CRISTINA BAZAVAN - Jurnal de cinefil
Despre Virginia Woolf nu stiam mare lucru pana la premiera filmului The Hours. De atunci s-a intamplat asa cum descrie Cunningham in romanul Orele (Ed. RAO), care a stat la baza filmului cu acelasi titlu: "Acum citeste Virginia Woolf, tot ce a scris, carte cu carte este fascinata de ideea unei femei ca aceasta, o femeie cu o minte atat de stralucita, o femeie atat de stranie, de o tristete incomensurabila". Mi-a placut mult sa gasesc pe cineva care sa-i semene.
Eroina mea de astazi e asemenea Virginiei Woolf, scriitoare. Sa o numim Doamna C, si sa ne intoarcem pentru putin timp la film. Cand povestea prinde viata pe ecran, unul dintre personaje, Clarissa Dalloway merge sa cumpere flori. In florarie poarta o discutie despre romanul unui prieten, iar florareasa crede ca personajul principal din carte e chiar clienta sa. D-na Dalloway neaga, desi femeia ii spune despre trasaturi, gesturi si fapte in care a recunoscut-o.
Iata ce scrie eroina mea de astazi in cartea in care si-a povestit viata (Pe firul de paianjen al memoriei, Ed. Pirus, 1991): "Atelierul de croitorie in care am nimerit intr-o zi, peste drum de Biserica Alba, nu avea mobila cubista (â¦) Dar la prima proba, croitoreasa mi-a vorbit despre Patul lui Procust. (â¦) «Sunteti asa cum va descrie in roman: are un suras care se vede de departe». I-am explicat ca nu ma recunosc in carte, dar ea mi-a replicat: «Cum? Pana si mantoul de top, castaniu-verzui, v-am vazut iarna asta. V-am vazut de multe ori cu Camil Petrescu». (â¦) Romanul avea succes si, din rumoarea publica, croitoreasa isi inchipuia ca eu sunt Doamna T."
V-a spus cineva la scoala ca in spatele personajului Doamna T. s-a aflat o femeie care a scris carti de succes, ba chiar a indraznit sa-si descrie prietenul, pe Camil Petrescu, drept micut, egocentrist, dominator?!
Doamna C si-a inceput cariera scriind despre teatru si despre calatorii. Dupa primul reportaj publicat, Camil Petrescu a indemnat-o sa scrie un roman. I-a urmat sfatul si a lucrat aproape 7 ani la cartea care a aparut in 1938, o carte care este - ca si filmul/romanul Orele, despre gandurile, temerile, intrebarile, frustrarile si emotiile femeilor. Asemenea femeilor din Orele, Doamna C s-a casatorit cu un barbat (nu Camil Petrescu) care a sfarsit prin a o plictisi, chiar daca o iubea mult.
Citește pe Antena3.ro