x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Omul cu cea mai longevivă carieră în universul varietăţilor

Omul cu cea mai longevivă carieră în universul varietăţilor

de Dana Andronie    |    07 Ian 2011   •   12:56
Omul cu cea mai longevivă carieră în universul varietăţilor

Acum doi ani şi un pic scriam despre Annie Muscă, o învăţătoare din Vrancea, care s-a împrumutat la bancă cu 5.000 de euro pentru ca biografia marelui om de televiziune Tudor Vornicu să fie scrisă negru pe alb şi să fie dăruită publicului într-un tiraj de 500 de exemplare. Doar ea a simţit că are o datorie morală faţă de moştenirea lăsată de Tudor Vornicu, fără să-l fi cunoscut măcar. Annie s-a dedicat proiectului de promovare a personalităţilor uitate pe nedrept. Dan Mihăescu este cea de-a doua personalitate care se bucură şi, credeţi-mă, chiar se bucură fiindcă este încă în viaţă, de o biografie prinsă între coperţile unei cărţi, menită să fie arătată lumii întregi. De ce Dan Mihăescu? Ne răspunde chiar autoarea: "Pentru că m-a făcut să râd de când m-am născut. Probabil, să pun ochii pe el. Pentru că mi-am dorit să-i cunosc chipul de foarte mulţi ani. Pentru că el e primul căruia i-am deschis uşa, când am hotărât să scriu biografia lui Tudor Vornicu. Pentru că se autointitulează "Bestia” în conversaţiile noastre, asta ca să mă flateze pe mine când pozez în… <>. Pentru că e foarte calin şi sincer şi m-a invitat să fac parte din familia lui. Pentru că e cel mai mare umorist în viaţă. Pentru că îi venerează pe actori. Pentru că e cel mai agreabil septuagenar-partenerde dialog. Pentru că iubesc <> muzica, filmele şi actorii anilor ’50, ’60, ’70, ’80. Pentru că ador acea Televiziune Română, de pe vremea când era cenzurată”. Mai sunt şi alte motive, asumate de alţii, care-l cunosc foarte bine pe împricinat. Le dau citire: "Merită să cunoşti omul care a înveselit generaţii de români, într-o perioadă în care umorul era singura fereastră spre libertate. Merită să redescoperi profesionistul care a făcut regie de televiziune jumătate de secol cu marii actori de comedie şi a scris texte care au intrat în antologia umorului românesc. Merită să citeşti cele 12 volume (dacă nu ai făcut-o până acum) vândute în sute de mii de exemplare ale personajului Dan Mihăescu, prezent în presa culturală încă din anii ’50".

"Albina e satirică: înţeapă. Eu am umor: pişc", spunea Tudor Muşatescu. Şi Dan Mihăescu pişcă. Şi pişcă rău! În 1997 a fost intervievat de Simona Carmen Dănescu, redactor Radio România. Interviul a avut urmări grave! Cel intervievat s-a trezit soţ! "Acest interviu a făcut o asemenea impresie interlocutoarei mele, încât m-a luat de bărbat. Normal, îi plac geniile", se acuză, pardon, se scuză, subiectul. Iată ce declara atunci Dan Mihăescu: "În tinereţe am vrut să mă fac toboşar într-o orchestră, cantonier, împreună cu Liz Taylor sau poliţist la «Moravuri». N-am reuşit decât să iau nişte premii cu romane poliţiste. Am condus vremelnic un studio de film publicitar şi m-am cantonat definitiv în gazetărie, literatură, dramaturgie şi televiziune. Am semnat zece cărţi, piese de teatru, filme, peste o mie de emisiuni de divertisment tv, am primit premii naţionale şi internaţionale, au scris despre mine mari personalităţi culturale ale acestei ţări, am fost tradus în străinătate (şi în viaţă), m-au înjurat nişte confraţi (unii pe bună dreptate) şi iată-ne fugăriţi de locomotiva tranziţiei prin tunelul fără capăt. Luminiţa au stins-o guvernanţii şi ăştia şi ăia şi ăilalţi. Care a venit la putere a suflat în luminiţă". În 2011, Annie Muscă a făcut din Dan Mihăescu o carte deschisă, o legendă ce poate fi citită din scoarţă-n scoarţă. De câte ori am avut nevoie să mă documentez pentru realizarea Ediţiilor de Colecţie cu marii actori români sau cu personalităţile din teatru sau televiziune, Dan Mihăescu m-a ajutat de fiecare dată, evocându-i atât de frumos pe toţi cei care i-a cunoscut şi cu care a lucrat împreună.

