x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Natură statică cu vioară şi flori” adjudecată la 11.500 euro

"Natură statică cu vioară şi flori” adjudecată la 11.500 euro

28 Ian 2011   •   16:45

"Natură statică cu vioară şi flori”(ulei pe pânză, 39 x 210 cm), compoziţie decorativă cu funcţie simbolică, semnată de Rodica Maniu Mutzner (1890-1958) a fost cea mai bine vândută lucrare la cele două sesiuni - "Alb&Negru” şi "Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti” - organizate joi seară, la Hotel Marriot de către Casa de Licitaţii  Artmark. Cu un preţ de pornire de la 10.000 euro, tabloul care a făcut parte dintr-un ansamblu pictural din interiorul unei locuinţe bucureştene interbelice a fost adjudecat cu suma de 11.500 de euro.

În cadrul "Licitaţiei de Alb & Negru”, dedicată în întregime graficii şi picturii grisaille, au fost cumpărate 100 de lucrări din cele 105 scoase la licitaţie. "Vedetele” serii au fost "În spatele scenei” de Iosif Iser(guaşă pe hârtie, 63 x 46 cm), adjudecată pentru suma de 10.000 euro, un record de autor pentru tehnica din care face parte şi "Vas cu flori albe” de Constantin Piliuţă, la 5.500 de euro. Una dintre cele mai spectaculoase creşteri a fost înregistrată de lucrarea "Alchimist” a lui Sorin Ilfoveanu, adjudecată pentru 3.500 euro, de multe ori peste valoarea estimativă (500 - 800 euro).

O altă lucrare importantă vândută în licitaţia de joi seară a fost "Copilul Sfânt” (cărbune pe carton subţire, 63 x 48 cm) de Nicolae Tonitza, un desen rar de-al artistului, achiziţionat pentru 7.000 euro.

Realizată în parteneriat cu Muzeul de Istorie şi Artă al Municipiului Bucureşti - cea de-a doua sesiune  - "Licitaţia Doamnelor Artelor Frumoase Româneşti” a înregistrat un prim succes în proiectul de recuperare al autoarelor românce, prin integrarea şi promovarea operelor acestora pe piaţa de artă. Printre loturile vândute la sume importante, unele realizând recorduri de autor, au fost picturile "Tahitiană” de Cecilia Cuţescu-Storck, care a obţinut 6.500 euro, "Călăreţi în asalt” de Magdalena Rădulescu, adjudecată pentru 6.000 euro, "Prinţesa”, tot de Magdalena Rădulescu, vândută cu 5.500 euro şi "Natură statică cu ciclamene, stampe şi evantai” de Lucia Dem(etriade) Bălăcescu, adjudecată pentru 5.000 euro.  Alte două tablouri semnate de Rodica Maniu Mutzner - "Plaja”, estimat la o valoare între 40.000 - 50.000 de euro şi "Confidente”, la 17.500 - 25.000 de euro, nu au stârnit interesul colecţionarilor de artă.

"Conceptul acestui eveniment, care a reunit două licitaţii premieră în piaţa românească de artă, a fost primit cu entuziasm. Licitaţiile tematice inedite pe care le organizăm se bucură de tot mai mult succes pe măsură ce cumpărătorii îşi rafinează preferinţele în artă, alegându-şi arii particulare de interes. Procentul mediu de adjudecare al serii, de 82%, arată un sens ascendent faţă de cel calculat pentru licitaţiile din 2010, de 80,5%. Totodată, piaţa de grafică a arătat că are o susţinere importantă în preferinţele colecţionarilor şi investitorilor români, fapt care ne bucură: înseamnă încă un pas către dezvoltarea şi diversificarea pieţei de artă din România”, a declarat Manuela Plapcianu, CEO  Artmark. Următoarea licitaţie Artmark va avea loc pe 24 februarie.

×