x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mamaia : Cu ochii şi inimile pe cer (Video)

Mamaia : Cu ochii şi inimile pe cer (Video)

de Paula Anastasia Tudor    |    13 Iul 2009   •   00:00
Mamaia : Cu ochii şi inimile pe cer (Video)
Sursa foto: Dragos Savu/Editura Intact

Prima competiţie de acrobaţie aviatică pe cer românesc WEAF (World Elite Aerobatic Formula) desfăşurată sub aripa Federaţiei Aeronautice Internaţionale s-a desfăşurat vineri şi sâmbătă la Mamaia, o premieră mondială şi pentru cadrul de desfăşurare, pe plajă, de obicei aceste competiţii ţinându-se deasupra aerodromurilor.



Chiar dacă ploaia a comprimat-o la două zile faţă de trei câte fuseseră programate, etapele s-au desfăşurat în întregime, piloţii întinzându-şi aripile vineri seară pe un decor de nori gri.

PILOŢII ACROBAŢI
Vineri dimineaţă Constanţa era acoperită de o perdea cenuşie prin care se vedea apos de parcă furtunul unui pompier uriaş s-a abătut să îndepărteze cu jet subpresiune praful de pe litoral. Apoi ploaia a continuat ceva mai liniştit, iar în cele din urmă s-a oprit după orele 3 ale amiezei. Vântul uşor a măturat norii şi WEAF şi-a ridicat aripile.

Mai întâi au sondat cerul încă plumburiu şi greoi "Iacării acrobaţi", prima formaţie românească de acrobaţie aeriană privată, cu avioanele lor Yak 52, cei care în urmă cu mai puţin de o lună au trecut în premieră în zbor pe sub podul de la Agigea - piloţii Dan Ştefănescu şi Ioan Postolache. După ce aceştia au testat cerul de deasupra plajei Cazino Mamaia, au început a se desfăşura, pe rând într-un zbor şturlubatic de acomodare, toţi cei opt piloţi acrobaţi de renume mondial cu maşinile lor zburătoare.

Rusoaica Svetlana Kapanina, de şase ori campioană mondială având mai multe titluri decât orice pilot din această categorie, considerată de Federaţia Aeronautică Internaţională cel mai bun pilot al secolului, mamă a doi copii, de 7 respectiv de 5 ani, cu avionul ei Sukhoi 26.

Francezul Renoud Escalle, pilot în aviaţia militară pe un Mirage F1 din 2003 până în 2008, de trei ori campion naţional. Spaniolul Carlos Fantoba, inginer de aviaţie, pilot de avioane de linie, dar şi pilot pompier ce a participat pe aparatul de zbor Dromader la multe stingeri de incendii din Spania şi Grecia, elveţianul Pierre Marmi de şapte ori campion naţional, cu "calul" său de competiţie Sukhoi, Hubie Tolson care la 17 ani a fugit de acasă în cockpit-ul unui Citabria devenind ulterior campion naţional, britanicul Tom Cassels, de 54 de ani, care face acrobaţii în week-end, restul săptămânii manageriind o companie de transport mărfuri, germanul Phillip Steinbach de 36 de ani, care şi-a început zborul la 14 ani pe un aeroplan ulterior zburând pe 60 de modele diferite de avioane şi îndrăgitul Zoltan Veres ungurul cu peste 10.000 de ore de zbor şi 80 de tipuri de avioane pilotate, deţinător al tuturor tipurilor de brevete şi licenţe de zbor existente, cel care a intrat în Cartea Recordurilor pentru un şir de 408 tonouri consecutive, numit unul dintre cei mai buni 12 piloţi ai lumii, care-i încântă pe spectatori de fiecare dată cu fel de fel de giumbuşlucuri spectaculoase şi declaraţii de dragoste desenate pe cer.

Frânghii, cobre, glissade şi tonouri în butoi. Toţi cei opt piloţi au tăiat respiraţia spectatorilor încă de la zborul de acomodare. Urcări bruşte perpendicular pe plajă sfârşite în pironiri pe cer preţ de câteva momente urmate de rostogoliri învăluite-n fum când pe elice când pe spate, când pe-o aripă, prăbuşindu-se preţ de câteva secunde, dând palpitaţii publicului de pe plajă care şi revenea în strigăte de admiraţie.

Ploaia a amânat pentru seară şi calificările pentru prima manşă a concursului. Aşa că după ora 19:00, când soarele strălucea dinspre apus luminând scena de deasupra mării şi pe actorii ei, a început partea a doua a spectacolului. Calificările au constat într-un exerciţiu impus şi un exerciţiu liber. La exerciţiul impus s-a urmărit exactitatea manevrelor, respectarea unghiurilor, folosirea fumului şi timpii de executare, în timp ce la proba de freestyle, s-a urmărit latura artistică a demonstraţiei care trebuia să se încadreze în fix 3 minute.

