x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Istoria... astăzi

Istoria... astăzi

de Roxana Jianu    |    05 Mai 2012   •   21:00
Istoria... astăzi

Realizata in colaborare cu Universitatea Nationala de Arte Bucuresti, sub egida Ministerului Culturii si Patrimoniului National si a Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, expozitia “Istorii rescrise' face parte din programul “Lutul, panza, culoarea', lansat in anul 2011.

La sfarsitul unei saptamani de aprilie, bucurestenii iubitori de arta au dat curs invitatiei pentru vernisajul expozitiei “Istorii rescrise'. Cu totii au admirat lucrarile ce contureaza o lume pe “Altarul sperantei', in vechea “Vatra dacica', trecand, pas cu pas, in “Istoria vitrificata', daca ar fi sa dam doar cateva exemple.

Perenitatea istoriei este valorizata prin aceasta modalitate artistica de prezentare, prin valente noi, nebanuite. Vizitatorii au posibilitatea de a-si verifica propriile perceptii, admirand totodata valorile arheologice si artistice ale epocilor indepartate surprinse in opere de arta contemporana: decorativa, pictura, sculptura, grafica, ceramica. Materialele utilizate, precum si tehnicile sunt impresionante. Portelan sanitar glazurat, angobat, cu aplicatii de pasta egipteana la 1.180 de grade Celsius, lana, lemn, fel de fel de insertii de materiale textile, panza pictata cu acrilic, ceramica, gresie, ghips, care compun tabloul perceptiilor artistice diferite a 43 de autori. “Elemente fondatoare ale unei veritabile mitologii nationale, civilizatiile dacica si romana, sinteza daco-romana au constituit obiectul si suportul unor opere istoriografice de-a lungul a mai mult de doua secole si care si-au gasit reflexia in semnificative opere artistice, toate, caracteristice pentru epocile respective', subliniaza organizatorii.

Puteti sa descoperiti aceste “Istorii rescrise' vizitand expozitia pana la 6 mai.

×