CULTURA/MASS-MEDIA
AVANGARDA - Unicul post public, doar pe Internet
Sunt 0,66% din angajatii Societatii Romane de Radio. Adica 18 persoane. O mana de oameni care se ingrijesc de existenta si buna functionare a unui site care poate multumi cel putin un roman.
CRISTINA OLOGEANU
LIBERTATE. In studioul de emisie, Florian Pittis se simte ca pestele in apa |
Jurnalul National: De unde a pornit ideea aceasta nebuneasca?
Florian Pittis: Era o idee mai veche a mea ca in FM sa fim un fel de varf de lance al noii civilizatii. Acea civilizatie care vorbeste deja cifrat.
Un fel de civilizatia Matrix?
Da, cu alte cuvinte. Am dorit sa fie o combinatie intre FM si Internet. Avand insa limitele cat se poate de clare - puteam emite doar pe Internet - , ne-am pus pe gandit: cum sa facem noi un post de radio pentru Internet cum nu mai exista in lume. Sunt trei categorii de posturi de radio pe Internet: cele care emit in FM si sunt difuzate si pe Internet, cele care emit in FM, sunt difuzate pe Internet si mai au mici facilitati (niste emisiuni pastrate). Cea de-a treia categorie este cea a posturilor de radio care emit numai pe Internet - astea, in general, fiind niste initiative demne de toata lauda ale unor indivizi particulari, care emit intr-o singura directie: numai muzica din anii â80 ori numai country, ori numai jazz. Noi, fiind o societate publica, nu puteam face lucrul acesta. Automat trebuie sa fim generalisti si sa satisfacem dorintele tuturor oamenilor care, sa zic asa, nu mai au varsta, nu mai au fus orar.
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
"Chat-erasul" nostru drag
Citește pe Antena3.ro
Putem spune ca Radio3net este singurul post public generalist din lume care emite numai pe Internet?
Cam asa ar veni. Ambitia noastra este sa inglobam in acest site tot ceea ce ar putea interesa macar o data un singur roman. Si, in acest caz, va fi nevoie de un ghid de utilizare a site-ului. Important este ca, prin acest gen de radio, se propune si un nou tip de jurnalism: cel care e acolo in studio este presupus drept atoatestiutor de catre "chat-erasi" - cum ii numim noi pe cei care intra pe
chat-ul nostru. El trebuie sa stie despre cel care canta, despre topicul propus si, in acelasi timp, sa fie un bun psiholog, sa ii potoleasca pe cei mai entuziasti de pe chat, sa ii faca sa se poarte in limitele bunei cuviinte, sa gaseasca topicuri interesante, sa stie sa se descurce foarte bine cu calculatorul, pentru ca de data aceasta trebuie sa faci fata unor oameni care isi exprima parerea imediat. Fa comparatia cu ceea ce se intampla la un radio in FM, unde, daca ai o parere, dai un telefon, s-ar putea sa prinzi linia libera, s-ar putea sa fie interesant ce vrei sa spui si s-ar putea sa te bage in emisiune. Pe cand aici, replica ascultatorilor-utilizatori vine imediat.
In FM, in cazul celor necuviinciosi se aplica semnalul sonor "biip-ul", cum se mai spune. Cum procedati in cazul acesta la Radio3Net?
Sunt tot felul de reguli si aici. Si, inainte ca ei sa intre pe chat, avem un avertisment: "contam pe cele sapte taste de acasa". In general, unor astfel de indivizi li se atrage atentia pe privat. Daca nu inteleg de vorba buna, sunt "banati" - cum se spune. Ceea ce este minunat este faptul ca s-au format familii de "chat-erasi" care intra functie de net jokey-ul preferat si care ii pun la punct pe cei care sunt mai obraznici.
Din America pana in Palestina
Intrati pe chat?
Eu sunt tot timpul pe chat. Cand intru de la birou, utilizez nick-ul Dylan, iar cand intru de acasa - Bob Dylan. Uneori mai utilizez si "Mitica".
Ce va cer "net-ascultatorii"?
Cand am fost in America impreuna cu Ducu Bertzi ca trimisi ai Societatii Romane de Radio, cei de acolo au cerut "Teatru la microfon" si "Noapte buna, copii!". De exemplu, printre cuvintele-cheie de cautare cel mai des folosite sunt: "radio", "teatru", "Caragiale", "programe". Noi avem trei motoare de monitorizare pentru a afla numarul de accesari. De la 1 octombrie pana joi, 19 ianuarie, din toate colturile lumii aveam 39.986 de computere diferite care ne-au accesat de 161.213 ori.
Din ce tari se fac cel mai des accesari?
America de Nord. Mai avem accesari din Canada, Spania, Olanda, Moldova. Cea mai ciudata dintre toate mi se pare accesarea din "Palestinian Territory Occupied".
Cand ati demarat acest proiect ati luat in calcul si faptul ca in Romania sunt foarte putini utilizatori domestici de Internet?
Mi-am spus ca acest lucru nu are nici un fel de importanta. Ideea mea din anii â80 a fost previziunea pentru viitor, pe care nu speram sa o apuc pe parcursul vietii, ca noi, acasa, vom deveni simpli utilizatori cu un abonament. Nu vei mai avea carti, CD-uri, video, pentru ca vei gasi pe Internet tot ce vei dori. Asta este viitorul. Ideea este a viitorului si, cand ne vor desoperi, americanii ne vor cumpara.
Va veti vinde americanilor?
Nu suntem ai nostri, suntem ai Societatii Romane de Radio, deci ai tarii.
VIN AMERICANII
"Ideea mea din anii â80 a fost previziunea pentru viitor, pe care nu speram sa o apuc pe parcursul vietii, ca noi, acasa, vom deveni simpli utilizatori cu un abonament. Nu vei mai avea carti, CD-uri, video, pentru ca vei gasi pe Internet tot ce vei dori. Asta este viitorul. Ideea este a viitorului si, cand ne vor descoperi, americanii ne vor cumpara" - Florian Pittis despre valoarea postului de radio Radio3netVIZIUNE
"Ambitia noastra este sa inglobam in acest site tot ceea ce ar putea interesa macar o data un singur roman. Si, in acest caz, va fi nevoie de un ghid de utilizare a site-ului. Important este ca, prin acest gen de radio, se propune si un nou tip de jurnalism: cel care e acolo in studio este presupus drept atoatestiutor de catre «chat-erasi»" - Florian Pittis despre ambitia numita Radio3net
DE LA MUZICA LA CONSTITUTIE
|
www.radio3net.ro poate fi un adevarat motor de cautare. Exista link-uri catre legislatie - toate codurile juridice, link-uri catre toate constitutiile adoptate in Romania, link-uri de genul: acte necesare pentru... Aveti "la indemana" imaginile transmise de camerele din anumite zone. Cu un singur click pe "Camere video live din tara si din lume" puteti vedea ce se intampla in Piata Universitatii, Brasov, Polul Sud sau chiar puteti vedea Cascada Niagara, confortabil din fotoliu. Foarte curand, pe acest site se va gasi si intreaga programa literara de la clasa I la clasa a XII-a cu exemplificari audio. "Dorim sa facem o caravana a Radio3net prin tara cu vizite la cercurile de informatica din zona", promite Florian Pittis (foto).
|