa privim bine ridicolul, pentru ca autori suntem cu totii. Expozitia ce-i poarta numele este micul nostru gest de recunostinta pentru colegul nostru', a declarat un membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania (UAP).
Marcel Chirnoaga a fost un artist plastic roman complet, absolvent al Facultatii de Matematica si Fizica din Bucuresti si membru al UAP din 1953. A realizat peste 3.000 de lucrari, exceland in gravuri, sculpturi, picturi si desene. In 1999, artistul a primit, la Ravenna, Medalia de aur pentru cele 21 de gravuri ce ilustrau 'Infernul' din 'Divina Comedie'. De-a lungul carierei sale a castigat numeroase alte premii, intre care Premiul Tineretului al UAP, Premiul Käthe Kollwitz, la Berlin, si Premiul Academiei Romane.