x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Orele (unei iubiri necunoscute publicului)

Orele (unei iubiri necunoscute publicului)

02 Oct 2004   •   00:00

CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil

Despre Virginia Woolf nu stiam mare lucru pana la premiera filmului The Hours. De atunci s-a intamplat asa cum descrie Cunningham in romanul Orele (Ed. RAO), care a stat la baza filmului cu acelasi titlu: "Acum citeste Virginia Woolf, tot ce a scris, carte cu carte este fascinata de ideea unei femei ca aceasta, o femeie cu o minte atat de stralucita, o femeie atat de stranie, de o tristete incomensurabila". Mi-a placut mult sa gasesc pe cineva care sa-i semene. Eroina mea de astazi e asemenea Virginiei Woolf, scriitoare. Sa o numim Doamna C, si sa ne intoarcem pentru putin timp la film. Cand povestea prinde viata pe ecran, unul dintre personaje, Clarissa Dalloway merge sa cumpere flori. In florarie poarta o discutie despre romanul unui prieten, iar florareasa crede ca personajul principal din carte e chiar clienta sa. D-na Dalloway neaga, desi femeia ii spune despre trasaturi, gesturi si fapte in care a recunoscut-o.

Iata ce scrie eroina mea de astazi in cartea in care si-a povestit viata (Pe firul de paianjen al memoriei, Ed. Pirus, 1991): "Atelierul de croitorie in care am nimerit intr-o zi, peste drum de Biserica Alba, nu avea mobila cubista (…) Dar la prima proba, croitoreasa mi-a vorbit despre Patul lui Procust. (…) «Sunteti asa cum va descrie in roman: are un suras care se vede de departe». I-am explicat ca nu ma recunosc in carte, dar ea mi-a replicat: «Cum? Pana si mantoul de top, castaniu-verzui, v-am vazut iarna asta. V-am vazut de multe ori cu Camil Petrescu». (…) Romanul avea succes si, din rumoarea publica, croitoreasa isi inchipuia ca eu sunt Doamna T."

V-a spus cineva la scoala ca in spatele personajului Doamna T. s-a aflat o femeie care a scris carti de succes, ba chiar a indraznit sa-si descrie prietenul, pe Camil Petrescu, drept micut, egocentrist, dominator?!

Doamna C si-a inceput cariera scriind despre teatru si despre calatorii. Dupa primul reportaj publicat, Camil Petrescu a indemnat-o sa scrie un roman. I-a urmat sfatul si a lucrat aproape 7 ani la cartea care a aparut in 1938, o carte care este - ca si filmul/romanul Orele, despre gandurile, temerile, intrebarile, frustrarile si emotiile femeilor. Asemenea femeilor din Orele, Doamna C s-a casatorit cu un barbat (nu Camil Petrescu) care a sfarsit prin a o plictisi, chiar daca o iubea mult.

Ce frumoasa e secventa din film in care Virginia Woolf se cearta cu sotul in gara; ea vrea sa plece la Londra, el stie ca orasul ar duce-o din nou in pragul nebuniei si ii spune toate sacrificiile pe care le-a facut pentru ca ea sa poata scrie.

Cat de frumoasa e secventa din cartea Doamnei C in care povesteste ca pleaca la Paris, singura si sotul o priveste neputincios. E acolo resemnarea unui barbat care a luat o femeie trofeu - care, chiar daca era saraca, era dorita; o femeie care a progresat repede si cu care el nu mai poate tine pasul, o femeie pentru care a facut multe sacrificii, dar care se desprinde de el pentru ca vrea mai mult si s-a saturat de duplicitate.

Femeia care a stat in spatele unuia dintre cele mai frumoase personaje din literatura noastra, Doamna T., se numeste Cella Serghi. Povestea ei de dragoste cu Camil Petrescu, doar pe jumatate consumata, ar putea fi oricand subiectul unui film. Eventualul scenarist s-ar putea inspira din construtia spectaculoasa a romanului lui Cunningham. Sunt acolo trei femei: una, Virginia Wolf, care scrie o carte, una care o traieste si alta care o citeste, care isi analizeaza vietile in decursul unei singure zile, pe parcursul a catorva ore, fiecare concluzionand ca duce o existenta nefericita. Intr-un fel, acum ne jucam si repetam povestea: eu scriu despre o femeie care se numeste Cella Serghi. Viata ei seamana cu povestea din filmul The Hours, iar voi cititi ambele istorii. In cazul nostru, concluzia fiecaruia e in fata micilor ecrane. Filmul Orele, care i-a adus lui Nicole Kidman mult ravnitul Oscar, poate fi vazut maine seara, la HBO, la ora 20:00.

×
Subiecte în articol: arte