x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Operă transmisă în direct de la MET, într-un cinematograf din Bucureşti

Operă transmisă în direct de la MET, într-un cinematograf din Bucureşti

22 Ian 2009   •   00:00

Spectacolul de operă "Orfeu şi Euridice/Orfeo ed Euridice", distins cu un premiu Emmy, va fi transmis în direct, sâmbătă, începând cu ora 20:00, de la Opera Metropolitană din New York (MET).Proiecţia va avea loc la "The Light Cinema" din Bucureşti. Transmisia spectacolului face parte din programul "The Met: Live in HD", transmite Mediafax.

Stephanie Blythe şi Danielle de Niese joacă în cea mai aclamată producţie a anului 2007, a regizorului-coregraf Mark Morris, capodopera lui Gluck, "Orfeu şi Euridice", fiind inclusă în repertoriul Operei Metropolitane începând cu 31 ianuarie 2009.

"O dată într-o generaţie se naşte o astfel de cântăreaţă de operă. Cel mai nou triumf al doamnei Blythe a avut loc vineri seară, la Metropolitan Opera: un portret vocal impresionant şi profund subtil al lui Orfeu", apreciază The New York Times prestaţia mezzo-sopranei Stephanie Blythe.

Transmisiunea live are o durată de 90 de minute şi este regizată pentru cinema de Barbara Willis Sweete, Jay Saks fiind producătorul audio. Gazda serii, Joyce DiDonato, a fost văzută pe marele ecran în rolul Rosinei din "Bărbierul din Sevilla", în sesiunea inaugurală din 2006/2007 a seriei "The Met: Live in HD".


"Orfeu şi Euridice" marchează a şaptea reprezentaţie a sezonului, parte a seriei "The Met: Live in HD", şi va fi transmisă live de la New York via satelit în 500 de cinematografe, centre de artă, universităţi şi muzee din Statele Unite. Spectacolul va fi proiectat live în high-definition în cinematografele din cele două Americi şi Europa. Peste 100 de localităţi din Canada vor recepţiona spectacolul. "Orfeu şi Euridice" este, totodată, a şasea reprezentaţie a evenimentului "The Met: Live in HD" transmisă live în Europa.

De asemenea, "Orfeu şi Euridice" este al doilea spectacol de operă difuzat live într-un cinematograf din România, după "La Rondine", cu Angela Gheorghiu şi Roberto Alagna, şi face parte dintr-o serie de transmisii live care vor avea loc la The Light pe parcursul întregului an.

Seria "The Met: Live in HD" a avut mai mult de 935.000 de spectatori în sezonul 2007/2008 (la cea de-a doua ediţie), un număr mai mare decât al spectatorilor prezenţi în aceeaşi perioadă de timp în sala de operă Metropolitan din New York.
Seria "The Met: Live in HD" a fost recompensată cu premiul Emmy pentru Tehnologie şi Inginerie, pentru "neîntrerupta transmisie în HD în cinematografele din lumea întreagă, dovedind dezvoltare şi inovaţie în tehnologia de transmisie". În sezonul 2008/2009, producţiile "The Met: Live in HD" vor fi văzute în peste 850 de cinematografe echipate digital din 31 de ţări din întreaga lume.

The Light este un complex de şapte săli de cinematograf care folosesc tehnică digitală, o premieră în România. Sălile dispun de facilităţi de proiecţie digitală 3D şi au o capacitate totală de 1.200 de locuri. Dotările 3D cu care sunt echipate sălile oferă posibilitatea de a prezenta filme variate, cu accent pe festivaluri de profil, dar şi un spectru larg de tipuri de divertisment, de la concerte live, operă şi spectacole de modă, până la meciuri de fotbal şi curse de Formula 1.
Totodată, cinematografele The Light pun la dispoziţia vizitatorilor o serie de spaţii de relaxare, de tip lounge.

The Light este rezultatul viziunii a doi parteneri, John Sullivan şi Keith Pullinger, care, după o bogată experienţă în domeniul cinematografiei în Europa, Australia şi Asia, au decis să fondeze în România primul cinematograf dotat cu echipament digital pentru fiecare sală, având în acelaşi timp capacitatea de a proiecta filme în tehnica 3D.

×
Subiecte în articol: live arte the light met live the met