x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Muzeul Cotroceni duce artă la Chişinău. Circa 90 de lucrări ale artiştilor români, într-o expoziţie itinerantă

Muzeul Cotroceni duce artă la Chişinău. Circa 90 de lucrări ale artiştilor români, într-o expoziţie itinerantă

de Maria Sârbu    |    11 Apr 2013   •   19:29
Muzeul Cotroceni duce artă la Chişinău. Circa 90 de lucrări ale artiştilor români, într-o expoziţie itinerantă

După ce a organizat anul trecut un eveniment pe măsura importanţei ce o are ca instituţie de cultură, Muzeul Naţional Cotroceni continuă acţiunea sa şi în acest an, dar în altă parte. Este vorba de Salonul Naţional de Artă Decorativă – Cotroceni. Ediţia de anul trecut (deschisă la 27 noiembrie 2012 şi închisă la 30 ianuarie 2013) s-a îmbogăţit cu doi parteneri de prestigiu, după cum remarca directorul Muzeului Cotroceni Adina Renţea: Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti şi Ambasada Republicii Moldova în România. Se doreşte promovarea artei contemporane româneşti şi stabilirea de conexiuni culturale între artiştii decoratori din România şi cei din Moldova, “orientate în direcţia unor construcţii artistice reciproce bazate pe colaborări viitoare”.

“Valoarea incontestabilă a Salonului Naţional de Artă Decorativă – Cotroceni 2012 a creat premisele unui schimb cultural între România şi Republica Moldova”, stabilindu-se ca expoziţia să fie itinerată în 2013 (în perioada 25 aprilie –10 iunie) la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău (Sala de expoziţii a muzeului). Vor fi expuse aproximativ 90 de lucrări ale artiştilor din România. Ca răspuns, în iunie – august, Muzeul Naţional Cotroceni va găzdui Bienala Internaţională de Pictură de la Chişinau, la care vor expune artişti plastici din 34 de ţări: Austria, Armenia, Belgia, Bulgaria, Cipru, Costa Rica, Coasta de Fildeş, Cuba, Danemarca, Elveţia, Filipine, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, România, SUA, Republica Moldova etc.

Potrivit Adinei Renţea, Salonul Naţional de Artă Decorativă a intrat în tradiţia culturală a Muzeului  Cotroceni. Ea a remarcat faptul că demersul făcut a avut ca scop principal evidenţierea evoluţiei artei contemporane româneşti şi nu numai. Demonstrând potenţialul creator al artiştilor decoratori, diversitatea şi complexitatea artelor decorative din România secolului al XXI-lea, expoziţia a pus accent şi pe participarea tinerei generaţii de artişti. Particularitatea creaţiei fiecărui creator prezent în expoziţia care va ajunge la Chişinău permite publicului să perceapă mult mai clar individualitatea şi mesajul lucrărilor expuse, fie că e tapiserie clasică, broderie, colaj textil, imprimeuri sau tehnici mixte, design vestimentar, forme artistice decorative din metal, ceramică, sticlă.

“Deşi arta şi artistul au beneficiat întotdeauna de o bogată experienţă «istorică» şi de o gamă nesfârşită de mijloace de expresie, contemporaneitatea i-a pus în faţa unor noi provocări, oferindu-le, în acelaşi timp, artei şi artistului noi metode tehnice de realizare, mult mai bogate şi mai variate. Iată de ce accentul în selecţia lucrărilor prezente în expoziţie a fost pus pe calitatea şi noutatea discursului plastic, asigurându-se astfel o bună reprezentare a creaţiei artistice actuale”, susţine directorul Muzeului Cotroceni.

Totodată, Adina Renţea punctează că instituţia în fruntea căreia se află “a generat un fructuos dialog între generaţii şi concepţii artistice diferite, plecând de la obiectivele principale ale expoziţiei, acelea de a demonstra unicitatea şi diversitatea artelor decorative, care au cunoscut în România ultimelor decenii o dezvoltare spectaculoasă, şi de a atrage publicul vizitator, neobosit admirator al artelor decorative, către sălile de muzeu”.

×