x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA la 50 de ani

Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA la 50 de ani

de Carmen Anghel    |    29 Sep 2013   •   15:52
Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA la 50 de ani

Complexul Naţional Muzeal ASTRA sărbătoreşte în perioada 1-4 octombrie 2013, 50 de ani de la fondarea Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA, cel mai mare muzeu în aer liber din ţară şi unul dintre cele mai importante din Europa.

Vor fi “lansări de carte, expoziţii, sesiuni de comunicări, dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie(fondatorul muzeului), lansarea unei emisiuni filatelice ilustrând monumente din muzeu, vor contura evoluţia istorică a muzeului  de la expunerea monumentelor de  tehnică populară la ilustrarea unei întregi fenomenologii  a civilizaţiei tradiţionale, de la momentul prezent la planurile de viitor.”, informează biroul de presă al muzeului.

Marţi va fi deshiderea sesiunii aniversare, iar miercuri, 2 octombrie, începând cu ora 15:00, sub motto-ul Redescoperirea Muzeului în aer liber după 50 de ani, în zona pavilionului expoziţional amenajat lângă scena de pe lac, va avea loc vizitarea expoziţiei Proiectului tematic al Muzeului în aer liber, ce prezintă evoluţia istorico-documentară a muzeului. Vernisajul expoziţiei va fi urmat de dezvelirea basoreliefului memorial Cornel Irimie.

Cercetător, etnolog şi muzeograf, Cornel Irimie este cel care a fondat în 1963 muzeul din Dumbrava Sibiului, după o idee şi o propunere de amplasare exprimate de etnologul clujean Romulus Vuia. Tot în memoria  lui Cornel Irimie, la mansarda cabanei din Păltiniş, va fi deschis Cabinetul care poartă numele întemeietorului. Se urmăreşte recrearea atmosferei de lucru din anii ’60 -’70 ai secolului trecut, prin obiecte ce au aparţinut lui Cornel Irimie: biroul şi scaunul, magnetofonul, radio-ul şi televizorul, lustra, lampa de birou, lucrări ale acestuia etcv. Astfel,  se aduce un omagiu întemeietorului celui mai mare muzeu etnografic în aer liber din România, la 30 de ani de la trecerea sa în nefiinţă şi la 50 de ani de la fondarea muzeului.
Istoric.

Muzeul din Dumbrava Sibiului materializează visul românilor transilvăneni exprimat în urmă cu mai bine de un secol de a organiza la Sibiu o colecţie etnografică, sub egida Asociaţiunii pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. În prima etapă de dezvoltare a muzeului (1963-1967) s-a realizat transferul şi reconstrucţia  instalaţiilor de tehnică şi industrie populară. Iar între 1967-1973, în atenţia specialiştilor au intrat şi atelierele meşteşugăreşti şi construcţiile specializate legate de ocupaţii. În 17 octombrie 1967 a fost inaugurat oficial pentru publicul larg sub numele de Muzeul Tehnicii Populare. Astăzi, Muzeul în Aer Liber nu se limitează la ilustrarea patrimoniului material, ci tinde să  cuprindă întreaga fenomenologie a civilizaţiei tradiţionale, devenind un muzeu viu prin activităţile şi programele de păstrare şi valorificare a obiceiurilor, tradiţiilor, manifestărilor artistice şi ocupaţiilor specifice locuitorilor din diverse regiuni ale ţării, ne mai spun specialiştii de la ASTRA.



×