x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Kusturica prezideaza juriul "Cannes-ul"

Kusturica prezideaza juriul "Cannes-ul"

20 Ian 2005   •   00:00

Regizorul sarb Emir Kusturica va prezida, in acest an, juriul de la Cannes. Acesta a fost ales ca urmare a succesului fulminant inregistrat anul trecut de filmul "Viata este un miracol", in regia lui Kusturica. Ajuns la cea de-a 8-a editie, Festivalul de la Cannes se va desfasura intre 11 si 22 mai.

JURIU. Emir Kusturica, in fruntea festivalului de la Cannes
DECLARATII. "M-am nascut de mai multe ori si sunt sigur ca o data s-a intamplat la Cannes", declara regizorul, incantat de propunerea de a prezida juriul festivalul. El a tinut sa multumeasca pe aceasta cale organizatorilor si a precizat ca acum va avea ocazia sa-si arate recunostinta, aparand valorile festivalului: "Ca presedinte al juriului, imi asum misiunea de a plasa esteticul si artisticul in centrul manifestarii".

CARIERA. Emir Kusturica s-a nascut la Sarajevo, acum 50 de ani. Si-a facut studiile de specialitate la Praga si la doar 24 de ani castiga premiul festivalului studentesc de la Karlovy-Vary pentru filmul de absolvire. In 1980 regizeaza "Iti amintesti de Dolly Bell?", primul sau lung-metraj, care obtine premiul criticii de la Sao Paulo precum si un Leu de Aur pentru debut la Mostra de la Venetia.

Seria premiilor obtinute la Festivalul de la Cannes incepe cu filmul "Tata in calatorie de serviciu" (1985) si se continua cu "Vremea tiganilor" (1988), cu care castiga premiul pentru cea mai buna regie.

Filmele sale raman in topurile clasamentelor, iar ultimele il inscriu in cursa pentru Cannes 2004. (Miruna Mihalcea)

×
Subiecte în articol: arte