x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale LA GAUDEAMUS / Se lansează volumul despre Iordache

LA GAUDEAMUS / Se lansează volumul despre Iordache

de Maria Sârbu    |    21 Noi 2008   •   00:00

Cartea “Regele Scamator. Ştefan Iordache” semnată de Ludmila Patlanjoglu, apărută la Editura Jurnalul şi Editura Curtea Veche, va fi lansată mâine, ora 15:00, la Târgul Gaudeamus.



La acest eveniment, organizat de Jurnalul Naţional împreună cu Editura Curtea Veche, şi-au anunţat prezenţa mai multe personalităţi culturale: regizori, actori, critici de teatru şi critici literari. Printre cei care vor vorbi despre volum, aflat acum la a II-a ediţie, despre omul şi actorul Ştefan Iordache se numără regizoarea Cătălina Buzoianu, actriţa Maia Morgenstern, dar şi criticul literar Ion Bogdan Lefter. Lucrarea, care i-a fost foarte dragă marelui actor, dar şi cititorului, este considerată o carte-eveniment, reeditarea având loc la foarte scurt timp după dispariţia fizică a lui Ştefan Iordache. Este aşa cum şi-a dorit-o, pentru că s-a tot mândrit cu ea, de la apariţia în 2004. E o carte de colecţie, ilustrată cu desene de pictorul Sorin Ilfoveanu, care cuprinde confesiuni, mărturii, întâmplări inedite legate de viaţa şi creaţia lui Ştefan Iordache. Le-a rânduit pe toate, şi în teatru, şi în viaţă.

A doua ediţie a cărţii “Regele Scamator. Ştefan Iordache” include în plus un epilog, dar şi câteva gânduri “de suflet” scrise de un mare admirator al său. În trei capitole, “Jocul cu viaţa...”, “Jocul cu arta!”, “Jocul cu moartea?” este reflectată personalitatea acestui om “cu o inimă caldă şi un cap rece”, obsedat de singurătatea sa şi cu o nevoie disperată de solidaritate şi prietenie. “Se reîntâlnesc urmele lăsate de actorul-rege Ştefan Iordache în sufletele celor care şi-au intersectat viaţa cu el: prieteni şi parteneri, personalităţi din diferite domenii şi oameni care au dat farmec existenţei sale – lăutarii de la «Şarpele Roşu» sau ţăranii din Gruiu, locul liniştii sale”, după cum spune autoarea volumului, distins cu Premiul UNITER. Lansarea cărţii va avea loc la standul Editurii “Curtea Veche”.

×
Subiecte în articol: arte iordache