Marea hoinăreală
Avem o tara frumoasa, pe care trebuie sa invatam din nou sa o iubim si sa o admiram. Romanilor li s-a tras un semnal de alarma cu ajutorul expozitiei de fotografie 'Marea Hoinareala' de la Muzeul Taranului Roman. Artistii fotografi si-au propus sa atraga privitorii in lupta pentru conservarea peisajelor si pentru valorificarea traditiilor satului romanesc.
Expozitia a strans laolalta cele mai bune fotografii realizate de fotograful Sorin Onisor impreuna cu alti 15 tineri fotografi.
'V-am chemat astazi aici pentru a va delecta cu o expozitie de fotografie inedita. Cu ceva timp in urma, mi-am lasat casa, prietenii, familia si am inceput sa hoinaresc prin tara asta (de aici si numele expozitiei, «Marea hoinareala»). Satul romanesc se gaseste intr-o stare de agonie. Cu toate ca ascunde adevarate comori ale culturii, spiritualitatii si ospitalitatii romanesti autentice, satul este ignorat devenind o zona extrem de defavorizata in ultimele doua decenii'.
Copii saraci in namol carora li se citeste in ochi tristetea, o caruta trasa de un cal intr-o zona «inundata» de zapada, un copil pozat de dupa un gard prin care i se vedea un singur ochi cu care transmitea amaraciune si saracie, un drum de munte strabatut de un calator cocosat, acestea si multe altele sunt imaginile pe care le-au surprins cele doua calauze- Sorin Onisor si Ionel Onofras si cei 15 hoinari.
Murmur, multe blitzuri, oameni tineri. Toata lumea pozeaza. Sorin Onisor isi continua discursul: 'Toate aceste fotografii au fost realizate in ultimele sapte - opt luni. Nici una nu depaseste acest termen. Ele au fost facute de acesti hoinari care si-au sacrificat timpul, familia, prietenii, sanatatea. Fie ca ningea, fie ca era canicula, fie ca mergeau pe terenuri accidentate, n-au renuntat la scopul lor, acela de a arata frumusetea satelor romanesti, a zonelor neatinse, a mestesugurilor traditionale, precum si a riturilor taranilor simpli care cultiva pamantul de mii de ani'.
Expozitia poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii iulie.

Ştiri din .ro
Cadouri muzicale de primăvară la Filarmonica Sibiu

Espacio femenino. Pioneras / Cinema feminin spaniol: cineastele – deschizătoare de drum, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Ana Ularu, colaborare cu Oigăn (Kumm), cu un clip de Alex Gâlmeanu: Meteorologie, „ceva magic atât de simplu spus, o stare de complicitate și complot”

Classix Festival va avea loc la Iași în martie 2021

Se pun în vânzare bilete pentru concertul dirijat de Gabriel Bebeșelea pe 4 și 5 martie

Jurnalul vă oferă o carte de neratat: ”Crimă pentru pământ”, al treilea volum al "Trilogiei Ţărănești", de Dinu Săraru
Primăvara începe la TVR cu o ofertă specială pentru cinefili: Producţii de toate genurile, numeroase seriale şi un weekend dedicat doamnelor - în prima săptămână din martie

La Golden Globes triumfă „Nomadland” şi „The Crown”

„Lecţia”, în regia lui Felix Alexa, prima premieră a anului la Teatrul „Nottara”

1 MARTIE. Cuvinte și imagini cu șnur alb-roșu, de la creativitatea românească pentru lumea întreagă

Sticla – material nobil, cu o istorie bogată în artă
Globurile de Aur 2021: Nomadland, The Crown, Schitt's Creek, The Queen's Gambit
1 MARTIE. Cuvinte și imagini cu șnur alb-roșu, de la creativitatea românească pentru lumea întreagă
Repertoriul TNB la început de martie
