x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Nicolae Manolescu se bizuie pe sprijinul presei

Nicolae Manolescu se bizuie pe sprijinul presei

de Maria Sârbu    |    29 Ian 2010   •   00:00

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, şi-a exprimat dorinţa ca presa să ajute ca să fie auzit cuvântul conducerii acestei uniuni de creatori într-o problemă pe care o va pune la nivel legislativ.



Cunoscutul critic mizează pe o "legătură mai strânsă" cu mass-media şi cu presa scrisă: "Noi credem că există puncte comune importante între Uniunea Scriitorilor şi presă şi ar fi bine dacă şi presa ar înţelege că nu suntem duşmani; nu suntem nici măcar fraţi vitregi; mă tem că suntem gemeni univitelini şi că anumite decizii anunţate, mai mult sau mai puţin corect, vă privesc pe dumneavoastră ca jurnalişti cel puţin în egală măsură ca pe noi, cei de la Uniunea Scriitorilor". În acest sens, Nicolae Manolescu spune că ar fi bine ca şi cuvântul lor, adică al conducerii uniunii, să fie auzit.

Despre ce este vorba? Ieri, în cadrul primei şedinţe a Consiliului USR, a fost "pus la punct" un program, discutat la întâlniri precedente ale Asociaţiei Naţionale a Uniunilor de Creatori (ANUC), care să afirme "necesitatea ca statul să nu defavorizeze cultura vie românească".

"Avem o preocupare mai veche, de a nu mai acorda statului dispensă, cum am făcut-o până acum, poate luaţi de valul economiei de piaţă şi al privatizărilor, pentru ceea ce el trebuie să facă prin obligaţiile ce şi le-a asumat prin legile proprii", a spus Manolescu într-o conferinţă de presă.

Acest program, aşa cum l-a descris Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte USR, constă în includerea în Legea Bugetului de Stat a unei sume solicitate de ANUC pentru susţinerea culturii vii. Această susţinere financiară să fie alocată ANUC-ului şi să fie decisă de conducerea ANUC. În opinia sa,  Secretariatul General al Guvernului, în limita sumelor aprobate de Parlament, trebuie să fie cel care verifică legalitatea utilizării acestor bani, prin intermediul Corpului de control al primului-ministru.

"Suma, comparativ cu alte alocări bugetare, este reziduală, nu va afecta echilibrele bugetare; în schimb, efectele favorabile pentru civilizaţia românească sunt incomensurabile. Ar asigura apariţia şi difuzarea celor 12 reviste aflate sub egida Uniunii Scriitorilor. E o susţinere minimală din partea Guvernului României", a explicat Vosganian, numind suma solicitată: între 700.000 şi 1 milion de euro.

Pe de altă parte, Nicolae Manolescu a menţionat că Ministerul Culturii sprijină publicaţiile culturale prin AFCN - Administraţia Fondului Cultural Naţional, care "funcţionează prost", deoarece jurizarea proiectelor editoriale nu are loc la începutul anului, în aşa fel ca proiectele câştigătoare să beneficieze de suma acordată pe tot parcursul anului, ci în luna septembrie. "Suntem anunţaţi în luna octombrie sau chiar în noiembrie că am primit o sumă de bani pe care nu putem să o cheltuim până la sfârşitul anului, când cade cortina, pentru că nu avem cum. E aberant. Dai înapoi banii pe care nu îi poţi cheltui pentru că ţi s-au dat prea târziu", a spus Manolescu. El a adăugat că USR încearcă de câţiva ani să convingă AFCN şi Ministerul Culturii că o soluţie mai bună şi mai puţin costisitoare ar fi achiziţia unui număr de exemplare ale publicaţiilor culturale care să ajungă în biblioteci, fiind astfel rezolvată şi problema distribuţiei, care este, în opinia sa, catastrofală la ora actuală.
    
S-a vorbit, la conferinţa de presă, şi despre bugetul Uniunii Scriitorilor pe 2010, care este de 5,3 milioane de lei, suma fiind decisă, joi, la şedinţa Consiliului USR, care a aprobat şi execuţia bugetară pe 2009, încheiată cu un excedent de 300.000 de lei.

Pentru 2010 vor continua programele importante derulate de USR, printre care: Festivalul Internaţional "Zile şi Nopţi de Literatură" de la Neptun; Premiile anuale ale Uniunii Scriitorilor; Colocviul tinerilor scriitori organizat în colaborare cu Editura Cartea Românească. Vor fi şi o serie de proiecte zonale, individuale, dar şi unele noi, printre care "Conferinţele USR", de la Sala Oglinzilor, desfăşurate lunar. Prima conferinţă de acest fel a avut loc ieri, fiind susţinută de Marta Petreu, care a evocat personalitatea lui Nae Ionescu şi a lui Mihail Sebastian.

    Astăzi a demarat şi programul "Mitologii urbane. Oraşul şi literatura", prima conferinţă din cadrul acestui program fiind susţinută de Andreea Răsuceanu, autoarea volumului "Cele două Mântulese".
 

×
Subiecte în articol: arte