x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Limbajul Gesturilor - Peter Collett, despre Lady Di, Andreea Marin si Basescu

Limbajul Gesturilor - Peter Collett, despre Lady Di, Andreea Marin si Basescu

de Andreea Rasuceanu    |    18 Dec 2006   •   00:00
Limbajul Gesturilor - Peter Collett, despre Lady Di, Andreea Marin si Basescu

Psiholog al reality-show-ului Big Brother, autor al best seller-ului mondial "Cartea gesturilor" (Editura Trei), Peter Collett a vizitat recent Romania.

Psiholog al reality-show-ului Big Brother, autor al best seller-ului mondial "Cartea gesturilor" (Editura Trei), Peter Collett a vizitat recent Romania. Prilej pentru traducatoarea cartii, Andreea Rasuceanu, sa-i ia un interviu...

Jurnalul National: Cum v-a venit ideea sa scrieti un tratat de gestica?
Peter Collett: Cineva m-a intrebat asta ieri si atunci chiar m-am gindit: cum si cand mi-a venit ideea sa scriu aceasta carte (este vorba despre primul volum, "Cartea gesturilor"), deoarece mai existau deja anumite lucrari despre limbajul trupului. Intentia mea nu a fost sa scriu numai o carte de acest fel; adunasem material si scrisesem deja cateva capitole, cartea urma sa fie un fel de enciclopedie, oricat de ambitios ar parea acest scop. Totusi, doream sa scriu totodata un fel de indreptar care sa-i ajute propriu-zis pe oameni, usurandu-le comunicarea cu ceilalti. Intr-o zi ma aflam la New York si am auzit vorbind niste jucatori de poker (eu nu joc poker). Unul dintre ei vorbea despre termenul "tells" (indicatori, semne) - atunci am inteles: acesta era cuvantul pe care il cautasem. Aveam, in sfarsit, un punct de pornire.

Familia regala

Puteti sa ne dati un exemplu celebru in care gesturile v-au dezvaluit ceva ce protagonistii lor incercau sa ascunda, voluntar sau nu?
Da, de pilda, am stiut intotdeauna ca relatia printului Charles cu Diana nu va merge niciodata. Pe de alta parte, lucrurile nu stateau la fel in ceea ce-l privea pe fratele sau, Edward. Am stiut ca el si sotia lui (Sarah Ferguson) urmau sa aiba o casnicie lunga si trainica, in ciuda nenumaratelor probleme pe care le-au intampinat: pierderea unei sarcini, scandalurile etc. In mod normal, nimeni nu dadea nici o sansa acestei casnicii. si iata ca totusi predictiile mele s-au adeverit.

Cum explicati acest lucru?
E vorba despre niste gesturi marunte, foarte subtile, cum ar fi modul in care doi oameni se tin de mana, se ating sau se privesc. Un alt exemplu cunoscut sunt Michael Jackson si Lisa Marie: se cunostea dupa cum se tineau de mana ca relatia lor nu era una care va dura. Mai exact: mainile lor nu erau perfect lipite, ramanea intre ele un gol, care pentru ceilalti nu semnifica mare lucru. Pentru mine insa, da. Insemna ca cei doi nu se inteleg tocmai bine si ca in relatia lor ceva scartaia. La fel de im-portant este si sa privesti un cuplu atunci cand danseaza. Modul in care cei doi isi coordoneaza miscarile, cine conduce in dans, cum se armonizeaza cei doi. Ca si intr-un sarut, este importanta sincronizarea. E treaba de cateva microsecunde. Semnalele subtile pe care si le trimit cei doi inainte de a-si atinge buzele sunt cele care merita analizate.

Cum ati ajuns sa colaborati cu Editura Trei?
Totul s-a intamplat prin agentul meu din Romania. Alegerea s-a dovedit una foarte buna, am intalnit aici oameni absolut deosebiti, care au facut ca aceasta carte sa aiba cel mai mare succes in tara dumneavoastra. Trebuie sa recunosc ca succesul extraordinar al acestei carti in Romania m-a suprins si pe mine. Mi-l explic prin faptul ca romanii se afla intr-o faza in care simt nevoia sa cunoasca mai multe lucruri legate de comunicare, in special de cea nonverbala.

In calitatea dvs. de psiholog pentru emisiunea Big Brother, cum explicati faptul ca acest tip de reality-show nu a avut in Romania succesul scontat?
Eu cred ca reusita acestor emisiuni este data in special de casting. Daca sunt alesi oamenii potriviti, atunci se creeaza anumite conflicte, stari tensionate, mici idile care atrag publicul.

