Teatrul de Comedie a sărbătorit luni seară 48 de ani de la înfiinţare. La data de 5 ianuarie, neîntrerupt, an de an, s-a marcat ziua de naştere a instituţiei.
George Mihăiţă, directorul Teatrului de Comedie, consideră că are datoria sfântă să păstreze obiceiul de a sărbători cu actorii şi prietenii, la 5 ianuarie, ziua naşterii teatrului. Dominat de sentimentul mândriei, ca un adevărat gospodar ce este, actorul ne-a mărturisit: "Nu eram în această seară aici, împreună cu colegii mei, dacă maestrul Radu Beligan nu-l înfiinţa şi nu avea acest gând bun de a sărbători în fiecare an teatrul. Pare un moment minor sărbătoarea teatrului, dar semnificaţia e cu atât mai mare cu cât e singura dată când actorii au posibilitatea să se întâlnească aici toţi împreună".
În "familia" Teatrului de Comedie au venit actori care au jucat în primele spectacole montate aici, printre ei numărându-se Sanda Toma, Gheorghe Dinică, Dumitru Rucăreanu, dar şi unii dintre cei care au intrat în trupă câţiva ani mai târziu – Stela Popescu sau Candid Stoica. Amintiri, glume, chiar şi bancuri din acele vremuri grele, dar atât de dragi lor, actori tineri pe atunci, pasionaţi de teatru ca şi de viaţă. În jurul lor mişunau interpreţi mai tineri, deloc străini profesiei pe care au îmbrăţişat-o, făcând-o serios. Îi amintim aici doar pe câţiva, fără intenţia de a-i subestima pe mulţi alţii: Vladimir Găitan, Valentin Teodosiu, Eugen Racoţi, Horaţiu Mălăele, Emilia Popescu, Dorina Chiriac, Virginia Mirea, Mihaela Teleoacă, George Ivaşcu, Gabriela Popescu, Delia Nartea...
ÎN FAMILIE
Mihăiţă susţinea: "Toţi suntem prieteni acum, suntem o familie. Eu trebuie să păstrez cât de mult pot această familie, pentru că sunt suflete extraordinare. Dacă nu ne adunăm din când în când, să ne spunem gândurile, să ciocnim un pahar, parcă ceva e neîmplinit. În fiecare an la Comedie ne spunem gândurile bune". Ce poate fi mai frumos decât astfel de cuvinte rostite în toiul iernii, când gerul pişcă afară de nas şi de obraji. E ca un dezgheţ al sufletelor şi al bunelor intenţii. Şi ce bine ar fi să se menţină continuu, cu gânduri bune şi frumoase.
Gheorghe Dinică a venit cu minunata sa prietenă de viaţă, doamna Gabriela. Îi privea cu drag pe toţi cei prezenţi şi îmi făcea o mărturisire, "ca între noi": totuşi cel mai frumos şi serios teatru pentru el a fost cel din anii '60-'70. Pentru că "erau regizori mari", amintindu-şi, cu nostalgie, parcă, de Lucian Giurchescu, David Esrig, Liviu Ciulei, Radu Penciulescu sau de Lucian Pintilie.
Boemul Dumitru Rucăreanu, cu ţinuta sa impresionantă, mi-a destăinuit momentul venirii sale la Comedie în 1961, unde a jucat neîntrerupt până acum câţiva ani. Făcea parte din generaţia numită ulterior "de aur", absolvenţi ai anului 1956. Era pe scenă alături de Nineta Gusti, Iurie Darie, Amza Pellea, Vasilica Tastaman sau de marele Grigore Vasiliu-Birlic.
Rucăreanu şi Dinică îşi aminteau şi de serbările de altădată, din 5 ianuarie la Comedie. "Pe vremuri aveam şi lăutari...", spunea cu un aer frumos superior primul, "... iar alături era şi Caru’ cu bere", îi ţinea hangul cel de-al doilea.
Stela Popescu avea plăcerea de a-i fotografia pe colegii şi prietenii săi. "Am jucat pe această scenă 19 ani, care mi-au rămas în suflet. Ţin foarte mult la actorii de aici, la directorul teatrului, George Mihăiţă, care e o binecuvântare astăzi a acestei scene", mi-a spus actriţa.
Purcărete va monta în 2009 la Comedie
Proiectele din 2009 ale lui George Mihăiţă sunt dintre cele mai ambiţioase. În acest moment se lucrează la două spectacole. Alexandru Tocilescu repetă la "Casa Zoikăi" de Mihail Bulgakov, cu Virginia Mirea, Valentin Teodosiu, Gheorghe Dănilă, Mihaela Teleoacă, Gelu Niţu sau George Mihăiţă. Horaţiu Mălăele montează "Leonce şi Lena" de Georg Büchner, distribuţia reunind, între alţii, pe Lari Giorgescu, Crina Semciuc, Dorina Chiriac şi ar putea să joace şi George Ivaşcu. Apoi va reveni la Comedie, pentru a regiza, Alexandru Darie, care va pune în scenă "Duhul pădurii" de Cehov. Marea bucurie a directorului Teatrului de Comedie este că a semnat contractul cu Silviu Purcărete, regizorul care de ani buni a tot ocolit scenele Bucureştiului. El va lucra aici un spectacol de Eugčne Labiche cu Horaţiu Mălăele în rolul principal. Revine în Capitală, pentru a monta la Comedie, şi apreciatul director de scenă Victor Ioan Frunză. El a ales două piese de Eugene Ionesco – „Cântăreaţa cheală” şi „Lecţia” – care vor vedea lumina rampei în spectacol-coupé. Cu siguranţă va fi un an bun pentru Comedie, care are în repertoriu şi cele mai noi spectacole: "Fitness" de Jacques de Decker, regia Mihai Bisericanu, "Ioana şi focul" de Matei Vişniec, regia Cătălina Buzoianu, "Clinica" de Adrian Lustig, regia Aurel Palade.Citește pe Antena3.ro