Erorile sesizate de ochiul format al juriului, nu s-au văzut deloc din public, iar la freestyle, programul liber ales, fiecare dintre piloţi a avut o evoluţie impresionantă pe cerul Mamaiei.

Zboruri pe spate în urcare, coborâri în răsucire, tonouri şi redresări pentru urcări perpendiculare pe mare, opriri bruşte în limită de motor, tumbe, frânări însoţite de derapaje pe cer (glisade), şi zborul pieptiş ca o cobră în atac (de altfel chiar asta este şi denumirea manevrei militare ce-a fost adaptată aviaţiei civile), înfrângând legile gravitaţie şi ale aerodinamicii, redresări impecabile sfindând orice simţ de orientare cât de ascuţit. Lupinguri şi ranversări redresate, urcuşuri abrupte continuate cu coborâri în vrie.





INIMI PE CER
A doua zi de concurs a fost deschisă de primarul Constanţei care a sărit cu paraşuta de la 3.000 de metri la punct fix pe plaja din faţa Cazinoului din Constanţa, însoţit de comentariile directorului Aerodromului Tuzla care a conchis că "primarul vrea să inspecteze terasele din Mamaia şi de sus".

După această intrare în scenă, a început competiţia propriu-zisă. Cele două manşe s-au ţinut sâmbătă din cauza pronosticurilor sumbre asupra vremii, care anunţau o duminică furtunoasă. Piloţii au vrăjit şi de data aceasta publicul mult mai numeros. Marele număr de turişti aflaţi sâmbătă în Mamaia s-a concretizat prin lipsa acută a locurilor de parcare, nu puţini constănţeni întorcându-se din drum pentru că n-au avut unde-şi lăsa maşinile.

Vedeta Antenei 1, Dan Capatos, care a urmărit admirativ finala competiţiei, de pe plajă - a avut jumătate de oră de dureri de cap cauzate de nervii căutării unui loc de parcare. S-a destins imediat ce pe cer au prins a se-nvârti avioanele, amintindu-i de copilărie când, ploieştean fiind, urmărea cu sufletul la gură mitingurile aviatice organizate deseori pe aerodromul de la Strejnic.

A aplaudat şi el ca şi restul publicului, inimile săgetate pe cer de Zoli Veres şi saluturile reverenţioase pe care acesta le-a trimis publicului zburând ba pe spate, înclinându-se pe o aripă, ba trecând în tonouri succesive, pe frumoasa Svetlana care după ce-a desenat pe cer o cheie sol a salutat şi ea graţios pu-blicul, de trei ori, ultima oară zburând pe spate, însoţită de aplauze de încântare şi transmiţând prin staţie: "Salut băieţi! Sunteţi foarte buni! N-am mai văzut aşa băieţi frumoşi ca-n România". Pe Tom Cassels care a salutat publicul la câţiva metri de apă, explicând prin staţie, că a vrut să vadă fetele de pe plajă "aveţi fete foarte frumoase acolo jos".

CAMPIONI, INDIFERENT DE REZULTAT
Toţi piloţii au avut evoluţii de excepţie aşa cum se întâmplă la clasa de acrobaţie aeriană Unilimited, iar cei aflaţi pe plajă n-au regretat nici un minut din timpul petrecut cu ochii pe cer, mai ales că între etapele competiţiei, Regional Air Services - Aerodrom Tuzla au umplut văzduhul de paraşutişti şi avioane în formaţie de paradă.

Rezultatul competiţiei s-a aflat pe loc încă de sâmbătă seară, urmând ca duminică seară să aibă loc şi premierea concurenţilor. Surpriza a fost că cel care în urma calificărilor a intrat în concurs pe locul 7, Carlos Fantoba, a ajuns în finală pe primul loc devansând-o pe multipla campioană mondială Svetlana Kapanina care s-a clasat pe locul doi. A urmat Zoltan Veres, locul 3, urmat fiind de francezul Renoud Escalle.

Locul 5 a fost ocupat de elveţianul Pierre Marmi, 6 revenindu-i americanului Hubie Tolson, acestuia urmându-i Phillip Steinbach şi Tom Cassels.

Indiferent de rezultat, showul de acrobaţie aeriană ţinut de vineri până duminică la Mamaia a fost unul spectaculos, în ciuda pronosticurilor vremea de duminică permiţând şi o gală a concurenţilor în compania iacărilor şi a avioanelor de la Tuzla. Organizatorii şi primarul Constanţei au promis că acesta nu va fi şi ultima astfel de competiţie, urmărindu-se prin organizarea FAI - WEAF la Mamaia ca această locaţie să intre în circuitul marilor competiţii de acrobaţie aeriană.

×
Subiecte în articol: arte mamaia