x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Marşul cultural "Constantin Brâncuşi" la Bucureşti

Marşul cultural "Constantin Brâncuşi" la Bucureşti

de Ema-Augusta Banu    |    10 Dec 2010   •   17:06

În martie 1957, Constantin Brâncuşi îl cheamă la Paris pe arhiepiscopul Teofil, preot la Biserica Ortodoxă, se spovedeşte şi se împărtaşeşte, apoi îi mărturiseşte că moare "cu inima tristă" pentru că nu se poate întoarce în ţara sa. Rămăşiţele sculptorului român zac şi acum în pământ francez, în cimitirul Montparnasse.

Vineri, 10 decembrie 2010, începând cu orele 10:00, la iniţiativa poetului şi eseistului gorjean Laurian Stănchescu (cel care a parcurs 500 de km pe jos pentru a trage un semnal de alarmă în legatura cu situaţia culturii în România), va avea loc la Bucureşti un marş dedicat strângerii de semnături pentru aducerea osemintelor lui Brâncuşi la Hobiţa. Semnături menite să "sensibilizeze” poporul francez...Se aşteaptă ca sute de persoane să participe la "ineditul” marş organizat pe traseul:  Bd. Nicolae Bălcescu-Bd. GH. Magheru-Bd. Lascăr Catargiu-Piaţa Victoriei-Muzeul Antipa-Şos. Kiseleff-Arcul de Triumf-Bd. C-tin Prezan-Piaţa Charles de Gaulle-Parc Herăstrău-Statuia Constantin Brâncuşi.

"Strângerea de semnături pentru acest marş anunţă totodată următorul marş pe care vreau să îl fac in primăvară, de data aceasta pe traseul România-Paris”, a declarat Laurian Stănchescu. E timpul să demonstrăm Franţei că-l vrem pe Brâncuşi în ţara noastră. Şi să ne demonstrăm nouă că putem face asta."

×