x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "O muzică sinceră, despre mine..."

"O muzică sinceră, despre mine..."

27 Iul 2010   •   00:00
"O muzică sinceră, despre mine..."

Mika reprezintă la ora actuală unul dintre puţinii cântăreţi de muzică pop de vârsta lui, nonconformist până în măduva oaselor. Acest mod de a fi are rădăcini puternice din copilăria sa, neobişnuită de altfel.

Este strălucitor în faţa a mii de fani, dar timid în faţa cuiva. Îşi menţine ambiguitatea sexuală, nu vrea să se cunoască detalii despre iubitul sau iubita sa. Este iubit enorm de toţi copiii; a studiat Wagner, opera şi iubeşte mima şi vodevilul. Starul pop a vorbit în cele câteva interviuri pe care le-a acordat până acum despre traumele din copilărie, abuzul de natură homosexuală şi dislexia sa.

Născut la Beirut acum 26 de ani, Mika şi familia sa au fost forţaţi să plece din ţara natală din cauza războiului civil. Mama sa era liba­neză, iar tatăl, american. Mutările frecvente, traumatizanta experienţă prin care a trecut tatăl său, ţinut osta­tic la Ambasada Americană din Kuwait, precum şi faptul că era agresat de colegi la şcoală l-au afectat pe tânărul Michael în aşa manieră, încât a încetat să mai vorbească şi, timp de şase luni, a fost retras de la şcoală. Despre acea plecare din Liban, Mika povesteşte: "Părinţii mei au venit acasă şi au găsit peretele de la camera surorii mele dărâmat, atunci a fost momentul când au decis că trebuie să plecăm. Am luat o navă americană până în Cipru".


TALENT RECUNOSCUT
La scurt timp după aceea, familia s-a mutat la Paris şi, în final, s-a stabi­lit la Londra, pe când tânărul avea 9 ani. Mama sa a realizat că aspectul său efeminat va atrage atenţia, iar Michael va deveni pradă uşoară pentru bătăuşi. L-a înscris la Conservato­rul de muzică rusă unde a studiat opera şi muzica clasică, printre lecţii de pian rezervate de obicei copiilor fenomenali. Ca mamă avea un fel de al şaselea simţ. A realizat că el va fi unul dintre acei copii pentru care via­ţa obişnuită poate deveni un calvar. "Am avut perioade grele la şcoală şi mi-aduc aminte că optam pentru sti­luri de îmbrăcăminte originale. Mama era creatoare de haine. Luam material şi o rugam să-mi creeze şi mie costu­me". La Paris, părinţii au descoperit că Mika este dislexic şi deci incapabil să se potrivească cu colegii lui. "Când m-am mutat la Londra faptul că nu pot scrie şi citi la fel ca toţi ceilalţi copii era o problemă, dar sistemul englezesc era mai permisiv cu acest gen de probleme. Şi acum am unele probleme de silabisit." Oricum, talentul său a fost recunoscut şi şi-a câş­ti­gat un loc la "Royal College of Music", unde a avut câteva succese muzicale. "Am fost determinat să descopăr un alt unghi din care să reuşesc în cariera mea. Primul album, din 2007, a fost vândut în 6,5 milioane de exemplare. Întotdeauna am vrut să scriu o muzică sinceră, despre mine, nu despre altcineva. De câte ori încercam să imit pe cineva arătam ca un clovn. De aceea am ales muzica pop".

