x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Oscar si minciuni

Oscar si minciuni

de Cristina Bazavan    |    04 Mar 2006   •   00:00
Oscar si minciuni

Zilele acestea, toti cei conectati intr-un fel sau altul la industria divertismentului se concentreaza asupra Los Angelesului si a ceremoniei de decernare a Premiilor Oscar.

Iar ceremonia aceasta ascunde un mare paradox: e o butaforie sclipicioasa de la decoruri si pana la premiile decernate, dar in acelasi timp - din cauza presiunii exercitate asupra celor care sunt nominalizati - actorii nu se mai controleaza si incalca regulile impuse de oamenii lor de imagine.

Asa ca, daca va uitati la transmisia in direct a Oscarurilor aveti sansa sa puteti sa ghiciti cum arata de fapt vedetele voastre preferate, pentru ca oricat de ciudat vi s-ar parea, PRESA NU PREZINTA NICIODATA O VEDETA ASA CUM ESTE EA IN REALITATE.

Ca sa intelegeti exact cum stau lucrurile, iata ritualul obtinerii unui interviu cu un star international si toate filtrele care fac sa nu aflati niciodata cum este o vedeta de fapt.

1. Jurnalistul trimite intrebarile publicistului, iar subiectele care dezvaluie prea mult sunt eliminate din start (N.red. Publicistul este cel care supravegheaza imaginea unui star, uneori preia si rolul de purtator de cuvant).

2. Publicistul cere expres ca interviul sa contina intrebari despre filmul/albumul/ evenimentul pe care-l promoveaza vedeta la momentul respectiv.

3. Vedeta detine toata puterea si te poti trezi ca schimba data, ora si locul interviului, chiar daca ai comunicat deadline-ul materialului tau.

4. Intalnirea are loc in cele mai multe cazuri intr-un restaurant sau o camera de hotel si nu ofera jurnalistului nici un detaliu despre atmosfera intima din jurul vedetei.

5. Momentele autentice sunt extrem de rare, vedeta avand raspunsuri deja pregatite la intrebarile referitoare despre proiectele de lucru, iar la intrebarile personale raspunzand monosilabic.

6. Odata obtinut interviul, raspunsurile vor fi editate in functie de interesele si spatiul disponibil din revista care il va publica.

Pana ajung raspunsurile unei vedete la public sunt asadar trei filtre: publicist, jurnalist si sef de departament de la compania care foloseste interviul.

Astfel se ajunge la falsitate/ambalaj butaforic, iar vedetele sunt inconjurate de o multime de minciuni publicitare.

Prezenta perfecta - sau potrivita asteptarilor publicului - se obtine cu mult efort si ajunge ambalaj artificial. Vedetele, oricat de premiate ar fi, oricat de talentate, sunt tot oameni cu defecte si calitati, doar ca pozitia pe care si-o doresc in viata publica nu le mai permite sa lase la vedere slabiciunile si ajung sa interpreteze in public roluri in functie de ce le cere piata.

De ce se schimba totul la Oscaruri? Actorii invata de acasa ce au de facut, dar oricat de antrenati ar fi, miza premiilor si neprevazutul situatiei ii fac sa nu se mai controleze si, macar pentru cateva secunde, sa isi arate chipul "de acasa", si nu pe cel de pe ecran.

Unde trebuie sa va uitati? La gesturile de pe covorul rosu cand actorii nu stiu ca sunt filmati, la cele cateva secunde cand toti cei cinci nominalizati sunt pe ecran si fiecare asteapta rostirea numelui castigator, la reactia celor care pierd Oscarul si abia la sfarsit (caci e cel mai putin real) la discursul de multumire al castigatorilor.

Dar daca vreti sa va bucurati in liniste de aceasta ceremonie si sa puteti sa urmariti cu atentie orice amanunt, urmariti emisia la unul din posturile straine care decid ca la transmisia in direct sa pastreze comentariul in engleza. Televiziunile noastre, cele care au transmis pana acum ceremonia, nu s-au gandit niciodata ca la 2 noaptea se uita la tv doar pasionatii, adica cei care stiu, uneori chiar mai bine decat comentatorii, istoriile actorilor si regizorilor nominalizati.

Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar 2006 are loc in noaptea de duminica spre luni, incepand cu ora 2:00 (ora Romaniei).
×
Subiecte în articol: arte