x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Mansarda lui Cioran, Visniec sau Afrim?

Mansarda lui Cioran, Visniec sau Afrim?

11 Apr 2005   •   00:00

Ziua a doua a "festCO" a fost un dublu eveniment. Lansarea cartii "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte" si reprezentatia piesei cu acelasi nume l-au impus pe cel mai jucat dramaturg roman contemporan: Matei Visniec.

  • de CLAUDIA DABOVEANU
  • SCENA DESCHISA. Actorii TNC au dat un show de zile mari
    Desi nu l-a cunoscut personal pe Emil Cioran, Matei Visniec a simtit nevoia sa-i aduca un omagiu subiectiv prin piesa "Mansarda la Paris cu vedere spre moarte". Opera lui Cioran a fost suficienta pentru ca acesti doi mari oameni de litere sa comunice.

    COASTA BOACII. Intalnirea, chiar daca au locuit amandoi multi ani in capitala Frantei, s-a produs abia cand Cioran a ajuns un personaj. O data prin trecerea sa in nefiinta, apoi prin rolul pe care-l are, chiar si dupa moarte, de unde "continua sa intrige si sa incite, din superba mansarda pe care si-a construit-o in acest ravnit edificiu numit patrimoniul cultural al umanitatii". Visniec abordeaza in a sa "Mansarda..." numeroase idei care l-au bantuit pe marele filozof roman inca inainte de plecarea din Romania, dar si in anii sai de glorie culturala din Franta: sinuciderea ca singurul motiv de a trai, destinul poporului roman, Coasta Boacii... Ca o ironie a sortii, Cioran isi aminteste de toate astea in rarele momente de luciditate pe care i le lasa cumplita maladie Alzheimer. Avem de-a face cu un Cioran sentimental, uman, duios, comic, indragostit, uituc... adica asa cum nu i-a placut sa fie perceput. In amurgul vietii, intrebarea obsesiva a copilariei si adolescentei sale, "À quoi bon d’avoir quitter Coasta Boacii?"/?, devine ratiunea - tardiva, poate - de a gasi un sens iubirii si urii pe care le-a nutrit mereu pentru locurile natale.

    ARTISTI
    Regizorul Radu Afrim a stiut si a simtit asta. Impreuna cu trupa Teatrului National Cluj, a prezentat acest spectacol care a fost o mare bucurie pentru iubitorii de teatru din Bucuresti. In decorul imaginat drept Coasta Boacii cu ferestre de mansarda, practic locul unde Cioran si-a consumat toate angoasele, actorii clujeni au izbutit un spectacol in care au investit tot talentul lor artistic. Profesionistii lui Afrim au jucat, au cantat si au dansat timp de doua ore sI, daca nu i-ati vazut duminica seara, trebuie s-o faceti la Cluj. Iata-i: Ovidiu Crisan, Adrian Cucu, Elena Ivanca, Ionut Caras, Cristian Rigman, Angelica Nicoara, Ramona Dumitrean, Romina Merei, Patricia Boaru, Cristina Ragosca, Catalin Codreanu, Cristian Grosu, Silvius Iorga, Radu Vaduva. Si ultimul pe lista, dar nu cel din urma, regizorul Radu Afrim.

    ×
    Subiecte în articol: arte cioran