x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Orhan Pamuk, Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

Orhan Pamuk, Doctor Honoris Causa al Universităţii Bucureşti

20 Feb 2008   •   00:00

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură, va veni la Bucureşti, în luna aprilie, pentru a primi din partea Universităţii Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa, şi în luna iunie, la Târgul de Carte Bookfest, potrivit directorului editurii Curtea Veche, Iren Arsene.



Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel pentru literatură, va veni la Bucureşti, în luna aprilie, pentru a primi din partea Universităţii Bucureşti titlul de Doctor Honoris Causa, şi în luna iunie, la Târgul de Carte Bookfest, potrivit directorului editurii Curtea Veche, Iren Arsene.

"De doi ani de zile pregătim vizita lui Pamuk în România", a declarat pentru Mediafax Iren Arsene. "Este un autor excepţional, cărţile sale se vând foarte bine. Era necesar să vină în România, mai ales că este vecin cu noi şi cunoaşte traiul din zona Balcani. Are o carismă specială, este şi un scriitor controversat, cu tentă politică", a mai spus Arsene.

Orhan Pamuk va participa, de asemenea, la cea de-a treia ediţie a Târgului de Carte Bookfest, care se va desfăşura între 4 şi 8 iunie. La standul editurii Curtea Veche au confirmat că vor veni şi Irina Denejkina ("Votca-Cola"), Andrei Kurkov ("Moartea pinguinului", "Legea melcului", "O chestiune de viaţă şi de moarte", "Pinguinul pierdut", "Ultima dragoste a preşedintelui") şi Peter Esterhazy ("Verbele auxiliare ale inimii - introducere în beletristică").

Autorul va fi însoţit la Bucureşti de scriitorii Norman Manea şi Antonio Tabucchi, toţi trei urmând să primească, din partea Universităţii Bucureşti, distincţia Doctor Honoris Causa, pe 23, 24 şi 25 aprilie.

"Chiar astăzi am vorbit cu agentul lui (al lui Pamuk, n.r.) şi mi-a spus că este foarte probabil să vină şi în aprilie. În a doua parte a zilei, pe 24 aprilie vom organiza o sesiune de autografe, chiar în acest moment lucrăm la programul vizitei", a mai spus directorul editurii Curtea Veche.Curtea Veche a început editarea unei serii de autor Orhan Pamuk în 2006, după ce scriitorul a câştigat premiul Nobel pentru literatură. Faimos în Turcia prin scrierile sale, Orhan Pamuk şi-a sporit notorietatea în 2005, în întreaga lume, după ce a criticat dur câteva păcate neispăşite ale ţării lui: genocidul armenilor din 1915 şi o suprimare similară a minorităţii kurde. Din cauza reacţiilor grupurilor naţionaliste, scriitorul în vârstă de 53 de ani a fugit din Turcia pentru o perioadă, iar când s-a întors, statul s-a pregătit să-l judece pentru "insultarea" Turciei şi a identităţii naţionale. Organizaţii de protecţie a drepturilor omului şi asociaţii ale scriitorilor din toată lumea s-au arătat solidare cu Pamuk. Până la urmă, procesul a fost abandonat, în mod oficial, din cauza unei probleme de procedură.

Orhan Pamuk a fost tradus în aproape 40 de limbi şi a primit o mulţime de distincţii, inclusiv premiul Médicis étranger 2005 pentru "Zăpada" şi premiul Impac 2003, obţinut cu "Mă numesc Roşu". În 2005, la Târgul de Carte de la Frankfurt, scriitorul a primit prestigiosul Friedenspreis (Premiul Păcii), numele său alăturându-se unor laureaţi celebri: Vaclav Havel, Mario Vargas Llosa, Susan Sontag, Peter Esterhazy şi alţii. Printre cărţile semnate de Orhan Pamuk şi traduse de Curtea Veche se află "Mă numesc Roşu", "Fortăreaţa albă" şi "Viaţa cea nouă".

×
Subiecte în articol: arte pamuk orhan pamuk orhan