x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Povestea nespusă a iei: “Măiastra”, la Galateca

Povestea nespusă a iei: “Măiastra”, la Galateca

de Luminita Ciobanu    |    21 Iun 2013   •   21:02
Povestea nespusă a iei: “Măiastra”, la Galateca
Sursa foto: Radu Sandovici

O expoziţie excepţională a fost deschisă la Galeria de Artă Contemporană “Galateca” cu doar câteva zile înainte de magica noapte de Sânziene. “Măiastra - Povestea nespusă a iei” ne conturează un univers fabulos având în centrul atenţiei ia românească, într-o “pleiadă” de cămăşi tradiţionale ornate cu migăloase cusături, cu felurite arnici, cu mărgele, paiete şi ajur.  

Expoziţia prezintă o selecţie de ii româneşti de patrimoniu, sub forma unei instalaţii de artă, o serie de 200 de fotografii interbelice din colecţia britanicei Beryl de Zoete, precum şi faimoasele fotografii ale Reginei Maria, în veşmânt tradiţional românesc. Ii de poveste de la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la Muzeul Interetnic Valea Hârtibaciului, Complexul Muzeal Bucovina. Ii din lăzile de zestre, ii noi şi interpretări moderne ale tradiţiei româneşti.  Fotografii din arhiva Muzeului Horniman. Lucrările artistului Silviu Oravitzan. Evenimentul cuprinde, în premieră, şi colecţia de ii vechi a poetului Mircea Dinescu.

“Omu’ priveşte, da’ nu vede până departe, acolo unde sunt tainele închise şi se desprind izvoarele vieţii!”. De ce? Poate pentru că “...e ceva care stăruie în ascuns, ca un izvor unde se urzeşte viaţa… Ştim noi ce ştim, da’ e şi multă nălucire”, explica simplu dar înţelept Maria Rogozea, din Drăguş, în 1943.

Aşezate inedit, suspendate, iile sunt asemenea unor păsări măiestre, ce poartă pe “aripile” lor poveşti tainice, prinse într-o horă ritualică, încărcată de misterul Sânzienelor.

Aşadar, pentru cei care vor să pătrundă în universul tradiţional de odinioară, fiecare ie îşi spune povestea şi îi aşteaptă pe iubitorii de frumos să-i descopere misterele. O bogăţie de culori şi semne crează o lume. O parte a neamului românesc. O lume ancestrală, în care cu toţii avem rădăcini. Modele strălucitoare, semne ritualice realizate atât de mărunt, încât nu putem să nu ne punem întrebarea câte nopţi au migălit la lumina lămpii cele care au creat aceste cămăşi splendide, cu modele uluitoare?!

Proiectul este realizat de Galeria “Galateca” în colaborare cu Muzeul Horniman din Londra, Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, Complexul Muzeal Astra din Sibiu, Muzeul Bucovinei din Suceava şi Fundaţia Culturală Mircea Dinescu. Expoziţia a fost structurată în parteneriat cu “La Blouse Roumaine”, comunitate ce s-a format spontan pe Facebook pe 7 noiembrie 2012 şi îşi propune să promoveze ia tradiţională drept brand de ţară al României.





×
Subiecte în articol: Galeria Galateca ie