Mika, pe numele lui adevărat Michael Holbrook Penniman, spune: "Ca adolescent am trăit mai toate tipurile de abuz. Erau de cele mai multe ori legate de felul în care arătam. A fost o perioadă din viaţa mea în care mă uitam în fiecare zi la mine în oglinda de la baie şi-mi spuneam că sunt un ciudat. Cum o să supravieţuiesc? Mă gândeam că voi ajunge la o versiune de neatins a sinelui meu. Atunci voi reuşi să supravieţuiesc fără să fiu tratat ca un nimeni tot «restul vieţii mele». Am ajuns la o versiune exagerată a unui copil. Chiar şi acum sunt unul. În mintea mea mă gândesc încă la faptul că atunci când lumea te atacă este pentru că eşti diferit sau păşeşti pe gazonul lor. Acum trăiesc viaţa mea deschis, dar nu divulg nimic din ceea ce se numeşte viaţa mea privată. Nu cred în etichete. Nu m-am putut îndrăgosti de nimeni, nici în trecut, dar nu tratez totul de pe poziţia fricii. Dacă aş face-o, de ce aş compune cântece care vorbesc despre sexualitate, probabil mai mult decât orice alt artist pop? Atât de mult din ceea ce fac se învârteşte în jurul identităţii, sexualităţii. Da, câteodată îmi este greu, în special în Anglia". "Pentru mine", continuă el, "primul album a fost despre copilărie. Avea inocenţă. Adolescenţa este una dintre perioa­dele cele mai reuşite din viaţa cuiva. Este perioada în care experienţele de viaţă, precum sexul, drogurile şi relaţiile sunt încă noi şi nepătate. Cred în mister şi nu cred că trebuie să mai justific nimic din viaţa mea. Pentru că se află totul în piesele mele. Să compun a fost pentru mine un fel de a mă recupera pe mine. A trebuit să mă confrunt cu realitatea de a compune o piesă despre mine însumi. A fost ceva ce m-a îngrozit. Dacă nu voiam să fiu un cântăreţ din anii '40, trebuia să fac asta. Pentru mine, piesa pop perfectă ar trebui să se simtă ca şi cum ai încerca geaca pe care întotdea­una ţi-ai dorit să o ai".


ÎNDRĂZNEŢ

Mika este un amestec de rase şi are o înclinaţie spre gesturi fizice tea­trale, fiind un adept al autoexpri­mării manifestate în mod ambiţios. Despre muzica sa, Mika declara că "este plină de bucurie şi energie şi nu se conformează tendinţei sau convenţiilor, aducând la viaţă o noţiune pop veche şi aproape uitată: indivi­dua­litatea." La primii paşi în muzica pop, această individualitate părea obraznică, urmarea fiind un sunet pop unic. "Atunci când compun, mă gândesc cel mai mult la cum să nu reacţionez", spune el, "a trebuit să mă întorc la începuturi, când oamenii nu-şi afirmaseră părerea despre ceea ce fac în mod natural". Când îl asculţi prima oară, îndrăzneţ este singurul cuvânt care îţi vine în minte. Muzica sa îndeamnă la reflecţii melanco­lice asupra trau­me­lor personale, mu­zica sa emoţionează pentru că arată viaţa acestui secol atât de neobişnuit şi fa­bulos în trăirile lui.


EVENIMENT

● Mika - luna martie 2010, mari concerte la Berlin şi la Budapesta. ● Mika - luna iunie, mare concert în Liban. ● Mika - 24 iulie 2010: mare concert în România, unul dintre cele mai importante evenimente ale verii. Peste 5.000 de fani erau anunţaţi pe plaja din staţiunea Mamaia.
Concertele Mika sunt întotdeauna spectaco­le impresionante: decoruri şi costume care se schimbă continuu, efecte speciale, o stare efervescentă. Concertul lui Mika în Ro­mânia s-a desfăşurat în cadrul Imaginarium Tour - cea mai complexă producţie itinerantă de până acum a lui Mika.
Astfel, pe plaja din Mamaia au răsunat pie­se precum "Relax (Take It Easy)", "Grace Kelly", "Big Girls (You Are Beautiful)" "Rain", "Love Today", "Blame It On The Girls" sau "We Are Golden", alături de piese noi, printre care si cel mai recent single al său - "Kick Ass (We Are Young)".

×
Subiecte în articol: mika