x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale PREMIERĂ / Balet nou la Operă

PREMIERĂ / Balet nou la Operă

de Maria Sârbu    |    16 Dec 2008   •   00:00

Spectacolul de balet "Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici", pus în scenă de coregraful Francisc Valkay pe muzica lui Cornel Trăilescu şi având la bază un libret scris de Anghel Ionescu Arbore după basmul titular al Fraţilor Grim, va avea premiera, joi seara, la Opera Naţională Bucureşti (ONB).





Se anunţă a fi un eveniment, cu atât mai mult cu cât această versiune este dedicată copiilor, în ideea de a fi format şi viitorul public al ONB.

Francisc Valkay, coregraf cu mare experienţă desfăşurată pe multe scene, în principal pe cea a Operei din Timişoara, declara ieri, într-o conferinţă de presă, că spectacolul îi va marca viaţa, pentru că, în 1955, debuta la Opera bucureşteană, făcând figuraţie, în spectacolul lui Oleg Danovski "Fântâna din Bahcisarai", iar acum, în calitate de regizor şi coregraf, aduce în faţa publicului un frumos balet. Scenografia, deosebită şi "funcţională", precum menţiona el, este semnată de Adriana Urmuzescu.

Francisc Valkay s-a orientat spre clasicism, păstrând ideea tradiţionalismului spectacolului "Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici", acceptată de directorul ONB, Cătălin I. Arbore, care susţine că "atâta vreme cât facem basme pentru copii, trebuie să mergem pe linia credibilităţii lor".

Reprezentaţia de premieră îi va avea în distribuţie pe Cristina Dijmaru (Alba ca Zăpada), Robert Enache (Prinţul), Adina Tudor (Regina), Antonel Oprescu (Regele), Vicenţiu Popescu (Vânătorul), dar şi pe Laura Argeşeanu, Ovidiu Chiţanu, Clarisa Cristea, Mircea Ioniţă, Răzvan Marinescu, Cristina Mitu, Cleopatra Rogalski (Piticii), Silvia Ivan, Magdalena Rădulescu, Mihaela Soare, Mădălina Stoica (Prietenele). Îşi vor da concursul, de asemenea, orchestra şi ansamblul de balet al ONB.

Francisc Valkay s-a arătat mulţumit de colaborarea cu balerinii, fiind "încântat", în special, de elevii Liceului de Coregrafie "Floria Capsali", coordonaţi de Ana Carianopol şi Gabriela Mocanu, aceştia fiind antrenaţi în spectacolul "Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici".

×
Subiecte în articol: arte