Cel mai impresionant eveniment la care Nicolae Voiculet a participat a fost concertul sustinut la Roma, in Catedrala Santa Maria Sopra Minerva, pentru sanctificarea Maicii Tereza din Calcutta.
Jurnalul National: Acum cativa ani ai declarat ca iti doresti sa poti vindeca prin muzica ta pe cei napastuiti de soarta si sa sustii concerte de caritate... Ai facut ceva in acest sens?
Nicolae Voiculet: Au fost foarte multe concerte atat in SUA, Canada, cat si in Italia, dedicate celor care au suferit de pe urma inundatiilor din Romania sau cel produs de Katrina. A mai fost un concert in urma cu doi ani dedicat unui foarte bun violonist, pe atunci in varsta de 18 ani, care suferea de leucemie, necesita un transplant de maduva. Atunci, am propus sa sustin un concert la Palatul Cotroceni sub patronajul presedintiei. Un alt eveniment foarte important a fost si concertul sustinut la Roma in Catedrala Santa Maria Sopra Minerva, pentru sanctificarea Maicii Tereza din Calcutta.
Esti considerat succesorul lui Zamfir. Cum ti-ai dezvoltat un stil propriu?
Vezi, foarte multi ravnesc cu oarecare invidie acest titlu de a fi succesorul lui Zamfir. Peste tot pe unde am colindat am intalnit foarte multi naisti care spuneau ca au studiat cu maestrul si ca sunt recunoscuti ca si continuatori ai naiului dupa el. Ultima experienta de acest gen a fost chiar in Kuwait, unde sotul unei romance, care canta la nai, a venit la mine si mi-a spus cu nonsalanta: "Sotia mea a studiat cu Gheorghe Zamfir si este asistenta". Chiar daca maestrul m-a numit oficial asistentul sau discipolul sau, vreau sa-mi construiesc o cariera pe meritul si talentul meu, desi aceasta asociere creeaza de multe ori probleme.
Care au fost ultimele concerte?
De fapt, nu m-am intors de foarte mult timp in tara, iar ultima calatorie in Kuwait, unde am fost invitat de Consiliul National de Cultura si Arta cu ocazia Festivalului International de Muzica, mi-a adus Trofeul Festivalului. Tot in Kuweit am sustinut un recital in cadrul "1st Annuual Puppy Bal" organizat de "World Society for the Protection of Animals and the RSPCA International".
De cand a inceput turneul?
Pot spune ca "proiect Romania" a inceput inca de acum trei ani si se doreste a fi un nou exponent, un altfel de ambasador al Romaniei prin muzica, mai exact este vorba de promovarea imaginii in lume cu Orchestra Nicolae Voiculet. Din pacate, nici pana in ziua de astazi nu am primit raspuns pentru sustinerea lui, cu toate ca a fost promovat in diverse ocazii, la Praga, Madrid, Viena, Franta, Anglia, Italia, Japonia si SUA, unde am sustinut un turneu pe continentul nord-american, alaturi de Tudor Gheorghe.
In calatoriile tale ai cunoscut tot felul de personalitati...
De multe ori am auzit vorbindu-se de mine cum ca as fi ambasadorul Romaniei in lume prin muzica, dar imi place sa spun ca naiul este cel care mi-a creat acest privilegiu, cu ajutorul lui am ajuns sa descopar lumea si sa creez legaturi intre oameni si culturi. Am cunoscut oameni de tot felul si nu am facut niciodata diferente. De exemplu, o placere deosebita mi-a prilejuit intalnirea cu Chick Corea, un mare jazzist al lumii. Apoi l-am cunoscut si pe faimosul muzician Bill Danoff, un vechi admirator si prieten al meu, castigator a doua premii Grammy Award cu piesa "Take me home country roads".
Donald Trump a anunțat că în prima zi a mandatului va opri ”delirul transgender”: ”Există doar două genuri, bărbat şi femeie”
Citește pe Antena3.ro
Unde locuiesti, practic?
Pot face o gluma, "mai mult in avioane si hoteluri". De fapt, este un adevar, avand in vedere viata concertistica, casa mea este peste tot in lume, acolo unde sunt invitat si asteptat.
Ce alt proiect muzical ai lansat sau urmeaza sa fie lansat?
Pe piata romaneasca se gaseste doar albumul "de Dragoste", dar am mai multe albume inregistrate cu diferite genuri muzicale (clasic, muzica sacra, jazz, world music). Recent, in America, mai exact la Chicago, a fost inregistrat un alt album, care se va vinde online.
Ce planuri ai?
Cred ca cel mai bine ar fi sa ma intrebi cand imi voi lua o mica vacanta! Glumesc! Pentru un artist este foarte greu sa renunti la ceea ce faci, mai ales cand o faci din placere, practic. Nu-mi imaginez nici o zi departe de naiul meu.
SUVENIR"In fiecare loc unde am concertat exista momente inedite. Dar cea mai frumoasa amintire este legata de copilarie, atunci cand am primit de la tatal meu primul nai. Din acel moment am ramas nedespartit de nai" IN LUME
"Am avut concerte incepand de la 100 de spectatori si pana la 6.000 de spectatori. Sunt sali de renume mondial, cu capacitate de maxim 150 de locuri, dar nu este important numarul spectatorilor, ci ca ei sa fie conectati la actul artistic. Prefer calitatea" - Nicolae Voiculet, naist