x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale La Moscova are loc primul Festival al Filmului Românesc

La Moscova are loc primul Festival al Filmului Românesc

de Maria Sârbu    |    12 Noi 2010   •   00:00
La Moscova are loc primul Festival al Filmului Românesc
Cinematograful de Artă din zona Arbat - gazda unor pelicule ale cinemaului nostru
O apreciere a cinematografiei româneşti din ultimii ani vine din partea directorului Muzeului Filmului Rus, Naum Kleiman, care spune că pe harta Europei a apărut o nouă putere cinematografică, capabilă să-i provoace pe cineaştii-veterani din Franţa, Italia, Germania, Rusia. În opinia acestui arhivar (Muzeul Filmului Rus funcţionează ca o Ci­nematecă - Arhivă de filme), apariţia în cinemaul românesc în ultimii ani a unei pleiade de talentaţi regizori, scenarişti, directori de imagine şi actori a fost interpretată de mulţi "ca fiind o adevărată minune".

Naum Kleiman spune acest lucru pe site-ul muzeului, anunţând organizarea la Moscova a primului Festival al Filmului Românesc în capitala Rusiei, care începe la 18 noiembrie şi se încheie la 1 decembrie. Pentru a informa cinefilii, cel care deosebeşte cu uşurinţă valorile ci­nematografice, căci este critic şi istoric de film de aproape 50 de ani, menţionează că fiecare an este marcat cu premii la marile festivaluri din lume acordate filmelor sau cineaştilor din România. Şi nu numai criticii, dar şi înrăiţii cinefili pronunţă numele lui Corneliu Porumboiu şi Cristian Mungiu, Cristi Puiu şi Radu Mun­tean, Nae Caranfil şi Radu Gabrea... "Şi unii cu nedumerire descoperă că Lucian Pintilie lucrează în dome­niul filmului de mulţi ani şi că în acti­vitatea sa sunt pelicule minunate reali­zate încă în anii '60", scrie Naum Kleiman, care precizează că, fără îndoială, în România întotdeauna au existat cineaşti talentaţi. "Ei nu au nici o vină, ci, dimpotrivă, sunt întristaţi că operele lor, ani la rând, nu au ajuns pe ecranele lumii sau chiar pe marile ecrane din România. În Rusia, noi ştim cum şi de ce acest lucru se întâmplă", afirmă Kleiman.

Programul Festivalului Filmului Românesc la Moscova cuprinde producţii dintre cele mai importante în peisajul cinematografic, precum "Reconstituirea" de Lucian Pintilie, "Croaziera" de Mircea Daneliuc, "Concurs" de Dan Piţa, "E pericoloso sporgersi" de Nae Caranfil, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" de Cristian Mungiu, "Hârtia va fi albastră" de Radu Muntean, "A fost sau n-a fost?" de Corneliu Porumboiu, "Moartea domnului Lăzărescu" de Cristi Puiu, "California Dreamin'" (nesfârşit) de Cristian Nemescu, "Călătoria lui Gruber" de Radu Gabrea, "Cea mai fericită fată din lume" de Radu Jude şi "Train de vie" de Radu Mihăileanu. De asemenea, în festival vor fi proiectate, în una din seri, scurtmetrajele "Trafic", regia Cătălin Mitulescu, "Un cartuş de kent şi un pachet de cafea", regia Cristi Puiu, şi "Megatron", regia Marian Crişan.

Proiecţiile vor avea loc la Cinematograful de Artă (Hudojestvennîi) din zona veche a Moscovei - Arbat. Este probabil cel mai vechi cinematograf din Moscova, având 100 de ani.

În seara de gală (18 noiembrie) va fi proiectat filmul "Cea mai ferici­tă fată din lume", anunţându-şi prezenţa atât ambasadorul României la Moscova, Constantin Mihail Gri­gorie, cât şi cineaşti ruşi, reprezentanţi ai studioului Mosfilm, ai Primăriei oraşului Moscova, dar şi reprezentanţi ai Arhivei Naţionale de Filme din România. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, Centrul Naţional al Cinematografiei, Muzeul Filmului Rus, Direcţia "Filmul din Moscova" şi Ci­nematograful de Artă.

Manifestarea are loc la scurt timp de la închiderea primei ediţii a Festivalului Filmului Rus la Bucureşti (22 şi 28 octombrie), când Muzeul Filmului Rus a adus la Bucureşti o serie de filme noi, iar conducerea "Mosfilm" a permis utilizarea, cu acest prilej, a unor filme aflate în Arhiva Naţională de Filme a României. Au fost prezentate pelicule regizate de Andrei Tarkovski, Andrei Koncealovski, Nikita Mihalkov, Serghei Bondarciuk, Vasili Şukşin, Pavel Lunghin, Andrei Zviaghinţev, Ivan Vîrîpaev, Nikolai Dreiden, Valeria Gay Germanika, Alexei Popogrebski. Cu aceeaşi ocazie, a fost vernisată la Sala Union a Cinematecii Române o expoziţie de desene semnate de cineastul Serghei Eisenstein.

Ştefana Mărmureanu, director al Direcţiei Arte Vizuale de la ICR, organizator principal al evenimentului, a gândit împreună cu echipa şi o serie de proiecţii la Dubna, oraş din regiunea Moscova, unde există Centrul de Cercetare în Domeniul Nuclear şi la care lucrează mai mulţi români. E vorba despre un "pui" al acestui mare festival, iar publicul din Dubna va putea vedea la Casa de Cultură "Mir" opt producţii din programul de bază al Festivalului Filmului Românesc la Moscova, proiectate între 27 noiembrie şi 3 decembrie.

×
Subiecte în articol: arte