"Omul a devenit legendă încă din vremuri, când ceea ce nu era interzis devenea obligatoriu! În nopţile senine caut întruna pe cer o stea numită Tudor Vornicu, fiindcă, plecând de pe lume, el şi-a asumat eternitatea”. Este doar un scurt exemplu, nefiind loc, nici vreme, să stau să enumăr câte vorbe frumoase a rostit Dan Mihăescu despre semenii săi pentru a rămâne în memoria colectivă, pentru ca valorile noastre să fie nemuritoare. Are o enciclopedie de amintiri extrem de valoroasă pe care întotdeauna a oferit-o cu generozitate celor care au fost interesaţi să o audă, să o cunoască şi să o facă ştiută mai departe.   
"Amintirile sunt asemenea căţilor din biblioteca ta. Cauţi câte una când nu mai ai nimic nou de citit", este o altă vorbă de duh din categoria muşatismelor.

De data aceasta, Dan Mihăescu şi-a făcut curat în propria bibliotecă pentru a vă oferi "Spovedania unui umorist", o biografie ieşită din tipar. Parol! O veţi putea citi începând cu luna februarie, când va ieşi pe piaţă. Din cuprins: În loc de prefaţă; Oameni mari, cuvinte alese!; De unde vine celebrul umorist?; Copilăria şi adolescenţa; Scriitorul Dan Mihăescu; De la romanul poliţist la umorul pe micul ecran; Recom, primul studio de film publicitar din România; TVR, prima dragoste; Magicianul din spatele actorilor, pe platourile de filmare. Garsonierea «în bleu»; Pagini de festival; Muzică romantică la poalele Tâmpei şi umor de excepţie pe malul lacului Leman; Prietenii mei; Maşinile mele; Femeile mele; Simona, dragostea mea; Premii şi distincţii; Ce s-a ales de Dan Mihăescu după decembrie 1989?; Acrostih, semnat cu dragoste de George Ivaşcu.

Autoarea are cuvântul: "Din tot ce mi-a povestit, declar pe propria-mi răspundere că nu v-am ascuns nimic. Relatările lui ne-au făcut confidenţi pe viaţă. L-am «izgonit» în trecut, lansându-l dintr-un deceniu în altul. L-am alungat pe străzi care poartă astăzi alte nume şi l-am trimis să rătăcească printre amintiri dureroase... L-am ţintuit ore în şir lângă persoane dispărute, în braţele cărora a trăit dulci clipe şi eterne pasiuni. I-am sucit în aşa fel minţile, încât şi-a răvăşit casa mai ceva ca la o percheziţie, în urma căreia, în afară de fotografii, s-au găsit documente preţioase, adevărate pledoarii pentru omul cu cea mai longevivă carieră în universul varietăţilor".  

Precizare: Annie Muscă a publicat "Dan Mihăescu - Spovedania unui umorist" tot pe banii ei. A primit şi sprijinul Direcţiei de Cultură Focşani -Vrancea. Următoarea apariţie, sub semnătura aceleiaşi autoare, va fi  biografia Irinei Margareta Nistor. Verba volant, scripta manent!

Îmi cer scuze cititorilor pentru apariţia iniţială a materialului şi în forma tipărită, şi în forma on-line a Jurnalului de Duminică. Din cauza unor probleme tehnice, textul a suferit "mutaţii” grave. Vă mulţumesc pentru înţelegere. Semnează, cu răspundere, autoarea.

×
Subiecte în articol: arte