x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Ma cheama Tudor Giurgiu

Ma cheama Tudor Giurgiu

de Mihaela Suciu    |    19 Aug 2005   •   00:00
Ma cheama Tudor Giurgiu

Ieri, presedintele-director general al SRTv, Tudor Giurgiu, a tinut o conferinta de presa cu scopul de a se prezenta si de a prezenta programul pe care-l are in vedere pentru imbunatatirea institutiei.

Discursul domnului Giurgiu a fost cat se poate de elevat, cu mici scapari pe ici pe colo, de genul "modificari sforaitoare", dar punctual, el a continut obiectivele pe care le are in vedere presedintele pe termen scurt si pe termen lung sau criticile aduse anumitor formate tv.

Inainte de orice, presedintele a subliniat ca misiunea lui este aceea de a eficientiza munca in institutie, ceea ce presupune debirocratizarea ei, de a aduce programe noi. Lucrul acesta va fi posibil partial de la 1 octombrie, cand vor debuta emisiuni matinale si de investigatii, "chiar daca vom deranja sau nu pe unii si pe altii".

ANALIZA. O evaluare corecta a programelor pe care le ofera postul public se impune de la sine, cu atat mai mult cu cat presedintele a afirmat ca exista emisiuni ale televiziunii publice de care "imi este rusine". Presedintele a incercat pe cat posibil sa evite nominalizarea lor. In mare, puncte negre au formatele care nu-si gasesc justificarea, fie pentru ca nu comunica nimic, fie pentru ca nu-si ating targetul. Giurgiu a adus ca argument si existenta multor "mediocritati" in televiziune, "care vin la serviciu si nu fac nimic sau nu mai vin deloc, dar care iau salarii imense".

INDEPENDENTA. Cat priveste intruziunea politicului in viata TVR, devenita o traditie, Giurgiu a tinut sa accentueze ca nu a primit nici un telefon de la oamenii politici de cand a fost numit, ceea ce inseamna o "maturizare" din partea acestora. "Comic e ca apar de obicei telefoane de la structuri statale mai mici si nu de sus prin care mi se cere sa angajez pe fiica sau nepoata nu stiu cui."

BANII VORBESC
Venitul total al institutiei publice de televiziune, dupa sase luni, insumeaza aproximativ 2 miliarde si ceva de lei vechi. Defalcata, suma reprezinta venituri din taxele abonatilor, de 70%, 10% din publicitate, 17% subventii de la stat si restul din alte venituri. Giurgiu spune ca se poate investi in programe adevarate, educationale, culturale, documentare si nu in sitcom-uri jenante de genul "Burlacii", difuzat de curand la TVR.
×
Subiecte în articol: arte giurgiu