x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Orga refăcută răsună din nou la Sala Radio

Orga refăcută răsună din nou la Sala Radio

de Maria Sârbu    |    15 Mar 2010   •   00:00
Orga refăcută răsună din nou la Sala Radio



Orga de concert a Sălii Radio va fi inaugurată după restaurare la 16 martie cu un recital extraordinar, cu începere de la ora 19:00. Cu acest prilej a fost in­vitată Jennifer Bate din Marea Britanie, o instrumentistă care se numără printre marii organişti ai lumii.

La acest instrument renovat, aflat într-o sală renovată, organista Jennifer Bate va interpreta lucrări din repertoriul impresionant pe care îl deţine în domeniul creaţiilor pentru orgă. Programul concertului va cuprinde opere de R. Schumann, F. Liszt, C. Franck, A. Guilmant, L. Vierne şi L. Boellmann.

Artista va impresiona, cu siguranţă, publicul din România, pentru că în activitatea sa de excepţie a susţinut recitaluri în peste cincizeci de ţări, bucurându-se de un succes remarcabil. Pe plan internaţional, ea este considerată "o autoritate în materie de interpretare a creaţiilor pentru orgă ale lui Olivier Messiaen". Însuşi compozitorul a fost entuziasmat de înregistrarea integralei lucrărilor sale de orgă, rea­lizată de Jennifer Bate în perioada 1980-1982 (în Catedrala din Beauvais).

Organista are o impresionantă discografie, printre care se numără CD-ul cu transcrierea Concertelor de Vivaldi, editat de Unicorn - Kanchana, cinci CD-uri cu integrala lucrărilor pentru orgă de Felix Mendelssohn, Integrala creaţiei de orgă de Peter Dickinson, pu­blicată de Na­xos.
Înregistrările făcute i-au adus artistei prestigioasele distincţii, precum Diapason d'Or şi Premiul Discului, acordat de critica de specialitate din Germania (Preis der Deutschen Schallplattenkritik).

După inaugurarea orgii, Radio Româ­nia are în plan organizarea unui festival internaţional de orgă pentru vara acestui an, manifestare prin care să fie pus în valoare acest instrument remarcabil.


RESTAURAREA ORGII
Fiind cea mai mare din România, aşa cum susţin reprezentanţi ai Societăţii Române de Radiodifuziune, orga Sălii Radio (tip opus 3270) a fost construită în Cehia în anul 1960 de firma RIEGER - KLOSS VARHANY S.R.O., aceeaşi care s-a ocupat şi de reparaţia instrumentului. Are 7.600 de tuburi, fiind şi una dintre cele mai mari orgi din Europa. Instalată în incinta sălii de concerte - Studioul "Mihail Jora" -, orga nu a cunoscut timp de cincizeci de ani vreo îmbunătăţire sau reparaţie, ajungând ca în ultimii ani să nu mai poată fi folosită la adevărata ei capacitate. De aceea, a fost necesară o refacere integrală a instrumentului, desfăşurată în câteva etape: demontarea şi transportarea componentelor în Cehia (repararea a durat câteva luni) şi remontarea piesă cu piesă în Sala Radio, urmată de realizarea acordajului, care a durat aproximativ două luni. Astfel s-au înlocuit tuburile faţadei şi o parte din celelalte tuburi, s-au refăcut cutiile de aer. De asemenea, s-au înlocuit motoarele pentru furnizarea aerului şi rezervoarele de stocare a presiunii aerului, s-a înlocuit şi cutia orgii şi a structurii de susţinere a instrumentului.

Societatea Română de Radiodifuziune a dat pentru lucrările de reparaţii apro­ximativ 450.000 euro, sursele de finanţare fiind asigurate "din alocaţia bugetară pentru anul 2009 şi din surse proprii".

De notat că lucrările şi amenajările interioare destinate reabilitării funcţionale a Studioului de Concerte "Mihail Jora" au constat în refacerea pardoselii, înlocuirea scaunelor pentru public şi crearea de locuri pentru cărucioarele persoanelor cu handicap, dar şi în refacerea şi redimensionarea podiumului pentru orchestră.

A fost necesară o astfel de renovare, pentru că Studioul de Concerte "Mihail Jora" este cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din ţară şi singura sală de concerte din România care oferă posibilitatea de a realiza înregistrări în direct la calitate digitală. Specialiştii spun că, din punct de vedere acustic, sunetul auzit este acelaşi în orice punct al sălii, de la primul până la ultimul rând, ajungând la ascultător "foarte clar şi egal de tare pentru toate instrumentele".

×
Subiecte în articol: arte