x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Negru" de Vlăduţă pe simeze la New York

"Negru" de Vlăduţă pe simeze la New York

de Maria Sârbu    |    03 Oct 2011   •   21:00
"Negru" de Vlăduţă pe simeze la New York

Cunoscuta Galerie Ana Cristea din New York gazduieste, timp de o luna, o serie de lucrari – pictura si desen – ale artistului roman Bogdan Vladuta. Expozitia, intitulata "Arheologii urbane", a fost deschisa pe 8 septembrie, publicul avand posibilitatea sa o vada pana la 8 octombrie. Lucrarile, alese chiar de Ana Cristea, redau locuri si oameni: locuri in care plasticianul traieste si creeaza si oameni de alaturi.

Ca parte "premergatoare" a ex­pozitiei poate fi considerata lu­crarea "Negru", realizata in 2011: un foarte nimerit preambul la "Arheologii ur­bane" – tema ce il preocupa pe artist la ora actuala, cercetand-o in maniera plastica. Privirile se duc apoi spre portrete. Unul este al lui Ionica Gri­gorescu (asa e trecut in dreptul lucrarii pe site-ul galeriei). E in alb si negru. Un autoportret iti poate retine mult atentia, la fel si pictura "Vacarestii". Te pot impresiona chipuri de femei, create pe hartie sau in ulei pe panza. Dincolo de sen­sibilitate si tandrete, in ele descoperi multa neliniste. Contribuie, consi­derabil cred, si nuanta de negru, despre care artistul spune intr-un text pe care l-a conceput in jurul acestei expozitii: "Negrul ma afecteaza mai mult decat orice alta culoare. Cand intri in teritoriul negrului realizezi ca are capacitatea de a preciza lucrurile. Negrul este materia desenului, reprezentare inteleasa ca limbaj care reprezinta realitati. Pe de o parte, negrul desemneaza variatiile li­mitelor (specific, pe cea a mortii), iar, pe de alta parte, spectrul cromatic, pictura insasi se retrage in el, ca intr-o autoritate cromatica".

Desi a organizat expozitii in mai multe locuri, acasa si in strainatate, este pentru prima data cand Bogdan Vladuta expune in Statele Unite ale Americii. Ca sa fie mai bine inteles de cei care se opresc in dreptul pictu­rilor sale, plasticianul marturiseste: "Nu sunt concentrat pe ideologii, dar sunt atent la circumstantele picturale care pot dezvolta schimbari, intoar­ceri in timp, miscari indraznete ale me­moriei. Nu ma preocupa comunismul si reprezentarile politice, dar sunt atras de artefactele propriei vieti strabatute de acestea". Despre tema "Aheologii urbane", el afirma ca se refera la "un proiect inceput ca o modalitate de a formula un punct de vedere despre un teritoriu personal, nu ca proiect intreprins pentru o ex­po­zitie", iar "blocurile din car­tierele periferice Bucurestilor sunt entitati pe care le-am locuit si, de aceea, subiecte de investigat in pictura".

Important de mentionat ca aproape in aceeasi perioada cu expozitia de la Ana Cristea Gallery, publicul bucurestean a putut vedea, pe tot parcursul lunii septembrie, expozitia "Roma vazuta si Roma imaginata", prezentata in atelierul lui Ion Grigorescu aflat in curtea Muzeului Stork si care a "vorbit" despre o calatorie facuta de artristii Ioan Grigorescu si Bogdan Vladuta la Roma. Iata ce spune Vladuta despre ceea ce a cuprins aceasta expozitie in doi: "Intalnesti doua prezente amestecate: saracia si bijuteria ruinelor (Via del Mandrione si casele curvelor din ochiurile apeductului Claudio). Descrierea orasului e asigurata. Se adauga taranii romani si oamenii grotesti din casele cu garduri din apeducte si tufe de opuntia elata. Obiectele/artefactele trebuie sa le ai la indemana (iau pranzul pe pietrele mozaicurilor din cimitire – painea din urne si salamul asezat pe corpurile frumoase ale zeilor)".

Nascut in urma cu 40 de ani, in Bucuresti, Bogdan Vladuta a fost studentul lui Stefan Caltia, la Universitatea de Arte. In anul absolvirii, 1996, devine asistent la Catedra de Pictura a acestei universitati. A fondat, impreuna cu Sorin Neamtu, in 2009, Galeria de Arta Contemporana "Recycle Nest" din Bucuresti.

×
Subiecte în articol: new york expozitie bogdan vladuta