x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Info

Info

06 Noi 2006   •   00:00
DESCHIDERE. Festivalul s-a deschis sambata, ora 12:00, in foaierul Salii Mari a TNB, cu expozitia de scenografie a lui Helmut Sturmer. Un proiect la care directorul artistic al FNT, Marina Constantinescu, a muncit de la inceputul anului. O parte din aceasta expozitie a fost gazduita de Teatrul Maghiar din Cluj, prin bunavointa directorului si regizorului Tompa Gabor. "Dupa mai bine de 40 de ani de cariera aici si aiurea, dorim sa aratam publicului si specialistilor fragmente din creatia de teatru si de opera a lui Sturmer, un artist profund, vertical, moral, riguros, un mare prieten. Le multumesc scenografului Vittorio Holtier si inginerului Tenkei, care l-au reprezentat, artistic si tehnic, pe Helmut Sturmer si au ingrijit conceptul si instalarea expozitiei", spune Marina Constantinescu.

MEGASHOW. Sala arhiplina sambata, la deschiderea oficiala a festivalului. Cand spunem arhiplina, intelegem ca nu mai era loc nici pe scari, ba nici pe scena. Piesa - "Burghezul gentilom" (foto), in montarea lui Petrica Ionescu. Contabili, luptatori ninja, cascadori, preoti, asistente medicale (pe scena). Apare purtatorul de cuvant al presedintelui. Cu o dictie rotunda, de cantarea Romaniei, papion si mimica à la Alex Ciulache, tipul de la reclama Colgate, citeste un mesaj. In sala zambete ironice. Marina Constantinescu, selectionerul unic, are spirit: "Presedintele traieste bine, speram sa traim si noi bine". Aplauze. Piesa - ciudata. Uimesc scenografia si coregrafia, dar se rade putin. Bancuri gen "Sugeti... burta" nu merg la publicul din sala. Este ca si cand Vacanta Mare s-ar fi apucat sa monteze Inelul Nibelungilor, incercand sa le iasa o chestie serioasa. (Claudia Daboveanu, Sebastian S. Eduard)

PROGRAM FNT 6.11.2006. Ora 11:00, Teatrul Act - "Actori romani - Societari la Comedia Franceza", de Anca Costa-Foru; Fundatia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", 2006; ora 15:00 - 18:30, CND, spatiul de proiectie Scoica: "Video Danse"; ora 19:00, TNB, Sala Mare: "Livada de visini", regia Claudiu Goga; Teatrul "Sica Alexandrescu", Brasov; ora 19:00/22:00, Teatrul Odeon - "Discipolii", regia Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca; ora 21:00, Teatrul "Bulandra", Sala Izvor: "Asteptandu-l pe Godot", regia Tompa Gabor, Teatrul "Tamasi Aron", Sf. Gheorghe; ora 22:00, Green Hours - "Sta sa ploua", de Lia Bugnar, Teatrul Luni.

×
Subiecte în articol: arte teatrul