Festivalul Internaţional al Artelor Spectacolului Muzical "Viaţa e frumoasă!", ediţia a II-a, este dovada necesităţii manifestărilor de gen în Capitală. Calitatea spectacolelor selecţionate din străinătate permit compararea cu producţiile realizate de Teatrul Naţional de Operetă "Ion Dacian". Durează de o săptămână, fiecare zi conţinând evenimente diverse şi foarte interesante.
După ce Opereta - teatrul gazdă şi organizatorul Festivalului - a prezentat premiera cu opereta "Silvia" şi musicalurile "Romeo şi Julieta" şi "Odiseea Vîsoţki", adunând un numeros public, manifestarea "Viaţa e frumoasă" a culminat cu opera bufă a lui Offenbach, minunatul spectacol "Barbă Albastră" al Teatrului de Stat de Comedie Muzicală din Sankt Petersburg, condus de Yury Schwartzkopf. O producţie completă, iar trupa impune respect: solişti cu voci superbe, un cor excelent, un dirijor de talia şcolii din care provine, un decor ce e pe potriva poveştii, costume care fascinează. Nimic ce ar deranja privirea şi auzul publicului.
Opera bufă "Barbă albastră" îi are în distribuţie pe unii dintre cei mai mari artişti ai genului în Rusia, printre care Serghei Braga, Tatiana Taraneţ, Valeri Matveev, Vera Vasilieva, Alina Alekseeva etc. Premiera acestui spectacol a avut loc la Sankt Petersburg în 2005. "Barbă albastră" pare să aibă la bază ideea unei vechi poveşti: viaţa este veşnică, invincibilă, în ciuda tuturor intrigilor care apar, dar şi frumoasă, atât timp cât există oameni buni şi veseli. Premiera absolută s-a produs cu 140 de ani în urmă, pe scena Teatrului Variety din Paris. Jacques Offenbach a fost numit un "revoluţionar de principii", compunând mereu "un gen de muzică captivantă". Operele sale nu au fost lipsite de ironie, satiră, parodie, conţinând şi "o notă pronunţată de veselie şi voie bună".
Prezenţa directorului Yury Schwartzkopf la Festival a prilejuit şi o primă întâlnire în cadrul discuţiilor cu tema "Rostul muzicii şi artei". S-a pus accent pe formarea unui public nou pentru genul operetă, pe educarea unor noi generaţii de artişti necesare creării spectacolului muzical, s-au elucidat unele probleme din domeniu, la nivel european.
SERI TRADIŢIONALE
A "provocat" o "Seară tradiţională Ungaria" spectacolul "Liliacul" de Johann Strauss, regia KERO, al Teatrului Naţional de Operetă şi Musical din Budapesta, după reprezentaţie având loc discuţii despre această montare. A urmat "O seară tradiţională Slovacia", prilejuită de "Bolero", un spectacol de teatru-dans al Teatrului Naţional Slovac din Bratislava.
Alte multe evenimente, adiacente spectacolelor de operetă, se desfăşoară în cadrul festivalului. A avut loc, bunăoară, spectacolul-eveniment "Fashion Musical Show - Liza Panait", Gala Internaţională de Balet, iar astăzi este programată Gala Internaţională a Operetei.
Până duminică, ziua când se încheie Festivalul, bucureştenii se pot convinge că viaţa poate fi minunată atunci când există evenimente culturale de bună calitate şi care se datorează unei echipe verificate în organizarea de manifestări de valoare.
Inima acestei echipe este directorul artistic al Festivalului "Viaţa e frumoasă", Alina Moldovan, care, pe drept, se poate mândri cu cele zece festivaluri - opt de teatru şi, iată, două de operetă.
Citește pe Antena3.ro