x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Lozul lui Da Vinci

Lozul lui Da Vinci

de Miruna Nicolae    |    08 Noi 2005   •   00:00
Lozul lui Da Vinci

Din "Codul lui Da Vinci" se nasc alte si alte carti. Diferiti autori incearca sa dea lovitura sprijinindu-se pe notorietatea cartii lui Dan Brown.

La sfarsitul anului 2004, Dan Brown "a dat lovitura" pe piata scriitorilor cu cartea "Codul lui DaVinci". A avut incasari-record, fiind vanduta in 25 de milioane de copii si va beneficia in 2006 de o ecranizare, in care vor juca Tom Hanks si Jean Reno.

VARIANTE. In ultima perioada au aparut tot felul de variante ale "Codului", care de fapt se bazeaza pe impactul si pe popularitatea dobandita de cartea semnata initial Dan Brown. La noi, "Codul lui DaVinci" a aparut in urma cu un an, la Editura Rao, iar vanzarile au sarit in acest moment de 100.000 de exemplare.

MARANATHA. Un exemplu este cartea "Maranatha-Et in Arcadia", care rescrie legenda Sfantului Gaal intr-o varianta mai neconventionala. Lansata la 29 octombrie, "Maranatha" contine 80 de pagini si este un puzzle istoric, la sfarsitul caruia - spun autorii - puteti castiga un milion de lire. Scrisa sub forma unor desene si hieroglife, da indicii si lasa cititorul sa descopere solutia. "Premiul a fost conceput pentru a fi castigat" tine locul unui slogan si este totodata unul dintre argumentele realizatorilor proiectului.

De pe site-ul oficial, www.maranatha-puzzle.com, cartea poate fi achizitionata cu suma de 14,65 de dolari.

AUTOR. Duncan Burden, coautorul cartii, declara intr-un interviu pe site-ul www.Prweb.com ca lucrarea a fost scrisa de o intreaga echipa, formata din noua cercetatori, care include si preoti catolici. Acestia, sustine Burden, "au avut acces la informatii care nu sunt accesibile marelui public", informatii tinute secrete aproape o mie de ani.

Cel care descifreaza cartea-puzzle poate apoi sa intre pe site, unde isi va trimite rezultatul si va astepta rezultatul tragerii la sorti. O metoda mai degraba apropiata de o loterie sau de jocurile piramidale decat de literatura propriu-zisa.

PARODIA GIVENCHY CODE
E.R. Escober este un alt autor concurent al "Codului". El a scos pe piata o noua carte concurenta "Codului". Intitulata "The Givenchy Code an homage and a parody", aceasta este de fapt o parodie a "Codului lui DaVinci". Lansata la 26 octombrie, cartea este deja un best-seller si poate fi achizitionata de pe site-urile Amazon.com si Xlibris.com. Cartile "The Givenchy Code" si "Not my bowl of rice" i-au adus lui Escober premiul pentru Independent Publisher Book.

×
Subiecte în articol: arte