Sa fie oare un rezultat al intruziunii repetate in viata privata, practicate de regimul comunist?
Si asta e posibil, intrucat sentimentul ca esti mereu urmarit, chiar atunci cand acest lucru nu se intampla, este unul care lasa urmari adanci. Apropo de asta, ma intereseaza schimbarile comportamentale care s-au petrecut dupa caderea comunismului in tarile est-europene. Am vizitat chiar cateva, Polonia, de pilda, caci mama era poloneza, Iugoslavia, Cehoslovacia si Bulgaria - era cu atat mai interesant sa studiezi aici limbajul trupului, intrucat oamenii nu doar ca se comportau ca niste indivizi aflati sub un regim opresiv, ci pareau cu adevarat lipsiti de orice speranta. Atunci m-am gandit: acesta este pretul pe care-l platesti atunci cand te afli sub un regim totalitar. Interpretari

Ati dori sa interpretati gesturile vreunui personaj politic roman, vi s-a parut vreunul interesant?
Presedintele Traian Basescu constituie un exemplu fascinant de politician care transmite enorm de multe lucruri folosind mijloacele comunicarii nonverbale. Are, de pilda, un joc al sprancenelor foarte interesant si zambeste foarte mult, sugerand astfel modestia. Stie cum sa se faca placut, iar acest lucru reprezinta o adevarata problema pentru politicieni, intrucat este foarte greu sa pari puternic, dar sa fii si simpatic in acelasi timp. Traian Basescu reuseste acest lucru pentru ca stie sa-si dozeze gesturile - pe de o parte, se comporta natural, deschis si prietenos, pe de alta isi pastreaza pozitia dominanta: acest lucru este cel mai bine ilustrat de salutul care l-a facut celebru. Acesta este salutul capitanului, care vrea sa transmita ca totul este in regula pe nava lui, dar in acelasi timp reaminteste astfel ca el este capitanul, iar tu te afli pe nava lui.

Mai exista vreun personaj care sa va fi atras atentia, o celebritate autohtona?
Am aici niste imagini cu o vedeta autohtona, Andreea Marin - o femeie extrem de sexi. Si ea are aceasta stiinta a transmiterii de mesaje pe cale nonverbala: are o privire care incurajeaza interlocutorul sa continue, il stimuleaza sa vorbeasca, un mod anume de a privi, de a-si tine umerii sau a sta picior peste picior, toate atitudini foarte feminine. Exista o adevarata stiinta a limbajului trupului, pe care unele femei o detin in mod inconstient.

In incheiere, ati observat la mine gesturi care sa-mi deconspire adevarata stare sufleteasca, sau care sa va spuna anumite lucruri despre autoarea acestui interviu?
şi tu dai dovada de aceasta ştiinta din plin : ai un bun joc cu privirea, ai avut mereu grija sa te arati interesata de ceea ce spun, sa ma faci sa cred ca lucrurile pe care le spun sunt fascinante, captindu-mi totodata in permanenta atentia.

In acest caz, a fost vorba despre un interes autentic şi despre o reala placere. Va multumesc.
Studiu
"De mic mi-am dorit sa stiu ce vrea sa spuna, de fapt, interlocutorul meu. Ce gandeste, cum se simte si ce crede despre mine: atunci am inceput cu adevarat studiul gesturilor"
  • Peter Collett, autor al Cartii gesturilor
  • Despre Collett
    Stiati ca in secolul al XII-lea oamenii nu se spalau decat partial, apa fiind considerata nociva pentru organism? Ca un italian, atunci cand isi prinde lobul urechii intre degete, comunica o inclinatie homosexuala? Ca expresia "fuck", ce apare tot timpul in vorbirea americanilor, are o etimologie invaluita in mister sau ca unica metoda de a te apara de deochi este sa porti in buzunar o bucata de lemn sau o piatra? Cum sa te comporti la semafor sau cum sa stai la coada, de ce numai englezii rad la propriile lor bancuri sau de ce italienii nu sunt niciodata punctuali, ce trasaturi de caracter deconspira chipul uman, poti afla toate acestea din "Cartea gesturilor europene".

    Peter Collett este autorul best seller-ului "Cartea gesturilor". Profesor si membru al Departamentului de Psihologie Experimentala din cadrul Universitatii Oxford, psiholog al emisiunii Big Brother, Peter Collett abordeaza teme care tin deopotriva de domeniul psihologiei sociale, studiului personalitatii individuale sau limbajului trupului.
    ×
    Subiecte în articol: arte peter gesturilor collett peter collett