x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Moscoviţii văd filme româneşti

Moscoviţii văd filme româneşti

de Maria Sârbu    |    18 Noi 2010   •   19:07
Moscoviţii văd filme româneşti

“Diplomaţia culturală poate face minuni într-o relaţie bilaterală” – este afirmaţia ambasadorului extraordinar şi plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă, Constantin Mihail Grigorie. Într-o discuţie avută ieri, prilejuită de deschiderea primului Festival al Filmului Românesc la Moscova – unul dintre evenimentele organizate în Capitala Rusiei şi  dedicate Zilei României –, diplomatul român şi-a exprimat convingerea că “avem nevoie de a construi”, că trebuie să fim abili ca să găsim posibilităţile pentru a arăta lumii valorile noastre.

Rusia culturală este ca o fortăreaţă. Sute de evenimente au loc zilnic numai în Moscova. Şi, ca să poţi pătrunde între zidurile ei, trebuie să vii cu produsul cultural de cea mai bună calitate, altfel nu câştigi publicul, adică nu eşti plauzibil. Pentru că ştie cum să “construiască” (a demonstrat acest lucru în activitatea sa de ambasador al României în Italia, în Bulgaria, în Turcia), Constantin Mihail Grigorie pregăteşte scheletul Institutului Cultural Român la Moscova şi speră că acesta ar putea fi pus pe picioare în 2011. Despre necesitatea înfiinţării unui ICR la Moscova vorbea acum o lună şi Horia-Roman Patapievici, care vedea pe această cale apropierea între cultura rusă şi cultura română. O spunea în contextul Festivalului Filmului Rus la Bucureşti, care a prilejuit prezentarea unor filme de calitate a diferitor generaţii de cineaşti ruşi. Acum, la Moscova, timp de două săptămâni, sunt proiectate producţii cinematografice realizate de cineaşti din România, în cadrul Festivalului Filmului Românesc, care a început ieri la Cinematograful Hudojestvennîi (Cinematograful de Artă – ce găzduieşte toate proiecţiile). Evenimentul este organizat de ICR cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Muzeului Filmului Rus, al Ambasadei României la Moscova şi al Cinematografului Hudojestvennîi.

În deschiderea festivalului, adresându-se audienţei, Constantin Mihail Grigorie spunea că publicul are posibilitatea acum să vizioneze “creaţii ale cinematografiei româneşti, care s-a afirmat în ultimii ani cu tot mai mare vigoare în peisajul filmului internaţional”.

“Manifestarea se înscrie în cursul ascendent pe care îl cunoaşte, în ultima perioadă, dialogul cultural dintre România şi Federaţia Rusă, în care deschiderea, sperăm într-un viitor cât mai apropiat, a Institutului Cultural Român la Moscova şi a Centrului Rus de Ştiinţă şi Cultură la Bucureşti vor reprezenta evenimente de importanţă majoră pentru adâncirea şi extinderea colaborării culturale dintre ţările noastre”, aprecia  diplomatul român.

Filmul ales pentru deschiderea maratonului cinematografic în Capitala Rusiei a fost “Cea mai fericită fată din lume”, în regia lui Radu Jude, o producţie 2009, care a obţinut câteva premii internaţionale importante. Festivalul, desfăşurat între 18 şi 1 decembrie, a fost intitulat, ca o strategie de marketing – şi nu e rău deloc –, “Noul val românesc: izvoare şi modernitate”. Cinefilii de aici vor putea vedea pelicule premiate la Cannes, Veneţia, Berlin sau la alte festivaluri regizate de Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Nae Caranfil, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Corneliu Porumboiu, Cristi Puiu, Cristian Nemescu, Radu Gabrea, Radu Mihăileanu, Cătălin Mitulescu, Marian Crişan. Cu prilejul Zilei României, va avea loc, în perioada 27 noiembrie-3 decembrie şi un minifestival cu filme din această serie la Dubna, un oraş din apropierea Moscovei. De asemenea, Ambasada României va organiza evenimente culturale şi la Institutul de limbă rusă “Puşkin”. Urmează să fie inaugurat, în apropierea oraşului Reazani, un monument în memoria ostaşilor români care au murit într-un lagăr din apropiere.

•  corespondenţă de la Moscova

×
Subiecte în articol: arte Moscova filme