x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale "Poliţistul adjectiv" a fost instalator

"Poliţistul adjectiv" a fost instalator

de Gabriela Mladin    |    25 Mai 2009   •   00:00

Ionuţ Stoica, actorul care joacă în filmul lui Corneliu Porumboiu, premiat la Cannes, în rolul poliţistului, are o poveste de viaţă tulburătoare. Înainte de a deveni actor al Teatrului "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu, Ionuţ Stoica a fost instalator la Reşiţa.



Actorul este mândru pentru ascensiunea sa şi povesteşte, de fiecare dată, că prin forţe proprii a ajuns acolo unde îşi dorea de când era copil. "În film joc rolul unui poliţist. Când s-a înfiinţat Serviciul de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au fost luaţi poliţişti de la alte birouri. Mai am doar câteva luni până la pensie şi nu prea mai sunt preocupat de cazurile cercetate. Unul dintre aceste cazuri este cel al unui tânăr care este prins consumând un drog uşor. În România este considerată o infracţiune foarte gravă, în timp ce în ţările din vestul Europei, această faptă nu mai este pedepsită aşa de grav. Este un film despre două moduri diferite de a percepe realitatea şi de a sancţiona faptele considerate în afara legii", ne povesteşte actorul Ionuţ Stoica.

Pentru actorul gorjean, rolul din filmul "Poliţist, adjectiv", în regia lui Corneliu Porumboiu, reprezintă cea mai mare performanţă din cariera sa. "Astă-vară, prin iunie, m-am trezit cu un telefon de la o firmă de casting. Am crezut că e o farsă. Mi s-a propus să vin la Bucureşti pentru a da o probă într-un film regizat de Corneliu Porumboiu. Cu o seară înainte am dat telefon să verific dacă e adevărat pentru că mă gândeam în continuare că e vorba de o farsă. Mi s-a spus exact adresa unde trebuie să ajung. Mi s-a pus un text în faţă, iar Dragoş Bucur îmi dădea replica. Am fost şocat. Am dat probă şi am plecat. Au spus că mă anunţă. Trecuse o perioadă lungă de timp şi îmi luasem gândul. Am fost sunat din nou şi iar am dat probă. A rămas că mă anunţă în luna septembrie. Şi, într-o zi, când mă întorceam de la pescuit, mă trezesc cu un telefon, că domnul Porumboiu vrea să mă vadă. Mi-a spus că peste o săptămână o să vină şi Vlad Ivanov şi vrea să mă vadă în scena principală din film împreună cu Dragoş Bucur. La final mi-a strâns mâna şi mi-a spus: Bine ai venit în echipa noastră. A fost cel mai fericit moment din viaţa mea. În noiembrie s-a filmat", mai povesteşte actorul.

Actoria a fost un hobby
Ionuţ Stoica a învăţat actoria mai mult practicând-o. S-a născut într-o familie de ţărani, a urmat şcoala primară în satul vecin, Şitoaia, iar apoi a plecat la bunici, în comuna Bumbeşti Piţic (Gorj) pentru studiile gimnaziale. Părinţii nu aveau posibilităţi materiale prea mari pentru a urma liceul, aşa că Ionuţ Stoica a hotărât să se înscrie la Şcoala Profesională din oraşul Reşiţa, acolo unde se afla şi fratele său. Aici avea asigurată cazarea şi hrana, iar, în plus, după terminarea şcolii, şi un loc de muncă. La şcoala din Reşiţa a primit şi primele aplauze. Pentru că unii profesori nu prea veneau la cursuri, Ionuţ Stoica întreţinea atmosfera cu glume învăţate după un disc cu Vasile Tomazian, pe care-l ascultase de nenumărate ori şi s-a trezit apoi că-l ştie pe dinafară. A fost ascultat întâmplător şi de pedagog, care l-a înscris într-un concurs interşcolar, unde a câştigat premiul I. A colaborat şi cu Ateneul Tineretului din Reşiţa, unde era prezentator şi susţinea şi un program artistic.

A absolvit Şcoala Profesio¬nală şi a obţinut calificarea de instalator tehnico-sanitar şi gaze. A lucrat pe un şantier în Reşiţa timp de doi ani, după care s-a întors acasă, în Gorj, şi s-a angajat tot în construcţii. După o perioadă scurtă s-a angajat ca instalator la Liceul nr. 3 din Târgu-Jiu, iar în paralel a urmat şi studiile liceale la seral. Activitatea artistică a continuat în acelaşi timp, dar ca hobby, la cluburile artistice din cadrul unităţilor, precum şi cu un grup de umor, cu care a avut mare succes.

Ionuţ Stoica a lucrat apoi la Întreprinderea de Comerţ şi Alimentaţie, unde a lucrat ca şef de depozit.

În tot acest timp, Ionuţ Stoica a activat în diverse cluburi culturale în cadrul unităţilor în care şi-a desfăşurat activitatea şi într-o trupă de umor, iar apoi la Teatrul popular, unde a jucat în mai multe piese. Primul rol pe care l-a jucat a fost în "Concediu nelimitat" de Mihai Ispirescu. Primul rol mai important pe care l-a jucat a fost în "Cash", de Tarabousi.

Adevărata carieră teatrală a lui Ionuţ Stoica a început în anul 1993, atunci când a luat fiinţă Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu-Jiu. Ionuţ Stoica a fost primul actor angajat al teatrului din Târgu-Jiu.

×
Subiecte în articol: arte stoica