x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Liliacul", la 60 de ani ai Operetei

"Liliacul", la 60 de ani ai Operetei

de Maria Sârbu    |    04 Noi 2010   •   00:00
"Liliacul", la 60 de ani ai Operetei
Sursa foto: TNO/

Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian" e în sărbătoare: deschide astăzi cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă", în cadrul căruia va fi marcată şi împlinirea a 60 de ani ai acestei instituţii. Gazda şi-a propus să ofere publicului evenimente cât mai fastuoase, primul fiind spectacolul "Liliacul" de Johann Strauss-fiul, care are premiera chiar în prima zi a festivalului.

Înainte de a aduce "Liliacul" în faţa marelui public, în faţa criticii de specialitate, a avut loc zilele trecute o avanpremieră, pentru angajaţii Operetei şi pentru prieteni. În sala cu 470 de locuri s-au înghesuit peste 800 de oameni. "E un nivel de aşteptare în ceea ce priveşte acest spectacol (...), este o versiune contemporană", a afirmat regizorul montării Răzvan Ioan Dincă, directorul Teatrului Naţional de Operetă, care face o "diferenţă semantică" între noţiunea de contemporan şi noţiunea de modern. În opinia sa, "modernitatea înseamnă actualizarea în formă a unui spectacol, iar contemporaneitatea lui constă într-o creare de limbaj nou ce exprimă publicului lucruri care până atunci nu mai fuseseră puse în practică". Este, deci, "o operetă clasică într-o viziune contemporană", ingredientele pentru succes fiind, pe lângă o astfel de viziune regizorală, muzica, jocul actoricesc, dansul.

"Liliacul include atât soliştii, cât şi Orchestra, Corpul de Balet şi Corul Operetei. Maestrul de cor Gabriel Popescu, organizatorul unor concerte în biserici, s-a arătat încântat, la o conferinţă de presă, de noul spectacol, exclamând că e o provocare. "Răzvan Ioan Dincă a lansat o provocare. El nu este un regizor comod. Solicită la maximum creativitatea, înţelegerea inteligentă a mesajului spectacolului şi care a reuşit să ne convingă că noi suntem un personaj colectiv, poate ceva asemănător corului antic din tragedia greacă. Participăm la acţiune, o comentăm şi o facem din cele mai neconvenţionale locuri. Nu ne mai aşezăm în scenă ca să cântăm. Regizorul ne aşază în cele mai insolite poziţii şi locuri, dar totul în ideea realizării unui spectacol de o teatralitate extraordinară", a spus Gabriel Popescu, în scopul de a incita mass-media să vadă "Liliacul".

Festivalul "Viaţa e frumoasă" are loc, aşa cum precizau organizatorii, "într-o perioadă neliniştită din punct de vedere al vieţii economice şi sociale", dar că ei îşi mai permit să spere că viaţa este totuşi frumoasă, deşi în acest an, de criză continuată, "totul s-a diminuat din punct de vedere al veniturilor şi totul a crescut din punctul de vedere al cheltuielilor".
Directorul artistic al festivalului este Alina Moldovan, manager cultural cunoscut ca inovator de diverse evenimente culturale în Bucureşti şi în ţară. A căutat şi de această dată să includă în program evenimente inedite în peisajul artelor spectacolului muzical.

În "capul mesei", cum s-ar spune, stă spectacolul de operetă, invitaţi din străinătate fiind ungurii şi ruşii, cei care acordă o mare atenţie acestui gen: Teatrul de Operetă şi Musical din Budapesta şi Teatrul de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg (despre care am scris într-un alt număr al ziarului nostru). Vor veni şi artiştii Teatrului Academic de Operetă din Kiev, care vor dansa la Bucureşti "Tango of Life". Gazdele au dorit să arate în cadrul festivalului, în secţiunea "Musical", şi producţii româneşti: "Supermarket" (Teatrul Inexistent - Teatrul Arca); "Piaţa Roosevelt" (Naţionalul timişorean); "Paris, mon amour" - colaj de chansonete (Opereta). Vor fi foarte mulţi artişti în concertele şi spectacolele programate nu numai în săli de spectacol, dar şi în spaţii neconvenţionale.

Festivalul "Viaţa e frumoasă" va culmina cu momentul aniversar "Opereta - 60 de ani", organizat la 7 noiembrie. În acest scop, se va desfăşura Gala aniversară de Operetă şi Musical, spectacol care va reprezenta "o alăturare de momente artistice", având scopul de a marca "o rezistenţă a unui gen din România, susţinută de o singură instituţie".

×
Subiecte în articol: arte